(Επιμέλεια Στέλιος Κούκος)
Γέροντας Αρσένιος Μπόκας:
110. Η αμαρτία πρέπει να εξαφανισθεί· πρέπει να ζητήσουμε συγχώρηση από το Θεό και τη βοήθειά Του, για να διώξουμε την αμαρτία από επάνω μας.
Οι ιερείς είναι οι οικονόμοι των Μυστηρίων του Θεού, οι όποιοι λύνουν τους συνανθρώπους τους απ’ αυτή τη δύσκολη περίσταση και τους συγχωρούν καθηκόντως [μέσα στο πλαίσιο του καθήκοντός τους].
Γι’ αυτό, ο Εωσφόρος εγείρεται εναντίον τους με όλες τις τεράστιες εχθρικές του δυνάμεις.
Αλλά «αυτοί ενίκησαν αυτόν διά το αίμα του αρνίου και διά τον λόγον της μαρτυρίας αυτών, και ουκ ηγάπησαν την ψυχήν αυτών άχρι θανάτου» (Αποκ. 12, 11).
Προτίμησαν δηλ. το μαρτυρικό θάνατο, παρά να σώσουν την πρόσκαιρη ζωή τους συνθηκολογώντας με τις ανελέητες δυνάμεις του Εωσφόρου.
Γι’ αυτό έχει δίκαιο ο άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος να λέγει ότι «περισσότερες φουρτούνες κλονίζουν την ψυχή του ιερέως, παρά τα κύματα τα όποια χτυπούν τη θάλασσα» (Περί ιερωσύνης).
Οι λειτουργοί του Θεού είναι κι αυτοί, στο μέτρο του δυνατού, ένα αναμμένο θυσιαστήριο για τη σωτηρία του κόσμου.
111. Έρχονταν πολλοί φοιτητές της Θεολογικής Σχολής, οι όποιοι και ερωτούσαν τον π. Αρσένιο:
– Πάτερ, ο κόσμος είναι πολύ αδύνατος στην πίστη και, εάν εμείς γίνουμε ιερείς, θα μας ζητούν επιχειρήματα για την ύπαρξη του Θεού. Πώς εμείς μπορούμε να τους δίνουμε καλές και σαφείς αποδείξεις;
Και ο πατήρ τους απαντούσε:
– Οι καλύτερες αποδείξεις για την ύπαρξη του Θεού πρέπει να είναι η ζωή μας, έτσι όπως το απεδείκνυαν οι Άγιοι Πατέρες και μας λέγει και ο Απόστολος Πέτρος: «Άγιοι γίνεσθε, ότι εγώ άγιός είμι» (Α’Πετρ. 1, 16) και ότι «Εγώ είμι Κύριος ο αναγαγών υμάς εκ γης
Αιγύπτου είναι υμών Θεός, και έσεσθε άγιοι, ότι άγιός είμι εγώ Κύριος» (Λευιτ. 11, 45).
Απόσπασμα από το βιβλίο «Γεροντικό Ρουμάνων Πατέρων», των εκδόσεων Ορθόδοξος Κυψέλη.