Δυστυχώς είναι αργά για εκ των υστέρων "ηρωϊκές" αντιδράσεις. Εκτός κι αν έχουν προσωπικό κόστος και συνέχεια!

 Η ανακοίνωση για Θεία Μετάληψη των ασθενών στο Νοσοκομείο Χανίων προκαλεί αντιδράσεις!

Καλύπτει πλήρως τον Ιερέα ο τοπικός Επίσκοπος, αλλά…

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr

Της Ελένης Παπασταματάκη

      Καιρό είχαμε να ακούσουμε μια ευχάριστη είδηση! Μια είδηση που να δείχνει έμπρακτα ότι υπάρχει αυτή η μητέρα Εκκλησία έτσι όπως τη στερέωσε ο Ίδιος ο Κύριος να συνάγει τα τέκνα της, ως η κλώσσα τους νεοσσούς αυτής. Εν προκειμένω, διαβάζουμε σε άρθρο στο διαδίκτυο ότι αναρτήθηκε στις πόρτες των κλινικών του Νοσοκομείου Χανίων μια ανακοίνωση, η οποία ήταν στην ουσία ένα θείο δώρο για να αναπαυτεί η ψυχή του χριστιανού, να δυναμώσει, να νιώσει το Θείο Έλεος και να παρηγορηθεί.

Πιο συγκεκριμένα, στις κλινικές του Νοσοκομείου Χανίων αναρτήθηκε ανακοίνωση από τον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου που βρίσκεται στον περίβολο του Νοσοκομείου, η οποία καλούσε τους ασθενείς που νοσηλεύονται και επιθυμούν να κοινωνήσουν να το δηλώσουν στις προϊσταμένες των κλινικών. Λόγω της εορτής της ανακομιδής των λειψάνων του Αγίου Γεωργίου -ημέρα που τιμάται ο νοσοκομειακός ναός- είχε προγραμματιστεί να τελεστεί ο Μέγας Εσπερινός την παραμονή και Θεία Λειτουργία την ημέρα της πανηγύρεως.

Όπως ήταν αναμενόμενο αυτομάτως υπήρξαν πολλές αντιδράσεις, όπως η αντίδραση της αντιπροέδρου της ΕΓΕΣΥ Χανίων, η οποία δήλωσε άγνοια για το περιστατικό της θυροκολλημένης ανακοίνωσης. Επιπλέον, σε ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης καυτηρίασε το συγκεκριμένο γεγονός. Δε μας εκπλήσσει η αντίδραση του κόσμου, η αντίδραση δηλαδή των ειδικών, των επιστημόνων και όσων δρουν και σκέφτονται χωρίς πίστη στον αληθινό Θεό. Αυτός ήταν και θα είναι ο κόσμος, που αντιστρατεύεται καθετί που προέρχεται από τον Χριστό μας, καθώς είναι εκτεθειμένος στις επιδράσεις της δαιμονικής λογικής και του ψιθυριστή διαβόλου.

Έβγαλε την ελπιδοφόρα ανακοίνωση ο Ιερέας και ξεσηκώθηκε η Κόλαση για άλλη μια φορά. Να μην πάρει ο χριστιανός μέσα του τον Χριστό! Αυτός είναι ο πόλεμος που ζούμε! Ξεκάθαρα πρόκειται για έναν θρησκευτικό πόλεμο και ο αγώνας που πρέπει να δοθεί είναι υπέρ της πίστεως! Ο κορωνοϊός είναι το πρόσχημα του εχθρού μας, που με το δόλωμα της δήθεν διαφύλαξης της υγείας, μας ποδηγετεί, ώστε να φανούμε άπιστοι και αρνητές της Χάριτος του Κυρίου! Όμως, ο Ιερέας έπραξε αυτό που έπρεπε να πράξει και ας αντιδρούσε ο ακατήχητος λαός.

