Το πραξικόπημα του κορωνοϊού

Για κάποιους που νομίζουν ότι μόνο τα θρησκευτικά
ιστολόγια μιλάνε για την ...απάτη και τη δικτατορία 
που έρχεται μέσω κορονοϊού!

ΠΟΛΙΤΙΚΗ 29.04.2020
     Η πανδημία έρχεται να δικαιώσει όσους αποκαλούμε «θρησκόληπτους». Το τσιπάκι έρχεται με φόρα. Δεν είναι ζήτημα που αφορά την ελληνική κυβέρνηση και δεν θα εξαπολύσουμε μύδρους κατά της ελληνικής ψηφιακής πολιτικής. Πρόκειται για αποφάσεις που πρόκειται να λάβουν σχεδόν ταυτόχρονα όλες οι μεγάλες χώρες και η Ευρωπαϊκή Eνωση, όπως αποκαλύπτεται σε ρεπορτάζ μεγάλων και έγκυρων ξένων μέσων όπως οι F.T. Μόνο ο Τραμπ ακόμα αντιστέκεται (ποιος θα το φανταζόταν;). 
Το «τσιπάκι» που επιτρέπει τη συλλογή και μελέτη των στοιχείων και στη συνέχεια την έξυπνη χειραγώγηση των καταναλωτικών επιλογών και της πολιτικής συμπεριφοράς υπάρχει ήδη και είναι το έξυπνο κινητό. Π.χ. με την προσφορά εφαρμογών χαρτών για να μη χανόμαστε στις πόλεις, όλες οι διαδρομές μας καταγράφονται. Κατά καιρούς, η Google και η Apple δημοσιοποιούν για τις κινήσεις ολόκληρων πληθυσμών σε χώρες όπως η Βρετανία. Πρόκειται για μια δημόσια επιβεβαίωση της επιτήρησης πληθυσμών, της αποθήκευσης και της επεξεργασίας των δεδομένων.
Τώρα με τον κορωνοϊό οι κυβερνήσεις θα επιβάλλουν (στην αρχή προαιρετικά και  στη συνέχεια υποχρεωτικά) να εγκαταστήσουμε στο κινητό μας μια εφαρμογή η οποία θα μας προειδοποιεί όταν πλησιάζουμε σε άτομο που έχει διαγνωστεί θετικό στον ιό (αντίστοιχα θα προειδοποιούνται οι άλλοι για εμάς).
Αμέσως θα μας ζητείται να συμμορφωθούμε σε συγκεκριμένες συμπεριφορές (προληπτική απομόνωση). Επειδή, όμως, η μεταδοτικότητα και η συμπτωματολογία της COVID-19 είναι ιδιόμορφη, μπορεί να μας ζητείται να απομονωθούμε επειδή πριν από 8 ημέρες περάσαμε δέκα λεπτά στο μετρό δίπλα σε άγνωστο άτομο που διαγνώστηκε θετικό. Σε περίπτωση ανυπακοής θα υπάρχουν κυρώσεις. Η επιδημία, η οποία σύμφωνα με όλο και περισσότερες επιδημιολογικές έρευνες και παρά την έμφαση των media σε δραματικά περιστατικά, έχει μεγάλη μεταδοτικότητα χωρίς συμπτώματα και θνησιμότητα μάλλον χαμηλή, θα οδηγήσει στην επώαση του Μεγάλου Αδελφού. Oταν έλθει το 5G, οι δυνατότητες χειραγώγησης θα είναι πλέον απόλυτες. Ιστορικά όλες οι εξουσίες που παρακολουθούν τις κοινωνίες διολισθαίνουν στον αυταρχισμό και στον ολοκληρωτισμό. Η υποχώρηση των ατομικών ελευθεριών αλλοιώνει τη Δημοκρατία και μπορεί σταδιακά να εξελιχθεί σε de facto πραξικόπημα. Οι συνήθως λαλίστατοι ακαδημαϊκοί για τα ατομικά δικαιώματα και τα προσωπικά δεδομένα σήμερα σιωπούν. Οφείλουν να πάρουν θέση

    23 comments
    Δημήτρης Πολίτης • 3 days ago
    Όσον αφορά τη σιωπή των διανοουμένων, ίσως οφείλεται στο γεγονός ότι η τεχνολογική εξέλιξη θεωρείται (κακώς) το μέτρο της προόδου. Επομένως, αντιλέγοντας κατά της πρώτης φαίνεσαι πολέμιος της δεύτερης.
