Νέο νομοσχέδιο καταργεί τις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες

 

Οι λιγοστές Εκκλησιαστικές Ακαδημίες που απέμειναν, οδεύουν προς κατάργηση από το Υπουργείο Παιδείας. Θα απαιτηθεί όμως και η σύμφωνη γνώμη της Εκκλησίας. Για ακόμα μια φορά η διοικούσα Εκκλησία θα αποφασίσει για την τύχη της Εκκλησιαστικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα, η οποία ολοένα και συρρικνώνεται.

Νομοσχέδιο το οποίο θα φέρει την κατάργηση των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών φέρεται να ετοιμάζει, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Πρακτορείου «ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ» (ope.gr), το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων κατόπιν επαφών που είχε και με την Εκκλησία.

Συγκεκριμένα, το σχέδιο νόμου, το οποίο βρίσκεται ήδη στα χέρια εκκλησιαστικών παραγόντων, αναφέρει τη σταδιακή κατάργηση των Ανωτάτων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών που ανήκουν στη δικαιοδοσία της Εκκλησίας της Ελλάδος, δηλαδή αυτές της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και της Βελλάς Ιωαννίνων. Η Εκκλησιαστική Ακαδημία της Κρήτης δεν συμπεριλαμβάνεται καθώς υπάγεται στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Άμεσα προβλέπεται η κατάργηση της Ανωτάτης της Θεσσαλονίκης η οποία αρχικά φαίνεται πως θα υπαχθεί σε αυτή της Βελλάς Ιωαννίνων η οποία στο βάθος τριετίας σταδιακά θα καταργηθεί.

Η απόφαση αυτή, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, πάρθηκε από το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων με γνώμονα τις βάσεις για τους εισακτέους. Ωστόσο, όπως επεσήμαναν κυβερνητικοί βουλευτές, η κυβέρνηση δεν είναι διατιθεμένη να βάλει λουκέτο στις Ακαδημίες αυτές αν δεν δώσει την τελική έγκριση και η Εκκλησία. Για να γίνει αυτό όμως, θα πρέπει το σχέδιο νόμου να κατατεθεί στην Διαρκή Ιερά Σύνοδο και μόνο αν περάσει κατά πλειοψηφία θα γίνει δεκτό και από το υπουργείο.

Σύμφωνα με το άρθρο 3 του Νόμου 3432/2006, οι τέσσερις Ανώτερες Εκκλησιαστικές Σχολές Αθηνών, Θεσσαλονίκης, Βελλάς Ιωαννίνων και Ηρακλείου Κρήτης καταρτίζουν στελέχη της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Ελλάδα, παρέχουν εκπαίδευση και χορηγούν πτυχία ισότιμα με εκείνα των Ιδρυμάτων της Ανώτατης Εκπαίδευσης και εποπτεύονται από το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, ενώ η εισαγωγή φοιτητών και φοιτητριών γίνεται μέσω πανελληνίων εξετάσεων.

Στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης λειτουργούν δύο Προγράμματα Σπουδών διάρκειας 8 εξαμήνων: Το Πρόγραμμα Ιερατικών Σπουδών και το Πρόγραμμα Διαχείρισης Εκκλησιαστικών Κειμηλίων. Μάλιστα, σύμφωνα με το σχέδιο νόμου που αναφέραμε το Πρόγραμμα Διαχείρισης Εκκλησιαστικών Κειμηλίων θα υπαχθεί σε κάποιο από τα τμήματα του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.

Η Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία Βελλάς Ιωαννίνων περιλαμβάνει και αυτή δύο Προγράμματα Σπουδών: α) Πρόγραμμα Ιερατικών Σπουδών (με οκτώ εξάμηνα σπουδών), και β) Πρόγραμμα Εκκλησιαστικής Μουσικής και Ψαλτικής (με οκτώ εξάμηνα σπουδών).

Πηγὴ ἐδῶ.