Σε οικουμενιστική εκδήλωση στο Μόναχο παρουσιάστηκε η γερμανική έκδοση του
βιβλίου η «Συνάντηση με το Μυστήριο» του Οικ. Πατριάρχη
«Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος έχει ήδη τη θέση του στην ιστορία». Δεν είναι μόνο «ο Θεολόγος της Δημιουργίας» αλλά και ο άξιος μαθητής και συνεχιστής του έργου του αλησμόνη του Πατριάρχη Αθηναγόρα...» (Μητρ. Γερμανίας Αυγουστίνος)
Στις 24 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε οικουμενιστική εκδήλωση – παρουσίαση της γερμανικής έκδοσης του βιβλίου του πατριάρχη Βαρθολομαίου «Συνάντηση με το μυστήριο», στο Πολιτιστικό Κέντρο «Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος» του Ι.Ν. των Αγίων Πάντων στο Μόναχο. Την εκδήλωση οργάνωσαν από κοινού η Ι.Μ. Γερμανίας και ο εκδοτικός οίκος Ferdinand Schöningh.
Στην παρουσίαση έλαβαν μέρος μεταξύ άλλων ο μητρ. Γερμανίας Αυγουστίνος
καθώς και ο αιρετικός παπικός αρχιεπίσκοπος Μονάχου και Φράισινγκ και
Προκαθήμενος της Συνόδου των Παπικών Επισκόπων της Γερμανίας Καρδινάλιος Reinhard Marx, ο οποίος συμμετείχε μεταξύ άλλων στην παρουσίαση και απάντησε σε
ερωτήματα που του έθεσε ο Διευθυντής του Συμβουλίου των Χριστιανικών Εκκλησιών Βαυαρίας Γεώργιος Βλαντής.
Σε αυτή την οικουμενιστική εκδήλωση, ο μητρ. Γερμανίας Αυγουστίνος στο χαιρετισμό του χαρακτήρισε τον πατριάρχη Βαρθολομαίο ως άξιο μαθητή και συνεχιστή του έργου του πατριάρχη Αθηναγόρα:
«Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος έχει ήδη τη θέση του στην ιστορία και είναι άξιος μαθητής και συνεχιστής του έργου του αλησμόνητου Πατριάρχη Αθηναγόρα».
Σχετικά όμως με το έργο του πατριάρχη Αθηναγόρα και τη σχέση του με τη μασονία και τον οικουμενισμό παραπέμπουμε το βίντεο με την ομιλία του π.Σεραφείμ Ζήση «Ο Μασόνος πατριάρχης Αθηναγόρας και ο Οικουμενισμός [ΒΙΝΤΕΟ 2019]».
Επίσης, ο μητρ. Γερμανίας Αυγουστίνος εξήρε τη
συμμετοχή και συμβολή του Καρδιναλίου στην εκδήλωση καθώς ανέφερε
χαρακτηριστικά: «Η συμμετοχή και συμβολή του Καρδιναλίου στη παρουσίαση συνιστά θαυμάσιο τεκμήριο της προόδου του οικουμενικού διαλόγου».
Τέλος, ο Διευθυντής του Συμβουλίου των Χριστιανικών Εκκλησιών Βαυαρίας Γεώργιος Βλαντής εν είδει συνεντεύξεως έθεσε μεταξύ άλλων και την ακόλουθη ερώτηση στον Παπικό Καρδινάλιο Μαρξ: «Τί υπολείπεται ακόμη για την αποκατάσταση της πλήρους ενότητας των Εκκλησιών;».
Το άρθρο αναγράφει ότι ο Καρδινάλιος απάντησε σε
όλες τις ερωτήσεις με αδελφική εγκαρδιότητα, ειλικρίνεια και
εκκλησιολογικώς άκρως θεμελιωμένη τοποθέτηση.
Συγγραφέας του οικουμενιστικού αυτού άρθρου είναι ο πρωτοπρ. Απόστολος Μαλαμούσης, ο οποίος παρευρέθηκε στην εκδήλωση.
Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr
Διαβάσαμε στο orthodoxianewsagency.gr:
Στα γερμανικά η «Συνάντηση με το Μυστήριο» του Οικ. Πατριάρχη
Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης
Η έκδοση του βιβλίου στα γερμανικά από τον εκδοτικό οίκο Ferdinand Schöningh προλογίζεται από τον Σεβ. Μητροπολίτη Γερμανίας κ. Αυγουστίνο και τον Λουθηρανό Επίσκοπο Βαυαρίας και Πρόεδρο της Συνόδου της Ευαγγελικής Εκκλησίας της Γερμανίας (EKD) κ. Heinrich Bedford-Strohm. Παρατίθεται επίσης και έπαινος συνταχθείς από τον Πρωθυπουργό της Βάδης-Βυτεμβέργης κ. Winfried Kretschmann. Το εκ 200 σελίδων αποτελούμενο βιβλίο συνοψίζει την ιστορία, τη ζωή, τη διδασκαλία και την πνευματικότητα της Ορθόδοξης Εκκλησίας, όπως αυτές καταγράφονται από την τιμία Χείρα του Πρώτου της Ορθοδοξίας, ακαμάτου θεράποντος και γνησίου εκφραστή της ορθόδοξης θεολογίας, λατρείας και ζωής, τόσο μέσα στην πανορθόδοξη οικογένεια, όσο και στο λοιπό διαχριστιανικό, διαθρησκειακό και παγκόσμιο πολιτικό περιβάλλον.
Την εκδήλωση οργάνωσαν από κοινού η Ιερά Μητρόπολη Γερμανίας και ο εκδοτικός οίκος Ferdinand Schöningh. Στην παρουσίαση έλαβαν μέρος ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γερμανίας κ. Αυγουστίνος, ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Μονάχου και Φράισινγκ και Προκαθήμενος της Συνόδου των Καθολικών Επισκόπων της Γερμανίας Καρδινάλιος κ. Reinhard Marx, ο εκπρόσωπος του εκδοτικού οίκου, καθηγητής της Ευαγγελικής Θεολογικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο Halle κ. Martin Illert και ο Διευθυντής του Συμβουλίου Χριστιανικών Εκκλησιών Βαυαρίας κ. Γεώργιος Βλαντής.
Στον χαιρετισμό του ο υπεύθυνος του «Πολιτιστικού Κέντρου Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος», Αρχιμανδρίτης Γεώργιος Σιώμος καλωσόρισε τους υψηλούς επισκέπτες και αφού αναφέρθηκε στο θέμα της συνάντησης με εισαγωγικές σκέψεις σχετικά με την προσωπικότητα της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχη και τις πρόσφατες επαφές και ομιλίες του στο Νταβός της Ελβετίας, προέβη στον περαιτέρω συντονισμό της παρουσίασης του προγράμματος. Ακολούθως έλαβε το λόγο ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Αυγουστίνος, ο οποίος επεσήμανε στο χαιρετισμό του, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα:
[…]
γ) Το υπό παρουσίαση βιβλίο δηλώνει ήδη με τον τίτλο του ότι το Μυστήριο βιώνεται στο γεγονός της συνάντησης. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης, ο «πράσινος Πατριάρχης» όπως χαρακτηρίζεται, δεν θα καταχωρηθεί στην εκκλησιαστική ιστορία μόνο ως ο «Θεολόγος της Δημιουργίας» που προσφέρει πολυάριθμα οικολογικά ερεθίσματα, αλλά και ως ο Πατριάρχης του οικουμενικού και διαθρησκειακού διαλόγου, όπως και ως ο Πατριάρχης της συνάντησης Εκκλησίας και Επιστήμης, της Εκκλησίας με όλο τον κόσμο. Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος έχει ήδη τη θέση του στην ιστορία και είναι άξιος μαθητής και συνεχιστής του έργου του αλησμόνητου Πατριάρχη Αθηναγόρα.
δ) Η παρουσίαση του βιβλίου από τον Προκαθήμενο της Συνόδου των Καθολικών Επισκόπων της Γερμανίας, Καρδινάλιο Marx, αποδεικνύει το γεγονός ότι η εποχή της άγονης πολεμικής ανήκει πλέον στο παρελθόν. Η συμμετοχή και συμβολή του Καρδιναλίου στη παρουσίαση συνιστά θαυμάσιο τεκμήριο της προόδου του οικουμενικού διαλόγου.