        April Mei Δημήτρης Πολίτης • 3 days ago
        Πολύ σωστά. Όπως κατά συνέπεια γίνεσαι πολέμιος της τετράγωνης και μηδενιστικά απλοϊκής σκέψης και λογικής, δηλαδή πολέμιος της κοινής ή επικρατούσας αντίληψης που προβάλεται ως η σωστή, πολέμιος του αθεϊσμού (εφόσον τίποτα δεν δικαιολογεί για αυτούς την ύπαρξη του θεού), πολέμιος της παγκόσμιας μονοκουκτούρας (το ένα μέτρο και μια στάθμη για όλη την υφήλιο), κα. Για αυτό οι καλοί ακαδημαϊκοί θα σιωπήσουν, ακριβώς για να μην εκτεθούν, αφού με τις μόνιμες έδρες τους ή με το φόβο να χάσουν την θέση του 407, υπηρετούν ακριβώς αυτές τις πολιτικές και εξελίξεις. Στην ελληνική ακαδημαϊκή ζωή, μια μεγάλη μερίδα ανήκει στην αριστερά και στον ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί να κινδυνέψουν την θέση τους ή γιατί να ρισκάρουν να τους αποκαλέσουν συνωμοσιολόγους;
       
    ΑΠ • 3 days ago
    Όσοι μεγαλώσαμε χωρίς κινητό και η επικοινωνία στο δρόμο γινόταν με κερματοδέκτες μια χαρά είμαστε. Όπως λέει και ο Πώποτας "εμπρός - πίσω"
    Απλά και Κατανοητά • 4 days ago
    Νομίζω ότι πάντα έτσι γίνονταν με τη βοήθεια των κατά καιρούς διαθέσιμων τεχνολογιών.
        J.J. • 4 days ago
    Όποια θέση και να πάρουν οι ακαδημαϊκοί εάν η πλειοψηφία, άμεσα η έμμεσα, ψηφίσει να παρακολουθηθείς τότε θα παρακολουθηθείς. Δεν υπάρχει χώρος για αντιφρονούντες. Η δημοκρατία (με κρατιστές ψηφοφόρους) δεν είναι παίξε γέλασε. Όλα ψηφίζονται, όλα διατάσσονται, όλα επιβάλλονται.
   
        CD J.J. • 3 days ago • edited
        Δεν φαίνεται να τίθεται σε ψηφορορία μία τέτοια επιλογή. Θα επικαλεστούν το "συλλογικό καλό" και θα το πράξουν. Το "έμμεσα", δηλαδή μέσω της ανοχής ή της εν γένει ψήφου σε κάποια κυβέρνηση, δεν σχετίζεται με το αν η δημοκρατία έχει κρατιστές ή όχι ψηφοφόρους, αλλά εάν οι ψηφοφόροι είναι πολύ φοβισμένοι για να βάλουν το μυαλό τους να λειτουργήσει ή αν διαβάζουν, σκέφτονται και καταφεύγουν στη λογική σε περιπτώσεις κρισεως ή ανάγκης. Η ιστορία του κορονοϊού είναι ότι σχεδόν παγκοσμίως, οι άνθρωποι δεν σκέφτονται, δεν δυσχετίζουν και κυρίως δεν ενημερώνονται σωστά.
