Πεντηκοστή και Περιβάλλον (ΦΩΤΟ)
Γράφει ο Σεβ. Μητροπολίτης Ναϊρόμπης κ. Μακάριος στην Romfea.gr
Βρισκόμαστε για περισσότερες από τέσσερις δεκαετίες όπως σημειώσαμε σε παλαιότερες αναφορές μας σ’ αυτή την ευλογημένη αλλά ταυτόχρονα ταλαιπωρημένη γη της αφρικανικής ηπείρου. Εμείς σαν άνθρωποι απολαμβάνουμε με την χάρη του Θεού τα προϊόντα της μεγάλης αγάπης Του μέσα από το βασίλειο της δημιουργίας Του. Μέσα σ ’αυτό το πνεύμα της άκρας συγκατάβασης και αγάπης Του Θεού απολαμβάνουμε μέρος της δημιουργίας Του και μ ’αυτό τον τρόπο συνδεόμαστε άμεσα με τον ίδιο το Θεό και έτσι αισθανόμαστε έντονα την άπειρη παρουσία Του ανάμεσα μας. Η σύνδεση αυτή παραμένει για αιώνες το κύριο χαρακτηριστικό της ένωσης του ανθρώπου με Τον Θεό που δεν είναι άλλο από την ίδια τη ζωή μας. Είναι ένας τρόπος που μεταμορφώνει ενοποιεί και συνδεόμαστε άμεσα με τον Κτίστη της Δημιουργίας. Με αυτό τον τρόπο μας προμηθεύει και μας ενοποιεί με το πνεύμα και την πνοή της δικής μας ύπαρξης με την αποκαλυπτική αυτή στιγμή της ουσιαστικής ύπαρξης μας και γίνετε Εκείνος πρόξενος ενότητας της ζωής μας.
Αυτά αισθανθήκαμε χθες όταν μαζί με τους μαθητές της Πατριαρχικής μας σχολής όταν εκδράμαμε σε ένα χωριό περιχώρου της Ναϊρόμπης σε μια ενορία όπου μαζί με τον ιερέα και τους πιστούς γιορτάσαμε την Κυριακή της Πεντηκοστής δίνοντας έτσι ένα μήνυμα δυναμικό παρόλες τις υπάρχουσες σε παγκόσμια κλίμακα διαφορές και πολέμους σύγχυσης και αβεβαιότητας όπου τελικά η δύναμη της χάριτος του Αγίου Πνεύματος κήρυξε ενότητα, συμφιλίωση, ανανέωση και ένωσε τα διεστώτα.
Σήμερα μετά την θεία λειτουργία εδώ στην Πατριαρχική μας Σχολή συνεχίσαμε το χθεσινό δρομολόγιο με τον εορτασμό της σημερινής Παγκόσμιας ημέρας Περιβάλλοντος. Μαζεύτηκαν λοιπόν εκπρόσωποι από διάφορες οργανώσεις και σωματεία που ζήτησαν να εορτάσουν αυτό το ιστορικό γεγονός μαζί με εμάς τους Ορθοδόξους για να μας αποκαλύψουν το μυστικό που κρύβει ο πλούτος της ορθοδοξίας που σχετίζεται άμεσα με το επουράνιο Βασίλειο της Κτίσης σε σχέση με την ομορφιά και τον πλούτο της δημιουργίας εδώ κάτω από όπου περνά την τροπική βλάστηση ο Ισημερινός. Έτσι με τον τρόπο αυτό γκρεμίστηκαν τα όρια της υποψίας και της αβεβαιότητας με αποτέλεσμα ο άνθρωπος να μπορεί να συλλαμβάνει άμεσα την σπουδαιότητα του όμορφου και παραδεισένιου χώρου όπου ζούμε με επίκεντρο πάντοτε Τον Κτίστη και Δημιουργό αυτής της φύσης. Στο τέλος αντιληφθήκαμε ότι δεν υπάρχει άλλη επιλογή παρά μόνο η ενοποίηση και ενδυνάμωση του περιβάλλοντος που στοιχειοθετεί και ορίζει ο ίδιος ο Δημιουργός του σύμπαντος κόσμου. Έτσι με τον τρόπο αυτό δίνει σε εμάς τους ανθρώπους την ευκαιρία να συνδράμουμε σαν συνοδοιπόροι και συνεχιστές της θείας σοφίας του περιβάλλοντος.
Στην ιστορική αυτή συνάντηση εκτός από τους ξένους παρατηρητές και συμμετόχους παρέστησαν και μίλησαν εκπρόσωποι όλων των σχολών που ζουν και κινούνται σε αυτό τον ίδιο τον χώρο μας δηλαδή της Τεχνικής Σχολής, του διδασκαλικού Κολλεγίου, της Πατριαρχικής Σχολής και του δημοτικού σχολείου.
Κύριος ομιλητής της σημερινής ημέρας του περιβάλλοντος ήταν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναϊρόμπης κ. Μακάριος ο οποίος δεν παρέλειψε να αναφέρει την απαραίτητη προϋπόθεση του θαύματος δηλαδή συμφιλίωσης του περιβάλλοντος και εναρμόνισής του με τον άνθρωπο. Έτσι με αυτό τον τρόπο ο σύνδεσμος αυτός και η αποδοχή επανασυνδέουν και στερεώνουν την σχέση Θεού και ανθρώπου με τη δημιουργία του ουρανού με το επίγειο περιβάλλον. Έτσι γίνεται με ένα θαυμαστό τρόπο η αγαπητική συνάντηση του ουρανού με το περιβάλλον.
Η όλη τελετή έκλεισε με την δενδροφύτευση στους χώρους της πατριαρχικής σχολής τροπικών δένδρων.