Το θαύμα της αγ. Θεοδώρας εν Βάστα

 Εξέταση του φαινομένου της ύπαρξης των 17 δένδρων στην στέγη του ναού από Στατική Άποψη

Κατά τη επίσκεψη μου στον Ιερό Ναό της Αγίας Θεοδώρας τον Ιούλιο του 1986 και εντυπωσιασμένος από το φαινόμενο των δένδρων πάνω στην στέγη, προσπάθησα να το εξηγήσω τεχνικά και οδηγήθηκα στα εξής :

Ι.Ν. ΑΓΙΑΣ ΘΕΟΔΩΡΑΣ ΕΝ ΒΑΣΤΑ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗ 12- ΔΙΟΝΥΣΗΣ

Α. 1Η Δυνατότητα : Να περνάνε οι ρίζες μέσα από την λάσπη που συνδέει τις πέτρες του τοίχου και να στερεώνονται στο έδαφος. Σ’ αυτή την περίπτωση όμως ή θα είχε τριφτεί τελείως η λάσπη  ή θα είχαν σπάσει οι ίδιες οι πέτρες με αποτέλεσμα την κατάρρευση του κτίσματος.

Β. 2Η Δυνατότητα : Να διακλαδίζονται οι ρίζες επάνω στην στέγη και να στηρίζονται τα δένδρα σε αυτή :

            Το βάρος ενός κυβικού μέτρου νωπού ξύλου είναι περίπου 1 (ένας) τόνος. Αν υπολογίσουμε ότι τα δένδρα με μέση διάμετρο 40 εκατοστά και ύψος 4 μέτρα το βάρος καθενός είναι περίπου 540 κιλά. Αυτή η παραδοχή είναι λογική δεδομένου ότι δεν έχουμε υπολογίσει τα κλαδιά. Επομένως η στέγη δέχεται βάρος 17 Χ 540 = 9,180 κιλά ή 9,18 τόνους που σημαίνει 460 κιλά στο τετραγωνικό μιας και η επιφάνεια του ναού είναι περίπου 20 τετραγωνικά μέτρα. 

            Το φορτίο λοιπόν που δέχεται η στέγη είναι 4,6 φορές μεγαλύτερο από αυτό που υπολογίζουμε όταν κάνουμε μελέτες στεγών μη βατών και 2,3 φορές μεγαλύτερο από αυτό που δέχεται ο κανονισμός (για μελέτες οικοδομικών έργων) για στέγες στις οποίες δεν αποκλείεται η συγκέντρωση ανθρώπων.

            Εκτός από τα παραπάνω υπάρχει και μια άλλη καταπόνηση της στέγης από την δύναμη του αέρα της ρεματιάς πάνω στα δένδρα. Όταν ο αέρας αυτός έχει την δυνατότητα να ξεριζώνει δένδρα καταλαβαίνει κανείς τι δυνάμεις εξασκούνται από τα 17 δένδρα για ανατροπή της. 

(Ελευθέριος Μπεληγιάννης Πολιτικός Μηχανικός)  

 

3. Η Αγία Θεοδώρα στο βιβλίο Γκίνες

Ι.Ν. ΑΓΙΑΣ ΘΕΟΔΩΡΑΣ ΕΝ ΒΑΣΤΑ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗ 13- ΔΙΟΝΥΣΗΣ

Εξηγήσεις του φαινομένου από γνωστούς επιστήμονες

Ι.Ν. ΑΓΙΑΣ ΘΕΟΔΩΡΑΣ ΕΝ ΒΑΣΤΑ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗ 14- ΔΙΟΝΥΣΗΣ

Πηγή