                    Δοξάπατρις CD • 2 days ago
            Αν όντως "δεν τίθεται σε ψηφοφορία μία τέτοια επιλογή" (όπως ορθώς παρατηρείτε), ποιόν τρόπο αντίστασης, τι είδους άμυνα διαθέτουν αυτοί που σκέφτονται σε βάθος και ενημερώνονται σωστά (;) απέναντι και στη χειροπιαστή ακόμη διαπίστωση ότι τελούν υπό συστηματική κρατική παρακολούθηση; Να βγουν στους δρόμους; Μα... ούτε κι εκεί θα είναι απρόσβλητοι...
                CD Δοξάπατρις • a day ago
                Δεν τίθεται ζήτημα αντίδρασης, όταν έχεις αποδεχθεί χωρίς σκέψη τόσα πολλά. Σε μία διαπραγμάτευση είναι σχεδόν αδύνατο σε κάθε επόμενο στάδιό της να επαναδιαπραγματευτείς όρους που συμφωνήθηκαν (είτε ρητώς είτε δια σιωπηρής αποδοχής) σε προηγούμενο στάδιο. Συνεπώς η μοναδική σου άμυνα είναι να μπεις σε μία διαπραγμάτευση καλά προετοιμασμένος. Σχετικά με το μέλλον μας και σε περίπτωση που η υποβολή μας σε οποιονδήποτε περιορισμό ή έλεγχο ξεπερνάει τα όσα έχουν νομοθετηθεί ή νομολογηθεί από τα συνταγματικά δικαστήρια, η μόνη άμυνα είναι η προσφυγή στη δικαιοσύνη. Για αυτού του είδους την ενέργεια, οι μεμονωμένες προσφυγές στη δικαιοσύνη δεν ενδείκνυνται. Θα πρέπει να έχει προηγηθεί συσπέιρωση των ενιστάμενων. Για να συσπειρωθούν όμως οι πολίτες πρέπει να αντιλαμβάνονται και συνεπώς να χρησιμοποιούν το μυαλό τους και να ενημερώνονται. Σχετικά δε με την ενημέρωση, θα αρκούσε κάποιος αντί να βλέπει τηλεόραση και να ενημερώνεται από τις ειδήσεις και κάθε είδους blog, να ενημερώνεται από τις επίσημες ιστοσελίδες των μεγάλων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, τον ECDC, τον CDC,τον WHO και τις δημοσιευμένες μελέτες καθώς και να αναζητούν στους παραπάνω ιστοτοπους τις μελέτες για τις προηγούμενες χρονιές. Τέλος, ελπίζω ότι με την λέξη "απρόσβλητοι" δεν εννοούσατε "απρόσβλητοι από τον κορωνοϊό".
            J.J. CD • 3 days ago
            Επειδή εγείρετε ένα σημαντικό θέμα, θέλω να προσθέσω...
            Η αποστροφή στον κρατισμό εκ μέρους των ψηφοφόρων είναι τελικά πιό σημαντική για την ελευθερία ανάπτυξη και επιτυχία ενός πολιτισμού από την δυνατοτητά τους να «σκέφτονται». Πχ. οι ψηφοφόροι που περισσότερο αντιστέκονται σε αυτήν την ψηφιακή παρακολούθηση είναι σχεδόν κατά παγκόσμια εξαίρεση οι ψηφοφόροι... του Τραμπ. Άνθρωποι που παγκοσμίως διασύρονται για την ανικανότητά τους να «σκέφτονται». Εν μέρει συμφωνώ (μολονότι συγκαταλέγομαι σε αυτούς) αλλα ... εν πάσει περιπτώσει είτε σωστή είτε λάθος εκτίμηση η ικανότητα σκέψης των ψηφοφόρων του Τραμπ είναι δευτερεύουσα σε αυτή τη συζήτηση, και εφόσον ζείτε στην Ελλάδα υποθέτω ότι και εσείς πιστεύετε σε αυτή την γενίκευση, δηλαδή ψηφοφόρος Τραμπ = τουλάχιστον αφελής η χειρότερο. Και όμως αυτοί είναι οι ψηφοφόροι (αυτοί που οι ευρωπαίοι ονομάζουν λάθος και καταχρηστικά «συντηρητική Αμερική») που σχεδόν κατ αποκλειστική εξαίρεση παγκοσμίως θα αντισταθούν στην κρατική αυτή παρακολούθηση. Γιατί; Γιατί είτε σκεπτόμενοι είτε όχι τελικά δέν είναι κρατιστές. Δεν διακατέχονται από την ενστικτώδη παρόρμηση να νομοθετήσουν και να επιβάλλουν τα πάντα μέσω της (δημοκρατικής) πολιτικής διαδικασίας. Αυτό ισχύει όχι μόνο για την παρακολούθηση αλλά και για άλλα πράγματα, πχ. την φορολογία. Π.