"Ενας πανορθόδοξος διάλογος είναι απαραίτητος για την επούλωση και τη συμφιλίωση".


Ολοκληρώθηκε η σύναξη προκαθημένων στο Αμμάν· τί δήλωσαν!

  …Σε διάλογο καλούν τον Οικουμενικό Πατριάρχη οι συμμετέχοντες Προκαθήμενοι

   Μόνο με Πανορθόδοξη Σύνοδο η Επίλυση του «Ουκρανικού»…

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr
Αντί άλλου σχολίου παραθέτουμε το σχόλιο του πρωτοπρ. Νικολάου Μανώλη από το χθεσινό του άρθρο στην Κατήχηση με τίτλο Το γράμμα του Πατριάρχη Ιεροσολύμων για τη συνάντηση στο Αμμάν και η απάντηση του Βαρθολομαίου:
«Διεθνές ἐκκλησιαστικό ἀλισβερίσι… Ἡ διπλωματία στήν ἐκκλησιαστική γλώσσα σημαίνει ὑποκρισία, ἀπό τήν ὁποία προφανῶς διαπνέονται οἱ ἐκκλησιαστικοί ἡγέτες. Τήν ἐφαρμόζουν σέ ὅλες τίς σχέσεις τους, ἰδίως ὅσοι ἔχουν σκοπό νά ἁλώσουν τήν Ὀρθοδοξία πρίν τούς καλέσει ὁ Θεός. Ὁ θάνατος βέβαια δέν ἔχει τόσο μεγάλη σημασία γιά τό σκοπό τους, ἀφοῦ τό σύστημα ἔχει κανονίσει ὁ ἑπόμενος νά κάνει τά χρειαζούμενα βήματα, γιά τήν ἐπιτυχία τοῦ σχεδίου. 

