Πες μου τον φίλο σου να σου πω ποιός είσαι.

Με τέτοιους φίλους, πως θα ήταν δυνατόν να διαφέρουν οι Οικουμενιστές και ο κάθε Ελπιδοφόρος στις απόψεις τους. Διαβάστε και φρίξτε:

Ποικιλία φύλου: Μια ματιά στην εβραϊκή παράδοση βοηθά


ΒΟΝΝΗ - Στο πλαίσιο της συνοδικής διαδρομής, πρόσφατα συζητήθηκε ένα κείμενο για τη διαφορετικότητα των φύλων. Σύμφωνα με τους κριτικούς, αμφισβητεί μια θεολογία 2.000 ετών. Η Juliane Eckstein ρωτά αν είναι πράγματι έτσι - και εξετάζει την εβραϊκή παράδοση.

Όταν συζητήθηκε το κείμενο  "Αντιμετωπίζοντας τη διαφορετικότητα των φύλων", κατηγορήθηκε, ότι αμφισβητούσε μια θεολογία 2.000 ετών. Είναι πράγματι έτσι; Μπορεί κανείς να υποθέσει ότι η εβραϊκή παράδοση, τα σχετικά εδάφια της Τορά, ειδικά η Γένεση 1:27 ("αρσενικό και θηλυκό τα δημιούργησε») αυτά λέει.  Αλλά στη Mishna (περίπου 200 μ.Χ.) και στο Ταλμούδ (περίπου 500 μ.Χ.) υπάρχει μια εκπληκτική ποικιλία φύλων: υπάρχουν οι Isch και Ischa –άνθρωποι με σαφώς ανδρικά ή γυναικεία σεξουαλικά χαρακτηριστικά–, το ανδρόγυνο – οι άνθρωποι με χαρακτηριστικά τόσο του αρσενικού όσο και του γυναικείου φύλου -, tumtum - τα άτομα με ασαφή ή αόρατα χαρακτηριστικά φύλου - καθώς και το ay'lonit και το saris - άτομα στα οποία δόθηκε το γυναικείο ή αρσενικό φύλο κατά τη γέννηση,των οποίων τα σεξουαλικά χαρακτηριστικά δεν αναπτύσσονται περαιτέρω κατά την εφηβεία.

Έτσι, η εβραϊκή παράδοση γνωρίζει τόσο το εδάφιο Γένεση 1:27 όσο και το γεγονός ότι ορισμένα άτομα δεν ταιριάζουν στη διαίρεση του αρσενικού και του θηλυκού. Και αυτό ήδη στην 1η χιλιετία της εποχής μας. Το ερώτημα λοιπόν δεν είναι πόσα φύλα υπάρχουν, αλλά γιατί χρειάζονται οι κατηγορίες «αρσενικό» και «θηλυκό». Στην Τορά και στην εβραϊκή παράδοση, το διπλό φύλο χρησιμεύει για τη μετάδοση καθηκόντων και δικαιωμάτων που σχετίζονται με το φύλο: από την αντιμετώπιση των σωματικών υγρών έως τα λειτουργικά καθήκοντα και το δικαίωμα στην κληρονομιά. Τι θρησκευτικά και τελετουργικά επιτάσσουν οι μη δυαδικοί άνθρωποιαποτελούν αντικείμενο πραγματιστικών και ευέλικτων συζητήσεων. Στο χριστιανικό πλαίσιο, από την άλλη πλευρά, οι ειδικοί για το φύλο κανονισμοί της Τορά ούτε τηρούνται ούτε απαιτούνται. Πρέπει λοιπόν να καταστεί σαφές ποιον άλλο σκοπό εξυπηρετεί η επιμονή στο αποκλειστικό διπλό φύλο.

Της Juliane Eckstein
Η συγγραφέας
Δρ Η Juliane Eckstein είναι θεολόγος και μελετητής της Παλαιάς Διαθήκης στο Φιλοσοφικό-Θεολογικό Πανεπιστήμιο Sankt Georgen και στο Πανεπιστήμιο Johannes Gutenberg στο Mainz.

Πηγή: https://www.katholisch.de/artikel/41089-geschlechtliche-vielfalt-ein-blick-in-die-juedische-tradition-hilft