χ. δεν διακατέχονται από την παρόρμηση να κατάσχουν σημαντικό ποσοστό της εργασίας όλων για εξυπηρέτηση των πλειοψηφικών στόχων τους. Αυτά βέβαια γενικά διότι ούτε και οι ίδιοι δεν αντιλαμβάνονται ορθολογιστικά αυτήν τους την ιδιότητα. Την αντιλαμβάνονται απλώς ως «ιστορική παράδοση των ΗΠΑ» αλλά λίγο καταλαβαίνουν ορθολογιστικά την χρησιμοτητά της, και γι αυτό σταδιακά την χάνουν... αλλά αυτό είναι άλλο θέμα.
            Αλλά, γενικότερα επιστρέφοντας στο θέμα μας, γιατί η η αποστροφή στον κρατισμό εκ μέρους των ψηφοφόρων είναι τελικά πιό σημαντική για την ελευθερία και επιτυχία ενός πολιτισμού από την δυνατοτητά τους να «σκέφτονται»; Διότι όταν δεν υπάρχει κρατισμός οι σκεπτόμενοι άνθρωποι, τα άτομα (πολλών διαφορετικών βαθμίδων και ποικιλιών), είναι ελεύθεροι να δημιουργήσουν σε έναν ελεύθερο, και κυρίως, πολυδιάστατο χώρο. Ο κρατικιστής ψηφοφόρος όσο «σκεπτόμενος» και να είναι θα επιβάλλει την προκρούστεια νοοτροπία του. Όσο έξυπνος και σκεπτόμενος να είναι δεν μπορεί να τα σκεφτεί όλα, ο πολιτισμός του γίνεται πολύ πιό περιορισμένος... και κυρίως αργότερα αναπτυσσόμενος... η εκθετική παράμετρος που μακροχρόνια ανατοκιζόμενη τελικά κυριαρχεί των πάντων.
        CD J.J. • 2 days ago                Θα πρέπει να ορίσουμε την έννοια "κρατισμός". Αν την ορίζετε ως την ιδεολογία για να κρατά την εξουσία και τον έλεγχο των πάντων μία ελίτ, χωρίς ταυτόχρονα να ενδιαφέρεται για τις ατομικές ελευθερίες και την προστασία τους, θα συμφωνήσω ότι είναι κάτι το απευκταίο αν και κάνετε λόγο για εθνικοσοσιαλιστικά ή κομμουνιστικά καθεστώτα και ως εκ τούτου ο ορισμός αυτός δεν τυγχάνει εφαρμογής σε δημοκρατίες. Αν όμως την ορίζετε ως την ιδεολογία, κατά την οποία το κράτος ασκεί έλεγχο στην αγορά και στους ανθρώπους ακριβώς για εξασφαλίσει ότι οι αγορές και οι συντελεστές της (το ανέκδοτο με την αυτορύθμιση των αγορών φαντάζομαι το γνωρίζετε) δεν θα εξελιχθούν σε ολιγαρχίες ή δικτατορίες (όπως τείνει να γίνει σήμερα), τότε νομίζω ότι δεν θα βρούμε κοινό έδαφος συζήτησης. Έχω όμως την εντύπωση, ότι δεν εννοείτε ούτε το ένα ούτε το άλλο (παρεμπιπτόντως, δεν νομίζω ότι όλοι οι οπαδοί του Τράμπ είναι ανεγκέφαλοι, ωστόσο πιστεύω ότι ο Τράμπ είναι κακή επιλογή για το ρεπουμπλικανικό κόμμα και οι αντιφάσεις και κυβιστήσεις του εκθέτουν την πολιτική των ΗΠΑ). Γιατί συνδέετε όμως την αντίσταση κατά του τηλεελέγχου με τις πολιτικές πεποιθήσεις δεν το καταλαβαίνω. Δεν έχει να κάνει με τον φιλελευθερισμό. Οι πιο φιλελεύθεροι άνθρωποι που γνωρίζω στην Ελλάδα, έχουν λουφάξει και, αδιάβαστοι όντες, είναι έτοιμοι να αποδεχθούν τα πάντα. Αντιθέτως. γνωρίζω κρατιστές συντηρητικούς, οι οποίοι δεν έχουν χάψει μπαλίτσα σανού από την αρχή της ιστορίας.
