Του ευχόμαστε να φανεί άξιος της κλήσεως του, σε μία χώρα που επίσημη θρησκεία του κράτους είναι η βουντού.
Πραγματική Πεντηκοστή έζησαν οι Ορθόδοξοι του Μπενίν ανήμερα της μεγάλης εορτής της Πεντηκοστής, 23 Ιουνίου 2024, αφού ενθρονίστηκε ο πρώτος Επίσκοπος τους, Θεοφιλέστατος Αθανάσιος Kayembe.
Η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β’, μετά την ποιμαντική του επίσκεψη στην χηρεύουσα Μητρόπολη Νιγηρίας τον περασμένο Φεβρουάριο, αποφάσισε την απόσπαση του Τόγκο και του Μπενίν από την Ιερά Μητρόπολη Νιγηρίας και με Πατριαρχικό Τόμο ίδρυσε Νέα Επισκοπή που συμπεριλαμβάνει και την Μπουρκίνα Φάσο.
Η τελετή ενθρονίσεως του Θεοφιλεστάτου έγινε στον Καθεδρικό Ναό της Αγίας Αικατερίνης στην πρωτεύουσα του Μπενίν, Πόρτο Νόβο, αμέσως μετά την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία που τέλεσε ο Τοποτηρητής της Ιεράς Μητροπόλεως Νιγηρίας, Σεβ. Μητροπολίτης Γουινέας Γεώργιος, στην παρουσία όλου του ιερού κλήρου της Επισκοπής, Εκπροσώπων Χριστιανικών Ομολογιών, της Κυβερνήτη της πόλης, του Προέδρου της Βουλής, της Πρέσβεως της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό και πλήθους πιστών. Στο ψαλτήρι έψαλλαν καλλίφωνα οι 2 χορωδίες του Καθεδρικού Ναού (Ευρωπαϊκή και Βυζαντινή) και Ιεροψάλτες από το Κονγκό.
Ο Σεβασμιώτατος εκ μέρους του Πατριάρχη προσέφερε στον Θεοφιλέστατο Αρχιερατικό μπαστούνι και αναμνηστικά δώρα στους πολιτειακούς άρχοντες και αξιωματούχους και στους εκπροσώπους των Χριστιανικών Ομολογιών, μετέφερε σε όλους τις Πατριαρχικές ευλογίες και την πατρική αγάπη του Μακαριωτάτου, και μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στον αδόκητο θάνατο του Μητροπολίτη Νιγηρίας Αλεξάνδρου και στην πολυετή προφορά του στην περιοχή, ευχαρίστησε τον ιερό κλήρο και τους πιστούς που παρά τις προκλήσεις και τις παρεμβάσεις ξένων δικαιοδοσιών, παρέμειναν πιστοί και αφοσιωμένοι στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, τονίζοντας ότι οι Έλληνες, ως πρωτοπόροι Ιεραπόστολοι της Ορθοδοξίας, αψηφώντας τους κινδύνους ήταν για πολλές δεκαετίες, είναι και θα είναι πάντα επί των επάλξεων στον αγρό της Ιεραποστολής, και πόσο μάλλον σήμερα που οι Αφρικανοί αναζητούν ένα καλύτερο αύριο στην πολλά υποσχόμενη Ευρώπη, οι Έλληνες Ιεραπόστολοι αφήνουν τις οικογένειές τους, τους φίλους και τους συνεργάτες τους, τα αγαπημένα τους πρόσωπά, την ηλιόλουστη Ελλάδα με τις αμέτρητες ομορφιές της, και έρχονται στην Αφρική για να διδάξουν Χριστό Εσταυρωμένο και Αναστάντα.
Αυτό που αξίζει περισσότερο να σημειώσουμε ήταν η παρουσία πολλών νέων και μικρών παιδιών, για αυτό άλλωστε ο Θεοφιλέστατος στον ενθρονιστήριο λόγο του, αφού ευχαρίστησε τον Πατριάρχη για την εμπιστοσύνη που έδειξε στο πρόσωπό του και την αγάπη με την οποία τον σκεπάζει από τα φοιτητικά του χρόνια, δήλωσε μεταξύ άλλων ότι προτεραιότητα του θα είναι η ανέγερση σχολείων για να μπορούν τα παιδιά να έχουν πρόσβαση σε δωρεάν παιδεία και κλινική για χανσενικούς που θα είναι έργο της αγάπης της ευεργέτιδας Αλεξάνδρας Αλεξίου εξ Αλεξανδρείας.
Μετά το πέρας της ενθρονίσεως προσφέρθηκε εορταστική τράπεζα σε όλο το εκκλησίασμα και ακολούθησε πολύωρο εορταστικό πρόγραμμα με παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια του Μπενίν.
Το Σάββατο 22 Ιουνίου, προηγήθηκε η τελετή ενθρονίσεως στο Λόμε, την πρωτεύουσα του Τόγκο, στον Καθεδρικό Ναό Γενέσεως της Θεοτόκου, στην παρουσία του Υπουργού Εσωτερικών και Ασφάλειας του Τόγκο, των Πρέσβεων της Αιγύπτου και της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, άλλων αξιωματούχων, και πιστών από το Κονγκό, την γενέτειρα του Θεοφιλεστάτου, το Τόγκο και το Μπενίν.
Ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε τον Υπουργό και τους λοιπούς αξιωματούχους για την παρουσία τους και απευθυνόμενος στον Αιγύπτιο Πρέσβη αναφέρθηκε στο πόσο ο Πρόεδρος και οι αρχές της Αιγύπτου στηρίζουν τους αγώνες του Πατριάρχη τονίζοντας μεταξύ άλλων την ανέγερση Ιερού Ναού και Ελληνικού κέντρου στην νέα πρωτεύουσα της Αιγύπτου, ένα όραμα του Πατριάρχη που επί Προέδρου Σίσι έγινε πραγματικότητα.
Στην πανέμορφη διαδρομή από το Τόγκο στο Μπενίν, όλοι προβληματιστήκαμε για τα εκατομμύρια που ξοδεύουν οι ανεπτυγμένες χώρες για αμυντικούς εξοπλισμούς, όπλα και άσκοπους πολέμους και πόσο διαφορετικά θα ήταν τα πράγματα στην Αφρική αν αυτά τα χρήματα αξιοποιούνταν για την εκπαίδευση και την σίτιση των εκατομμυρίων φτωχών παιδιών της.