Άγιος Νέστωρ ο Νεαρός Λεγεωνάριος που νίκησε τον μονομάχο Λυαίο (27 Οκτωβρίου)

 Ο ΑΓΙΟΣ ΝΕΣΤΩΡ

 

Μάρτυρας της Χριστιανοσύνης από τη Θεσσαλονίκη. Έζησε κατά τους χρόνους του Ρωμαίου αυτοκράτορα Μαξιμιανού (286-304) και ήταν φίλος του μεγαλομάρτυρα Αγίου Δημητρίου. Η μνήμη του τιμάται στις 27 Οκτωβρίου. 

Το 296 μ.Χ ο Μαξιμιανός (Τετράρχης και μετέπειτα Αυτοκράτορας Γαλέριος Μαξιμιανός) συνέλαβε τον Άγιο Δημήτριο και τον κρατούσε φυλακισμένο σε ένα δημόσιο λουτρό κοντά στον ιππόδρομο, επειδή ο Άγιος Δημήτριος έκανε κήρυγμα και έφερνε πολλούς εθνικούς στη πίστη του Χριστού. Εκείνη την εποχή ο αυτοκράτορας Διοκλητινιανός είχε εκδώσει διάταγμα μετά από παρότρυνση του Μαξιμιανού που με αυτό ξεκινούσε άλλον ένα διωγμό ενάντια των Χριστιανών.

Στη Θεσσαλονίκη τον καιρό τη σύλληψης του Αγίου Δημητρίου, γίνονταν αγώνες στον ιππόδρομο για να εορταστεί η νίκη των Ρωμαίων ενάντια στους Σκύθες. Εκεί ο Λυαίος ένας ειδωλολάτρης παλαιστής και μονομάχος περηφανεύονταν για το μέγεθος του σώματος του και τη δύναμη του και προκαλούσε τους θεατές του σταδίου να τον αντιμετωπίσουν. Ο Νέστωρ ένας 20 χρόνος Λεγεωνάριος ο οποίος ήταν και μαθητής του Αγίου Δημητρίου πήγε στη φυλακή και ζήτησε την ευχή και την ενίσχυση του αγίου Δημητρίου, για να βγει και να ταπεινώσει τον υβριστή και βλάσφημο Λυαίο.

Ο άγιος Δημήτριος σφράγισε με το σημείο του Σταυρού το Νέστορα και του είπε· «Και τον Λυαίο θα νικήσεις και για το Χριστό θα μαρτυρήσεις». Αλλ’ αυτός ο λόγος δεν ήταν μόνο για το Νέστορα, αλλά και για τον ίδιο τον άγιο Δημήτριο, γιατί κι οι δυό ύστερα μαρτύρησαν για το Χριστό. Ο Νέστορας, καταλαβαίνοντας μέσα του δύναμη Θεού, έτρεξε στο στάδιο και όρμησε για να παλέψει με το Λυαίο, κάνοντας αυτή την προσευχή· «Ο Θεός Δημητρίου, βοήθει μοι». Και μ’ ένα καινούριο κτύπημα ξάπλωσε κάτω νεκρό τον μέχρι τότε αήττητο βάρβαρο και βλάσφημο παλαιστή Λυαίο.

Αλλά ο Νέστορας δεν σκότωσε μόνο το Λυαίο, μα και τραυμάτισε βαριά τον Μαξιμιανό, που ήταν συμβασιλέας του Διοκλητιανού στην Ανατολή και παρακολουθούσε τώρα τον αγώνα στο στάδιο Θεσσαλονίκης. Ήταν ο προστάτης του Λυαίου, που τον έφερνε μαζί του, για να παλεύει στο στάδιο, να σκοτώνει αθώους ανθρώπους και να διασκεδάζει ο λαός. Ήταν η εποχή εκείνη, που οι άνθρωποι ήσαν ευχαριστημένοι όταν είχαν «άρτον και θεάματα». Πολλοί χριστιανοί τότε κατασπαράχθηκαν στα στάδια από τα θηρία, κι οι εξαγριωμένοι όχλοι διασκέδαζαν αλαλάζοντας. Τόσο φτηνή ήταν η ζωή των ανθρώπων.

Ο Μαξιμιανός, μετά τη νίκη του Νέστορα και τη δίκαιη τιμωρία του Λυαίου, έβγαλε απόφαση κι έδωκε διαταγή ο Δημήτριος κι ο Νέστορας να θανατωθούν. Τότε ο Δημήτριος στη φυλακή κατατρυπήθηκε με τις στρατιωτικές λόγχες κι ο Νέστορας αποκεφαλίσθηκε, κι έτσι, με το μαρτυρικό τους θάνατο, έλαβαν κι οι δυό μαζί το στεφάνι της νίκης. Στην Παλαιά Διαθήκη διαβάζομε και το ακούμε στον Εσπερινό, όταν είναι εορτή αγίων Μαρτύρων· «Έδοξαν εν οφθαλμοίς αφρόνων τεθνάναι, οι δε εισίν εν ειρήνη», φάνηκαν στα μάτια των ανόητων πως πέθαναν, όμως αυτοί έχουν ειρήνη· εκείνη την ειρήνη, που αισθάνονται όλοι που πεθαίνουν επάνω στο χρέος των, για να ζήσουν αιώνια μαζί με το Θεό.

Η μονομαχία του αγίου Νέστορα με το γίγαντα παλαιστή και μονομάχο Λυαίο ομοιάζει πολύ με τη μονομαχία του Δαβίδ με τον πάνοπλο Γολιάθ, για την οποία διαβάζομε στο 17 κεφάλαιο της πρώτης Βασιλειών στην Παλαιά Διαθήκη. Έτσι και τότε· ο Γολιάθ καυχιότανε και απειλούσε γη και ουρανό, και το τσοπανόπουλο ο Δαβίδ τον έριξε κάτω με μια σφενδόνα. Το ίδιο και τώρα· ο αγέρωχος υβριστής Λυαίος προκαλούσε και φοβέριζε όλο τον κόσμο, κι ο Νέστορας τον νίκησε με το σημείο του Σταυρού. Μεγάλα θαύματα κάνει ο Θεός διά μέσου των Αγίων και δείχνει τη δύναμη του στον κόσμο, καθώς το λέγει ο Ψαλμός, ότι «θαυμαστός ο Θεός εν τοις αγίοις αυτού».

Ο Άγιος Νέστωρ είναι προστάτης των προπονητών και των αθλητών.

 

πολυτίκιον. χος πλ. α’. Τν συνάναρχον Λόγον.

θλητς εσεβείας καταγώνιστος, ς κοινωνς κα συνήθης το Δημητρίου φθες, γωνίσω νδρικς Νέστωρ μακάριε, τ θεϊκ γρ ρωγή, τν Λυαον καθελν, ς μωμον ερεον, σφαγιασθες προσηνέχθης, τ θλοθέτ κα Θε μν.

 

Πηγή.