               
            J.J. CD • 3 days ago
            Εάν η ψηφοφόροι έδιναν περισσότερη αξία στην πραγματική διαφορετικότητα και πολυπολιτισμικότητα τότε θα υπήρχε διαφορετική ισσοροπία και ποικιλία φιλοσοφιών και αντιμετωπίσεων. Αλλά τι λέω τώρα. Αυτή είναι ψηφοφόροι που έχουν δημιουργήσει και ζούνε μέσα στο πχ. προκρούστειο σύστημα παιδείας όπου από την αρχή της ζωής τους όλοι οι πολίτες ανεξαιρέτως, ανά όλη την επικράτεια ανεξαιρέτως, μαθαίνουν την ίδια ύλη... ...στην ίδια ηλικία... ...στά ίδια σχολεία... ...από τα ίδια βιβλία... ...στά ίδια θρανεία... ...από καθηγητές πού καί αυτοί πήγαν στά ίδια σχολεία... στην ίδια ύλη, στα ίδια θέματα, στις ίδιες κόλλες...καταναγκαστικά. Και οι περισσότεροι καυχιούνται μάλιστα γι αυτό!
            Τι νοοτροπία έξω από τον κρατισμό μπορούν ποτέ να αναπτύξουν άνθρωποι των οποίων η ζωή και ανατροφή ξεκινάει έτσι; Δεν γνωρίζουν ότι υπάρχει κάν τίποτε το διαφορετικό. Δεν μπορούν να σκεφτούν έξω από αυτό το τετραγωνισμένο κρατικιστικό σύστημα.
                CD J.J. • 2 days ago
               Μπορούν, αλλά είναι εγκλωβισμένοι στην επιταγή της υποχρεωτικής σχολικής εκπαίδευσης. Ωστόσο, η άλλη επιλογή είναι τα ιδιωτικά σχολεία. Αν σας πώ τις εμπειρίες μου, θα πάθουμε κολικό από τα γέλια. Εξάλλου, ακόμα και τα καλά ιδιωτικά σχολεία, χρειάζονται πολλά χρήματα και δεν είναι για όλους.
               
                    J.J. CD • 2 days ago
                    Και τα ιδιωτικά σχολεία στην Ελλάδα στο ίδιο προκρούστειο κρεβάτι είναι δεμένα. Απλώς προσπαθούν να το εφαρμόσουν καλλίτερα. Όλα αυτά ακριβώς γι αυτό που λέτε «για να μην απορρύθμιστεί η αγορά» (εκεί σε αυτή τη φράση βρίσκεται ακριβώς ο κρατισμός, φοβάμαι την ελεύθερη αγορά, ο φόβος της ελευθερίας των άλλων, η απορρύθμιση της εναρμόνισης και της ομογενοποίησης) καταστέλλεται η ελευθερία, η ποικιλία, η καινοτομία, η προσαρμοστικότητα στην ταχύτατη πλέον τεχνολογική ανάπτυξη, η ανταγωνιστικότητα, η ανάπτυξη δλδ. νομοτελειακή παρακμή. Το ελληνικό αποτέλεσμα το δείχνει καθαρά. Όποιος πχ κατέβει εκλογές με πρόγραμμα απορρύθμισης της παιδείας θα του δώσει ο ελληνικός λαός το 1% της ψήφου.
