"Το σχέδιο του Οικουμενισμού προχωράει..."! --Δυστυχώς, με την άδεια των Ορθοδόξων!

“Ο Θεός θέλει την ενότητα”
 
Συμπροσευχή με Ορθόδοξους και Αγγλικανούς


Του Μανώλη Κείου


     Στο τέλος της 53ης Εβδομάδας Προσευχής για τη χριστιανική ενότητα, ο Πάπας Φραγκίσκος κάλεσε τους πιστούς “να μην αφιερώνουμε τον εαυτό μας αποκλειστικά στις δικές μας κοινότητες, αλλά να ανοίξουμε τον εαυτό μας προς το καλό όλων, στο παγκόσμιο βλέμμα του Θεού που έλαβε σάρκα για να να αγκαλιάσει ολόκληρη την ανθρώπινη φυλή και που πέθανε και αναστήθηκε για τη σωτηρία όλων”.
    Ο ποντίφικας σημείωσε ότι η υπέρβαση "των κληροδοτημάτων του παρελθόντος" για να υποδεχτεί κανείς τα δώρα της κάθε ομολογίας θα φέρει πιο κοντά την πλήρη χριστιανική ενότητα, κάτι που “θέλει θερμά ο Θεός”. Θα ενθαρρύνει επίσης μεγαλύτερη ανοχή μεταξύ των αδελφών της πίστης και προς όσους έχουν ανάγκη.

     Εξήγησε ότι ο λογαριασμός στις Πράξεις υπενθυμίζει επίσης ότι η προτεραιότητα του Θεού είναι η σωτηρία όλων.
    Η επιθυμία του Θεού είναι να σωθούν όλοι, είπε, "είναι μια πρόσκληση να μην αφιερωθούμε αποκλειστικά στις δικές μας κοινότητες".
Τόνισε ότι αν ξεπεράσουμε τις διαιρέσεις μας, κάθε άτομο μπορεί να συμβάλει στη σωτηρία όλων.
   "Ανάμεσα στους χριστιανούς, κάθε κοινότητα έχει ένα δώρο να προσφέρει στους άλλους. Όσο περισσότερο βλέπουμε πέρα από τα οπαδικά συμφέροντα και ξεπεράσουμε τις κληρονομιές του παρελθόντος με την επιθυμία να προχωρήσουμε προς μια κοινή θέση, τόσο πιο εύκολα θα αναγνωρίσουμε, θα καλωσορίσουμε και θα μοιραστούμε αυτά τα δώρα”, είπε.
Σύμφωνα με την παράδοση, τα λεγόμενα “Εσπερινά” έλαβαν χώρα στην Παπική Βασιλική του Αγίου Παύλου με την παρουσία κορυφαίων αξιωματούχων άλλων χριστιανικών ομολογιών, όπως μεταξύ άλλων ο Μητροπολίτης Ιταλίας Γεννάδιος από το Οικουμενικό Πατριαρχείο και ο Ιάν Ερνέστ, προσωπικός αντιπρόσωπος στη Ρώμη του Αρχιεπίσκοπου του Καντέρμπουρυ, τον οποίο ο Φραγκίσκος ευχαρίστησε.
"Ας σκεφτούμε τις χριστιανικές κοινότητες: ακόμη και οι μικρότερες και λιγότερο σημαντικές στα μάτια του κόσμου, αν βιώσουν το Άγιο Πνεύμα, αν κινούνται με αγάπη για τον Θεό και τον γείτονα, έχουν ένα μήνυμα να προσφέρουν σε ολόκληρη τη χριστιανική οικογένεια. Ας σκεφτούμε τις περιθωριοποιημένες και διωκόμενες χριστιανικές κοινότητες (...) είναι συχνά οι πιο αδύναμοι που φέρνουν το σημαντικότερο μήνυμα της σωτηρίας. Αυτό ήταν που ευχαρίστησε τον Θεό: να μας σώσει όχι με τη δύναμη αυτού του κόσμου, αλλά με την αδυναμία του Σταυρού. Ως μαθητές του Ιησού, πρέπει να προσέξουμε να μην προσελκύουμε την κοσμική λογική, αλλά να ακούμε τους μικρούς και τους αδύναμους, επειδή ο Θεός αρέσκεται να στέλνει τα μηνύματά του μέσω εκείνων που μοιάζουν περισσότερο με τον Υιό του που έγινε άνθρωπος” είπε.
"Από αυτή την εβδομάδα της προσευχής, θέλουμε να μάθουμε να είμαστε πιο φιλόξενοι, πρώτα απ 'όλα μεταξύ μας ως Χριστιανοί και μεταξύ των αδελφών μας και των αδελφών διαφορετικών ομολογιών. Η φιλοξενία ανήκει στην παράδοση των χριστιανικών κοινοτήτων και οικογενειών. Οι πρεσβύτεροι μας μας το έμαθαν αυτό με το παράδειγμά τους: υπήρχε πάντα κάτι επιπλέον στο τραπέζι ενός χριστιανικού σπιτιού για έναν περαστικό φίλο ή ένα άτομο σε ανάγκη που χτύπησε την πόρτα. Στα μοναστήρια ένας επισκέπτης αντιμετωπίζεται με μεγάλο σεβασμό. Ας μην χάσουμε, ας αναβιώσουμε, αυτά τα έθιμα που έχουν τη γεύση του Ευαγγελίου!” κατέληξε...