«ΚΑΝΩΝ ΠΑΡΑΚΛΗΤΙΚΟΣ ΕΙΣ ΤΟ ΘΕΙΟΝ ΚΑΙ ΠΡΟΣΚΥΝΟΥΜΕΝΟΝ ΠΑΝΑΓΙΟΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΛΗΤΟΝ ΠΝΕΥΜΑ» ΤΟΥ ΟΣΙΟΥ ΜΑΞΙΜΟΥ ΤΟΥ ΓΡΑΙΚΟΥ. (Β ΕΚΔΟΣΗ)
Βιβλιοπαρουσίαση
πρωτοπρεσβυτέρου Δημητρίου Αθανασίου
Πρεσβυτέρας Χαρούλας Τσουλιάη
Από τις Εκδόσεις Νεκτάριος Παναγόπουλος εκδόθηκε σε Β ΕΚΔΟΣΗ το βιβλίo
«ΚΑΝΩΝ ΠΑΡΑΚΛΗΤΙΚΟΣ ΕΙΣ ΤΟ ΘΕΙΟΝ ΚΑΙ ΠΡΟΣΚΥΝΟΥΜΕΝΟΝ ΠΑΝΑΓΙΟΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΛΗΤΟΝ ΠΝΕΥΜΑ», ΤΟΥ ΟΣΙΟΥ ΜΑΞΙΜΟΥ ΤΟΥ ΓΡΑΙΚΟΥ.
Το βιβλίο εκδίδεται «προνοία και κόποις» του πρωτοπρεσβυτέρου Δημητρίου Αθανασίου (Χημικού) και της πρεσβυτέρας Χαρούλας Τσουλιάη (φιλολόγου).
Ο Παρακλητικός κανόνας στο Άγιο Πνεύμα του Οσίου Μαξίμου του Γραικού είναι το μοναδικό κείμενο – παράκληση στο Άγιο Πνεύμα, που υπάρχει στην Ορθόδοξη Υμνογραφία.
Γράφτηκε αρχικά κατά την πρώτη φυλάκιση του Οσίου Μαξίμου στη Μονή Βολοκολάμσκ, κάτω από αυστηρές συνθήκες, με κάρβουνο στον τοίχο του κελιού στην Ελληνική γλώσσα. Μετά την απελευθέρωση του Αγίου και την εν τω μεταξύ εκμάθηση από αυτόν της Ρωσοσλαβονικής γλώσσας μεταγλωττίστηκε στην τελική του μορφή. Στη μορφή αυτή δόθηκε από τον όσιο στη Λαύρα του Αγίου Σεργίου που το εξέδωσε στη ρωσοσλαβονική γλώσσα. Σ’ αυτή τη μορφή χρησιμοποιείται και σήμερα επίσημα από τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία και υπάρχει στο Ρωσικό μηνιαίο του Μαϊου.
Το ρωσοσλαβονικό κείμενο μεταφράστηκε στη νεοελληνική από ειδικό μεταφραστικό κέντρο και μετά από σχετικό έλεγχο της μετάφρασης μεταγράφτηκε στην Ελληνική υμνογραφική γλώσσα από τον υμνογράφο και καθηγητή Αγιολογίας π.Αντώνιο Μάρκου. Η πρώτη έκδοση του συγκεκριμένου βιβλίου έγινε τον Αύγουστο του 2014 .
Η νέα έκδοση είναι αρκετά βελτιωμένη ως προς το περιεχόμενο, σε σχέση με την Α έκδοση. Διατηρήσαμε τους προλόγους της Α Έκδοσης των Σεβασμιοτάτων Μητροπολιτών Κυρήνης Αθανασίου (Πατριαρχείο Αλεξανδρείας) και Κυθήρων (Εκκλησία της Ελλάδος).
Το βιβλίο της Β Έκδοσης χωρίζεται σε τρία βασικά μέρη.
Το ΠΡΩΤΟ μέρος περιλαμβάνει τις παρακάτω ενότητες :
- Του ομότιμου καθηγητού Βλασίου Σαββίδη, του Ca.S.University τῆς Σχολῆς Ελληνικών Σπουδών στην έδρα της Κλασσικής Φιλολογίας .