Προς μεγάλη μας έκπληξη πληροφορούμαστε από την ίδια ανακοίνωση ότι σε αυτήν την κίνηση είχε αμέριστο συμπαραστάτη τον τοπικό Επίσκοπο κ. Δαμασκηνό. Χαρήκαμε και ανέκαμψε μέσα μας η ελπίδα! Είναι όντως ένα ελπιδοφόρο μήνυμα και μία πολυπόθητη αντίδραση Επισκόπου. Προέβη ακολούθως σε δηλώσεις ο Επίσκοπος Χανίων λέγοντας τα ακόλουθα:

   «Καλύπτω πλήρως την ενέργεια. Η Θεία Κοινωνία… αποτελεί “κόκκινη γραμμή” για εμάς. Ακόμη και ασθενής με κορωνοϊό να μου το ζητούσε θα πήγαινα προσωπικά να τον κοινωνήσω. Παρακαλώ πολύ, ο καθένας τα όριά του. Η Εκκλησία συντάσσεται με τα μέτρα της πολιτείας, αλλά διαφωνεί με το θέμα της Θείας Κοινωνίας. Όσοι πιστεύουν έχουν δικαίωμα να το επιζητούν… Όποιοι διαφωνούν ας πάρουν και τη θέση του υπεύθυνου της Τοπικής Εκκλησίας… Πόσοι άνθρωποι θα ήθελαν τη Θεία Κοινωνία αυτές τις τελευταίες στιγμές της ζωής τους; …Αν κολλάει με τη Θεία Κοινωνία οι πρώτοι που θα είμασταν στον τάφο θα ήταν οι ιερείς…».

Αυτός ο λόγος του Επισκόπου είναι άξιος και αυτή ακριβώς θα πρέπει να είναι η αντανακλαστική αντίδραση ενός Ποιμενάρχη της ποίμνης του Χριστού μας. Αποδεικνύεται θεάρεστη η απάντησή του και ολόσωστη η οριοθέτηση που βάζει στις δικαιοδοσίες της κάθε αρχής. Άξια επαίνων η πλήρης κάλυψη που παρέχει στον παπά του. Απόλυτα πατρικός ο τρόπος αντιμετώπισης σχετικά με τις ανάγκες του ποιμνίου. Όλα σεβαστά και όλα επαινετά, όμως όλα συντελέστηκαν με τεράστια καθυστέρηση, τόσο μεγάλη ώστε πλέον να τολμάμε να πούμε ότι ίσως πλέον… να είναι αργά.

Οι Επίσκοποι αυτό που κάνουν τώρα και ορθώνουν λόγο γι’ αυτήν τη βλασφημία που επιτελείται σχετικά με το Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας, είχαν χρέος να το κάνουν σχεδόν πριν από ένα χρόνο. Όφειλαν να αντιδράσουν όταν η κοσμική εξουσία εισέβαλε στη μάντρα του Χριστού μας και άρχισε να κατατρέχει και να κατασπαράζει τα λογικά πρόβατα της ποίμνης. Όμως, ακόμη και όταν η κοσμική εξουσία έκλεισε τους ναούς, οι Επίσκοποι το δέχτηκαν αφήνοντας τους πιστούς εκτός του Οίκου του Πατρός τους, ακοινώνητους και  αλειτούργητους.  Δέχτηκαν να μην εισέλθουν οι πιστοί να προσκυνήσουν τον Επιτάφιο του Κυρίου μας, να γιορτάσουν τη Λαμπροφόρο Ανάσταση. Έτσι απέμεινε μόνος ο Κύριος μέσα στους άδειους ναούς. Μόνη και η Παναγιά μας τον Δεκαπενταύγουστο…

Όταν οι κυβερνώντες άνοιξαν τις Εκκλησιές μας πρόσκαιρα, και πάλι υποχώρησαν και δέχτηκαν τη θεομίσητη μασκοφορία και την απαγόρευση της προσκύνησης των σεπτών και αγίων Εικόνων, υποπίπτοντας ως εκ τούτου σε αίρεση. Και πιο ήταν το αποτέλεσμα όλων αυτών; Να πάρει δικαιώματα ο εχθρός, δηλαδή ο διάβολος και να ζητήσει το Παν. Και το Παν είναι ο Ίδιος ο Σαρκωθείς Θεός και Κύριος, “ο μελιζόμενος και μη διαιρούμενος, ο πάντοτε εσθιόμενος και μηδέποτε δαπανώμενος, αλλά τους μετέχοντας αγιάζων”.

Ο Θεός να μας λυπηθεί και να μας δώσει μετάνοια!

Πηγή.