                    Μόνη εναπομένουσα ανταγωνιστική δραστηριότητα: το σερβίρισμα μουσακά στους τουρίστες, η οποία ανταγωνιστικότητα οφείλεται στην γεωγραφική προικοδότηση της Ελλάδος με ήλιο και παραλία παρά στα πολιτισμικά καμώματα των κατοίκων της. Όσο αφορά δε την τελική έκβαση αυτής της γεωγραφικής προικοδότησης διαβάστε το φαινόμενο του “resource curse”.
                    see more        Το resource curse αποτελεί ad hoc case study, που δεν νομίζω ότι τυγχάνει εφαρμογής στη Ελλάδα καθώς ο πλούτος της (και δεν εννοώ το φυσικό της κάλλος), βάσει των κατηγοριών υπεραξίας που κυριαρχούν σήμερα στον πλανήτη δεν είναι άμεσα αξιοποιήσιμος. Η ιδιωτική παιδεία, έχει τη δυνατότητα να διαφοροποιηθεί και το πράττει με τρανταχτό παράδειγμα την πρακτική ορισμένων σχολείων που έχουν πλήθος εργαστήρια και δικά τους βιβλία. Η κάλυψη της συγκεκριμένης ύλης του Υπουργείου δεν αποτελεί αυταπόδεικτα τροχοπέδη. Αυτά από κάποιον που ψήφιζε ΔΡΑΣΗ. Δεν υπάρχει φόβος της ελευθερίας αλλά της ασυδοσίας. Η κατάληξη των δομημένων ομολόγων του 2008 - και όχι μόνο - αποτελεί ακόμα ανδριάντα της ανοησίας και της αισχροκέρδιας της δήθεν ελεύθερης αγοράς. Φυσικά αντίδοτο στην αισχροκέρδια και την απάτη δεν είναι ο κρατισμός.
    andreas • 4 days ago
    Απλώς καταργούμε το έξυπνο κινητό και παίρνουμε ένα για παππούδες.
        Freedom Guardian • 4 days agoedited    Ώρε «τσιπάκια» που φάγατε και τρώτε Έλληνες: τη μια σας φακελώνει ο Πιερρακάκης εν μία νυκτί και μέσω SMS («ηλεκτρονική διακυβέρνηση»), την αλλή κάπιοιος σκοτεινός νους εν Αθήναις θα ξέρει ανά πάσα στιγμή που βρίσκεστε και με ποιον συναστρέφεστε...
    Ο Παπαδόπουλος έχει δίκιο που βαράει καμπανάκι κινδύνου. Το πολίτευμά μας έχει ήδη αλλοιωθεί σε αρκετά μεγάλο βαθμό τους τελευταίους 2 μήνες. Οι ακαδημαϊκοί σιωπούν. Η Αντιπολίτευση κοιμάται. Γιατί άραγε;
            αποικος Freedom Guardian • 3 days ago
        Η αντιπολιτευση κοιμαται.Γιατι και οταν ηταν ξυπνια τι εκανε;
            Freedom Guardian αποικος • 3 days ago
            Απ' το κακό στο χειρότερο πάνε. Απαράδεκτοι.
                April Mei • 4 days ago
    Η πλάκα είναι ότι για όποιον τα έλεγε αυτά μέχρι εχθές θα τον έλεγαν ψεκασμένο. Η θέση που παίρνει η δημοσιογραφική, πολιτική και ακαδημαϊκή ελίτ είναι αυτή της μηδενιστικής «λογικής» αυτής που προωθείται και δυστυχώς βρίσκει υποστηρικτές όλα τα ζώα. Επίσης ο Τραμπ δεν μπορεί να αντισταθεί σε όλο αυτό το παιχνίδι. Γκουγκλ και Άπλ υπέγραψαν για ανάπτυξη κοινού τράκινγκ συστεμ σε όλα τα κινητά. Επίσης στην Ταϊβάν αν καποιος δεν έχει το κινητό του μαζί τιμωρείται γιατί το σύστημα δεν ξέρει που είναι και τι κάνει.
