Μπορισπόλ Αντώνιος: «Η σημερινή κατάσταση θυμίζει εποχές Οικουμενικών Συνόδων»

 borispol 1

Ένα ακόμη σχόλιο έκανε ο Μητροπολίτης Μπορισπόλ κ. Αντώνιος, σχετικά με τις πρόσφατες εξελίξεις στην Κύπρο για το θέμα της Ουκρανίας.

Ο Σεβασμιώτατος, στο μήνυμά του μεταξύ άλλων αναφέρει: «Η σημερινή κατάσταση στην Ορθοδοξία μου θυμίζει την εποχή των Οικουμενικών Συνοδών, και συγκεκριμένα την περίοδο με τους Αρειανούς. Και τότε επικρατούσε χάος και αμφιταλαντεύσεις μέσα στην Εκκλησία. Οι Επίσκοποι ήταν Αρειανοί, ημιαρειανοί, ενώ κάποιοι ήταν Ορθόδοξοι όπως ο Μέγας Βασίλειος, ο οποίος ήταν μοναδικός ορθόδοξος επίσκοπος σε όλη Μικρά Ασία. Αυτό γίνεται και σήμερα με την μνημόνευση του σχισματικού Επιφανίου».

«Κάποτε ένας σοφός άνθρωπος είπε, ότι στις σκοτεινές εποχές οι φωτεινοί άνθρωποι θα ξεχωρίζουν. Για τον λόγο αυτό θα ήθελα να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μας στους επτά Μητροπολίτες της Εκκλησίας της Κύπρου, που με τόλμη υπερασπίστηκαν την αλήθεια για το καλό της Ορθοδοξίας» - πρόσθεσε ο Μητροπολίτης Μπορίσπολ.

Επίσης ο Ουκρανός Ιεράρχης, υπογράμμισε ότι «οι πρόσφατες εξελίξεις στην Κύπρο, έδειξαν ότι η κρίση αυτή που βιώνει η Ορθοδοξία σήμερα, δεν είναι διαμάχη μεταξύ Ελλήνων και Ρώσων - Ουκρανών ή του σλαβικού κόσμου, όπως κάποιοι θέλουν να ισχυρίζονται».

«Η κρίση αυτή είναι μια διαμάχη μεταξύ των υπερασπιστών της κανονικής τάξεως στην Εκκλησία και εκείνων, που την καταστρέφουν προς όφελος μη-εκκλησιαστικών συμφερόντων, παραβιάζοντας έτσι την ενότητα, καθολικότητα και κανονικότητα της Ορθοδοξίας» - συμπληρώνει χαρακτηριστικά ο Μητροπολίτης Αντώνιος.

Κλείνοντας ο Μητροπολίτης Μπορισπόλ, αναφέρει πως «στον ελληνόφωνο ορθόδοξο κόσμο, υπάρχουν πάρα πολλοί υπερασπιστές των ιερών κανόνων και της παράδοσης».

Πηγή.