Τό Οὐκρανικό ψευδοαυτοκέφαλο, πού μᾶς ἔφερε σάν πεσκέσι ὁ ἀρχιοικουμενιστής Οἰκουμενικός Πατριάρχης, χωρίζει τήν Ἐκκλησία σέ κομμάτια. Ἀφοῦ κατόρθωσε μέσω τῆς Ψευδοσυνόδου τοῦ Κολυμπαρίου τῆς Κρήτης νά ἀναγνωριστεῖ ἀπό ὅλους ὡς πρῶτος ἄνευ ἴσων, καταφέρνοντας ἕνα θανάσιμο πλῆγμα στήν Ἐκκλησία μέ τήν ἀναγνώριση ἐκκλησιαστικότητας καί στίς αἱρέσεις, τώρα ὅσοι τόν στήριξαν τότε, βλέπουν τόν ἑαυτό τους ὡς τόν Φρανκενστάιν, πού δημιούργησε ἕνα τέρας πού ἁλωνίζει τήν Ὀρθόδοξη Ἐκκλησία. Σπασμωδικές κινήσεις γιά νά σώσουν ὅτι προλάβουν, καταστέλλονται ἄμεσα, μέ εἰρωνικό μάλιστα τρόπο ἀπό τό παντοδύναμο δημιούργημα, πού δέ λέει νά κατέβει ἀπό τό ἱπτάμενο χαλί του.» 
Διαβάσαμε στο orthodoxianewsagency.gr:
Η δήλωση των Προκαθημένων μετά την ολοκλήρωση της συγκέντρωσης στο Αμμάν
Σε διάλογο καλούν τον Οικουμενικό Πατριάρχη οι συμμετέχοντες Προκαθήμενοι στη σημερινή «Αδελφική» Συνάντηση Ορθόδοξων Εκκλησιών στο Αμμάν, ενώ τονίζουν ότι μόνο με Πανορθόδοξη Σύνοδο θα γίνει η επίλυση του «Ουκρανικού».
Αναλυτικότερα, μετά την πρωτοβουλία διαλόγου και συμφιλίωσης που ανακοινώθηκε από το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων και τον Μακαριότατο Πατριάρχη Θεόφιλο Γ΄ τον Νοέμβριο του 2019, φιλοξενήθηκε σήμερα στην πρωτεύουσα της Ιορδανίας, Αμμάν, η «Αδελφική» Συνάντηση Ορθόδοξων Εκκλησιών με τη συμμετοχή Προκαθημένων και Αντιπροσωπειών από διάφορες Ορθόδοξες Εκκλησίες.
Σκοπός της συνάντησης ήταν η ανανέωση του διαλόγου και η προώθηση της ενότητας μεταξύ αδελφών μέσα στην Ορθόδοξη Κοινότητα.
Μετά την ολοκλήρωση της συγκέντρωσης, οι Προκαθήμενοι και εκπρόσωποι των εκκλησιών εξέδωσαν την ακόλουθη δήλωση:
«Στις 26 Φεβρουαρίου 2020 πραγματοποιήθηκε στο Αμμάν της Ιορδανίας μια συνάντηση εκπροσώπων τοπικών ορθόδοξων εκκλησιών, προτάσσοντας την ενότητα και τη συμφιλίωση εντός της Ορθοδοξίας. Οι συμμετέχοντες σημείωσαν την κατανόησή τους για την αγωνία του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων για τον επικείμενο κίνδυνο του σχίσματος στην Ορθόδοξη Κοινότητα. Στη συνάντηση συμμετείχαν αντιπροσωπείες: της Ορθόδοξης Εκκλησίας των Ιεροσολύμων με επικεφαλής τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο, της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας υπό την ηγεσία του Πατριάρχη Μόσχας και πασών των Ρωσιών κ.κ. Κυρίλλου, της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας με επικεφαλής τον Πατριάρχη Σερβίας κ.κ. Ειρηναίο, της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ρουμανίας και της Πολωνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας (σ.σ. οι οποίες απέστειλαν εκπροσώπους) καθώς και της Ορθόδοξης Εκκλησίας Τσεχίας και της Σλοβακίας με επικεφαλής τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Πρέσοβ και πάσης Τσεχίας και Σλοβακίας κ.κ. Ραστισλάβ.
[……….]
  Οι αντιπροσωπίες δήλωσαν ότι αυτή η συγκέντρωση ήταν για να ενισχύσουν τους αδελφικούς δεσμούς μεταξύ αδελφών και των εκκλησιών τους, να προωθήσουν μεταξύ τους δεσμούς ειρήνης στον Χριστό, να υποστηρίξουν την ενότητα των Ορθοδόξων εκκλησιών και να ανανεώσουν το διάλογο με την ελπίδα να φέρουν τη συμφιλίωση όπου υπήρξε διαφωνία…
…Όσον αφορά την τρέχουσα εκκλησιαστική κατάσταση στην Ουκρανία, οι συμμετέχοντες αναγνώρισαν επίσης ότι ένας πανορθόδοξος διάλογος είναι απαραίτητος για την επούλωση και τη συμφιλίωση. Στο θέμα της Βόρειας Μακεδονίας, οι αντιπροσωπίες δήλωσαν ότι το θέμα αυτό πρέπει να επιλυθεί μέσω διαλόγου εντός της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και με πανορθόδοξη υποστήριξη.
Όσον αφορά το Μαυροβούνιο, οι συμμετέχουσες αντιπροσωπείες κάλεσαν τις αρμόδιες αρχές να σεβαστούν και να υποστηρίξουν το θεμελιώδες δικαίωμα ιδιοκτησίας περιουσίας, συμπεριλαμβανομένης της ιδιοκτησίας της Εκκλησίας.
Οι αντιπροσωπίες συμφώνησαν ότι πρέπει να συγκεντρωθούν ως αδέλφια, κατά προτίμηση πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους, να ενισχύσουν τους δεσμούς τους μέσω της προσευχής και του διαλόγου.
Οι συμμετέχοντες ελπίζουν ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος με τα πρεσβεία τιμής που τον διακατέχουν, θα ενταχθεί σε αυτόν τον διάλογο μαζί με τους αδελφούς του.
                                                                              Πηγή: Εδώ