    Λακων • 4 days ago
    Κε Παπαδόπουλε έλα να σε μυήσω στα "μυστήρια της ζωής" γιατί μου φαἰνεται ότι είσαι ακόμα πολύ αθώος (η έτσι προσποιείσαι). ΟΛΕΣ μας οι κινήσεις ελέγχονται, η είναι δυνατόν να ελεγχθούν, από τη στιγμή που έχουμε κινητό. Απλά μερικά καθεστώτα είναι καπάτσα και μαζεύουν ήδη την πληροφορία, ενώ άλλα είναι λιγάκι χύμα, σαν το δικό μας, και τώρα το ξεκινάνε.    Λοιπόν η δε θάχεις κινητό ούτε άλλο "έξυπνο" διαολομηχάνημα πάνω σου, ή δέξου ότι όπου πας και ότι κάνεις θα είναι δημόσια πληροφορία. Εκτός ίσως από την κρεβατοκάμαρά
        J.J. Λακων • 3 days ago
        Χρειάζεται και απενεργοποίηση του μικροφώνου...
        Κατά τα άλλα, υπάρχουν και χιλιάδες τεχνολογικές λύσεις στην διατήρηση της ανωνυμίας και της ιδιωτικότητας — αρκεί οι κυβερνήσεις — και εμμέσως βέβαια η υπερπλειοψηφία ψηφοφόρων πρόβατων που αποκαλούν τους αντιφρονούντες ψεκασμένους, ακροδεξιούς, τραμπιστές κλπ. — δεν τις απαγορέψουν.
       Sierra Papa • 4 days ago
    Το μόνο που έρχεται με φόρα είναι η ανάγκη του αρθρογράφου να σταματήσει να διαβάζει και ν' αναπαραγάγει συνομωσιολογίες ψεκασμένων.
   
    CD • 4 days ago
    Σπάνια φωνή λογικής στην λαίλαπα τρομολαγνίας των ΜΜΕ. Αμ, οι αλληλέγγυοι? Έχουν λουφάξει στην θαλπωρή της απομόνωσής τους και δεν τολμούν ούτε να ψελλίσουν. Το πρόβλημα είναι ότι ο αυταρχισμός αυτός ήταν αναμενόμενος - για κάποιους, μάλλον λίγους από ότι διαπιστώνω - αλλά δεν φαίνεται να το πήρε είδηση η μάζα. Δεν είναι συνωμοσιολογία, ή, τέλος πάντων, παύει να είναι, από τη στιγμή που τα εν λόγω σχέδια προτείνονται και προωθούνται - μέσω έμμεσων παρακλήσεων, παραινέσεων αλλά και επιταγών - από τις επίσημες κυβερνήσεις και φυσικά τα ΜΜΕ. Μία χαμηλής (για τα δεδομένα της παράνοιας και του πανικού που επικράτησε) θνησιμότητας γρίπη, κατόρθωσε να προκαλέσει παγκόσμιο οικονομικό lockdown και σήμερα ακούς - ένας θεός ξέρει γιατί - κάτι "αυστηρές συστάσεις" του τύπου "να μην κυκλοφορείς μεταξύ 12 το βράδυ και 6 το πρωί (αφού είναι κλειστά τα μαγαζιά και οι άνθρωποι συνήθως κοιμούνται, εσύ τί κάνεις εδώ έξω?) ή να μην επιβαίνει στο αυτοκίνητο όλη η οικογένεια. Σε κάνει να αναρωτιέσαι...
 https://www.kathimerini.gr/1075967/opinion/epikairothta/politikh/to-pra3ikophma-toy-korwnoioy