[…]
Στη συνέχεια ο θεολόγος και Διευθυντής του Συμβουλίου των Χριστιανικών Εκκλησιών Βαυαρίας κ. Γεώργιος Βλαντής έθεσε εν είδει συνεντεύξεως τα ακόλουθα ερωτήματα στον Καρδινάλιο Μαρξ: α) Ποια είναι η προσωπική του σχέση και εμπειρία με την Ορθοδοξία και ποιες οι εντυπώσεις του αναφορικά προς το πρόσωπο του Οικουμενικού Πατριάρχη; β) Πετυχαίνει το έργο στο γερμανική του μετάφραση το στόχο της εξήγησης της Ορθοδοξίας σε «δυτικό» κοινό; Τι θα επιθυμούσε ένας «δυτικός» χριστιανός ευχαρίστως να μάθει; Τι θέλει να μάθει για την Ορθοδοξία ένας «δυτικός»χριστιανός; Πώς είναι δυνατόν να μεταφραστούν το θεολογικό περιεχόμενο και οι πολιτισμικές συνδηλώσεις μιας χριστιανικής παράδοσης στη γλώσσα μιας άλλης και τί χάνεται στη μεταφραστική διαδικασία; γ) Ο διάλογος μεταξύ της Ρωμαιοκαθολικής και της Ορθόδοξης Εκκλησίας συνεχίζεται, παρά τις αντιδράσεις ορισμένων φονταμενταλιστών εκατέρωθεν.
Ο σημερινός πάπας της Ρώμης θα καταχωρηθεί στην ιστορία ως ίσως ο πρώτος Πάπας που φίλησε το χέρι Οικουμενικού Πατριάρχη (συνάντηση στα Ιεροσόλυμα). Επισκεπτόμενος το Φανάρι ο Πάπας Φραγκίσκος παρακάλεσε τον Πατριάρχη να ευλογήσει την Εκκλησία της Ρώμης. Πόσο επηρεάζει τον θεολογικό διάλογο αυτή η προσωπική θερμή σχέση, πώς προσλαμβάνεται γενικώς ο διάλογος; Τί υπολείπεται ακόμη για την αποκατάσταση της πλήρους ενότητας των Εκκλησιών; Πώς θα μπορούσε η χώρα όπου γεννήθηκε η Μεταρρύθμιση να δώσει ερεθίσματα και να βοηθήσει τον διάλογο μεταξύ Ορθοδόξων και Καθολικών; δ) Μπορούν τα θέματα που αναπτύσσει ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος στο βιβλίο του, όπως λ.χ. λειτουργία, εικόνες, μοναχισμός, διαθρησκειακός διάλογος, ανθρώπινα δικαιώματα, ανοχή και αλληλοσεβασμός, οικολογία, πόλεμος και ειρήνη κ.λ.π. να παράσχουν ερεθίσματα στο „Συνοδικό Δρόμο“, στην προσπάθεια ανανέωσης της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας που προσφάτως άρχισε στη Γερμανία; Δύναται γενικά η Ορθοδοξία να εμπλουτίσει τον χριστιανικό διάλογο στη Γερμανία; Ο Καρδινάλιος απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις με αδελφική εγκαρδιότητα, ειλικρίνεια και εκκλησιολογικώς άκρως θεμελιωμένη τοποθέτηση, με τρόπο και επιχειρηματολογία που ένας ορθόδοξος θεολόγος και εκκλησιαστικός ηγέτης θα συμφωνούσε. Η προσωπική του εμπειρία με την Ορθοδοξία βασίζεται στις εγκάρδιες συναντήσεις και συζητήσεις του με τον Οικουμενικό Πατριάρχη και με τον Μητροπολίτη Γερμανίας, καθώς επίσης και στη σχέση του με τις ενορίες της Ελληνορθόδοξης Μητρόπολης Γερμανίας στο Μόναχο.