- Σύντομος βίος του Οσίου Μαξίμου του Γραικού.
- Ο Κανόνας προς το Άγιο Πνεύμα στη σημερινή του μορφή.
- Του πρωτοπρεσβυτέρου Δημητρίου Αθανασίου.
- Σύντομα ιστορικά στοιχεία του κανόνα
- Χαρακτηριστικά του κανόνα.
- Θεολογικός σχολιασμός του Κανόνα.
- Η Θεοτοκολογία του Κανόνα. (ΝΕΟ)
- Ο πνευματικός δυναμισμός του Κανόνα. (ΝΕΟ)
- Τα ψυχικά και σωματικά νοσήματα στον Κανόνα. (ΝΕΟ)
- Του υμνογράφου και καθηγητού της Αγιολογίας π.Αντωνίου Μάρκου με τίτλο «Υμνογραφικά σχόλια στον Κανόνα».
Στο ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ υπάρχουν δύο υμνογραφικά κείμενα του Κανόνα του υμνογράφου π.Αντωνίου Μάρκου.
- -Ο Παρακλητικός Κανόνας στο Άγιο Πνεύμα σε ήχο Δ
- -Ο Παρακλητικός Κανόνας στο Άγιο Πνεύμα σε ήχο ΠΛΑΓΙΟ Δ.
Στο ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ υπάρχουν οι εξής ενότητες.
1. Χαιρετισμοί στο Άγιο Πνεύμα του π.Αντωνίου Μάρκου (ΝΕΟ)
2. Συνοπτική δογματική διδασκαλία περί του Αγίου Πνεύματος του π.Δημητρίου Αθανασίου. (ΝΕΟ).
Στην ενότητα αυτή με απλό και κατανοητό τρόπο παρουσιάζεται το θέμα του filioque, που είναι βασική δογματική διαφορά Ορθοδόξων και Παπικών. Το θέμα αυτό είναι επίκαιρο και απαραίτητο για κάθε ορθόδοξο χριστιανό λόγω της σχεδιαζόμενης ένωσης με τους Παπικούς.
Ο ομότιμος καθηγητής κ.Βλάσιος Σαββίδης σχολιάζοντας το σχετικό ποίημα γράφει :
«..Το υπό παρουσίασιν νέον έργον του αγαπητού συναδέλφου, εδικαίωσεν πλήρως τας προσδοκίας μας. Πρόκειται περί έργου μεγάλου, διότι επέτυχεν εις την προσπάθειαν της μεταφοράς του ασκητικού πνεύματος, του μοναχικού ήθους, του γλαφυρού ύφους και της θεολογικής σκέψεως του πρώτου ποιητού του αγ. Μαξίμου του Γραικού. Μάλιστα ο Κανών, αποτελούμενος εις την νέαν του μορφήν από δύο νέους Κανόνας, αναδεικνύει τον μεγάλον βαθμόν δυσκολίας του εγχειρήματος.
Το υμνογραφικόν έργον του συναδέλφου Αγιολόγου και Υμνογράφου, διακρίνεται γενικώς δια την κομψότητα του ποιητικού λόγου, την πυκνότητα των νοημάτων, την ευρηματικότητα των ιδεών και την εν συντομία περιεκτικότητα (η οποία είναι το κύριον – κατά την γνώμην μου – χαρακτηριστικόν του).
Τα φιλολογικά στοιχεία εις το όλον έργον (προσφωνήσεις ευλαβείας, μεταφορικά σχήματα, παρομοιώσεις, ποιητικά επίθετα, εικόνες, αποστροφές, αντιθέσεις, κ.λ.π.) είναι εμφανέστατα και πυκνά. Κατά την μεταφοράν του Κανόνος του αγ. Μαξίμου εις τους δύο νέους Κανόνας, ο νέος Υμνογράφος επέτυχεν τον σεβασμόν εις το όλον πνεύμα του αγίου Ποιητού.»
Το βιβλίο διατίθεται από τις Εκδόσεις