Οι εκτρώσεις ήταν η κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως το 2023

44,6 εκατομμύρια εκτρώσεις πραγματοποιήθηκαν παγκοσμίως το 2023

Οι εκτρώσεις έχουν ξεπεράσει πολλές μολυσματικές ασθένειες ως η πρώτη αιτία θανάτου στον κόσμο για τουλάχιστον πέμπτη συνεχή χρονιά, παρόλο που έχουν τεθεί σε ισχύ πολλαπλοί περιορισμοί στις εκτρώσεις σε κρατικό επίπεδο μετά την ανατροπή της απόφασης Roe εναντίον Wade από το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ.

Στατιστικά στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από το Worldometer, μια βάση δεδομένων που παρακολουθεί ποσοτικά δεδομένα για την υγεία, τον παγκόσμιο πληθυσμό και άλλες μετρήσεις σε πραγματικό χρόνο, δείχνουν ότι πάνω από 44,6 εκατομμύρια εκτρώσεις πραγματοποιήθηκαν παγκοσμίως το 2023. Το τελευταίο διαθέσιμο στιγμιότυπο του Worldometer από το 2023, που καταγράφηκε από το Internet Archive Wayback Machine έως τις 31 Δεκεμβρίου, δείχνει ότι ο αριθμός των εκτρώσεων που πραγματοποιήθηκαν πέρυσι υπερβαίνει τον συνολικό αριθμό των θανάτων που προκλήθηκαν από τις άλλες κύριες αιτίες που αναφέρονται.

Η δεύτερη κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως, οι μεταδοτικές ασθένειες, στοίχισαν τη ζωή σε πάνω από 12,9 εκατομμύρια ανθρώπους πέρυσι. Ο καρκίνος αποδόθηκε σε περισσότερους από 8,2 εκατομμύρια θανάτους, ενώ το κάπνισμα συνέβαλε στο θάνατο πάνω από 4,9 εκατομμύρια ανθρώπων. Περισσότεροι από 2,4 εκατομμύρια άνθρωποι πέθαναν από κατάχρηση αλκοόλ, περισσότεροι από 1,6 εκατομμύρια άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας του HIV (δηλ. του ιού του AIDS) και πάνω από 1,3 εκατομμύρια άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε τροχαία ατυχήματα. Πάνω από 1 εκατομμύριο άνθρωποι αυτοκτόνησαν.

Άλλες αιτίες θανάτου που αναφέρονται περιλαμβάνουν τη γρίπη, η οποία στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 500.000 ανθρώπους και η ελονοσία, η οποία σκότωσε πάνω από 390.000 ανθρώπους. Περισσότερες από 300.000 μητέρες έχασαν τη ζωή τους κατά τον τοκετό και πάνω από 7,5 εκατομμύρια παιδιά κάτω των 5 ετών πέθαναν από αδιευκρίνιστες ασθένειες και αιτίες. Η πείνα στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 17.000 ανθρώπους το 2023, ενώ πάνω από 800.000 πέθαναν από ασθένειες που σχετίζονται με το νερό.

 Το Worldometer μέτρησε τους συνολικούς θανάτους το 2023 σε πάνω από 60,6 εκατομμύρια. Ωστόσο, ο αριθμός αυτός δεν περιλαμβάνει την έκτρωση ως αιτία θανάτου. Εάν οι εκτρώσεις υπολογίζονταν ως θάνατοι στα στατιστικά στοιχεία, οι θάνατοι πέρυσι θα ξεπερνούσαν τα 100 εκατομμύρια και οι εκτρώσεις θα αντιστοιχούσαν σε περισσότερο από το 40% αυτών.

Τα τελευταία δύο χρόνια, οι περίπου 44 εκατομμύρια εκτρώσεις που πραγματοποιήθηκαν παγκοσμίως [σ.μ. ετησίως] επέτρεψαν στη διαδικασία να υπερκεράσει άλλες αιτίες θανάτου παγκοσμίως.

Ενώ ο αριθμός των εκτρώσεων που πραγματοποιήθηκαν το 2020 και το 2019 -περίπου 42,6 εκατομμύρια και 42,4 εκατομμύρια αντίστοιχα- ήταν ελαφρώς χαμηλότερος από τον αριθμό των κυήσεων που τερματίστηκαν τα επόμενα χρόνια, οι εκτρώσεις ήταν η κύρια αιτία θανάτου και για τα δύο χρόνια. Ο αριθμός των εκτρώσεων που πραγματοποιήθηκαν το 2023 παρέμεινε σχετικά αμετάβλητος σε σχέση με το 2022, παρόλο που το περασμένο έτος ήταν το πρώτο πλήρες έτος από τότε που το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ έκρινε -στην υπόθεση Dobbs κατά Jackson Women’s Health Organization- ότι το Σύνταγμα των ΗΠΑ δεν προβλέπει δικαίωμα στην έκτρωση. Η απόφαση Dobbs οδήγησε στην ψήφιση νόμων σε πολλές πολιτείες που είτε περιόρισαν αυστηρά είτε σχεδόν απαγόρευσαν τη διαδικασία.

Η ακτιβιστική οργάνωση υπέρ της ζωής Susan B. Anthony Pro-Life America εκτιμά ότι οι νόμοι υπέρ της ζωής που ψηφίστηκαν ενάμιση χρόνο μετά την απόφαση Dobbs, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που βρίσκονται επί του παρόντος σε αναμονή λόγω νομικών διαδικασιών, θα αποτρέψουν 166.239 εκτρώσεις ανά έτος.

Σύμφωνα με το Κέντρο για τα Αναπαραγωγικά Δικαιώματα, μια ομάδα υπέρ των εκτρώσεων, το 35% των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας ανά τον κόσμο ζουν σε 77 χώρες όπου η έκτρωση είναι διαθέσιμη κατόπιν αιτήματος. Πρόκειται κυρίως για δυτικές χώρες όπως ο Καναδάς, η Αυστραλία και σχεδόν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες. Το 25% των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας ζουν σε 12 χώρες όπου η έκτρωση είναι διαθέσιμη στις γυναίκες για μια ευρεία ποικιλία κοινωνικών και οικονομικών λόγων. Το 12% των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας ζουν σε 47 χώρες όπου οι εκτρώσεις επιτρέπονται για τη διατήρηση της υγείας της μητέρας, ενώ το 22% κατοικεί σε 42 χώρες όπου οι εκτρώσεις επιτρέπονται για να σώσουν τη ζωή της μητέρας. Μόλις το 6% των γυναικών ζει στις 22 χώρες όπου οι εκτρώσεις απαγορεύονται εντελώς, οι περισσότερες εκ των οποίων βρίσκονται στην Αφρική, τη Μέση Ανατολή και τη Λατινική Αμερική.

christianpost