Τα
lockdown θα προκαλέσουν πάνω από 1 εκατομμύριο «πλεονάζοντες θανάτους», λένε
ακαδημαϊκοί των πανεπιστημίων Χάρβαρντ, Duke και Johns Hopkins
«Για τον συνολικό πληθυσμό, η αύξηση του ποσοστού θανάτων μετά την πανδημία COVID-19 συνεπάγεται εντυπωσιακούς 0,89 και 1,37 εκατομμύρια πλεονάζοντες θανάτους τα επόμενα 15 και 20 χρόνια, αντίστοιχα», δήλωσαν οι συγγραφείς του εγγράφου του Δεκεμβρίου 2020 που είχε τίτλο Οι μακροπρόθεσμο αντίκτυπο του σοκ ανεργίας λόγω COVID-19 στο προσδόκιμο ζωής και τα ποσοστά θνησιμότητας.
Το έγγραφο που δεν έχει αξιολογηθεί από ομοτίμους, που συνέταξε ο Dongho Song, επίκουρος καθηγητής οικονομικών στο Johns Hopkins, η Giada Bianchi, ογκολόγος και εκπαιδεύτρια ιατρικής στη Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ και ο Francesco Bianchi, οικονομολόγος στο Πανεπιστήμιο Duke, δημοσιεύθηκε από το Εθνικό Γραφείο Οικονομικών Ερευνών (National Bureau of Economic Research).
Οι ακαδημαϊκοί ισχυρίζονται ότι οι θάνατοι που προκαλούνται από τα lockdown μακροπρόθεσμα μπορεί να «υπερβούν κατά πολύ» αυτούς που «σχετίζονται άμεσα με την κρίσιμη νόσο COVID-19». Μέχρι στιγμής, υπήρξαν περίπου 440.000 θάνατοι στις ΗΠΑ που αποδίδονται στο COVID-19.
Πολλές πολιτείες των ΗΠΑ επέβαλαν εντολές «μένουμε σπίτι» και lockdown πριν από περίπου 10 μήνες. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το εκτεταμένο κλείσιμο των επιχειρήσεων σε ολόκληρη την Αμερική. «Το ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε από 3,8 τοις εκατό τον Φεβρουάριο του 2020 σε 14,7 τοις εκατό τον Απρίλιο του 2020 με 23,1 εκατομμύρια άνεργους Αμερικανούς», ανέφερε το έγγραφο.
Στο έγγραφο υπογραμμίζεται ο αντίκτυπος που έχει η απώλεια εισοδήματος στην ψυχολογική και σωματική υγεία. Η ανεργία σχετίζεται με «μειωμένη υγεία και υψηλότερη θνησιμότητα».
«Μια αύξηση στα ποσοστά αυτοκτονιών έχει παρατηρηθεί σαφώς σε άνεργα άτομα, ιδιαίτερα στους άνδρες. Οι καρδιαγγειακές παθήσεις κορυφώνονται λόγω του οικονομικού στρες και της εγκατάλειψης της προληπτικής φροντίδας, συμβάλλοντας έτσι στην παραπάνω θνησιμότητα», ανέφερε το έγγραφο.
«Συνολικά, τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι, με βάση τα ιστορικά στοιχεία, η πανδημία COVID-19 μπορεί να έχει μακροχρόνιες συνέπειες στην ανθρώπινη υγεία μέσω του αντίκτυπου της στην οικονομική δραστηριότητα».
Οι συγγραφείς επεσήμαναν ότι ο αριθμός των θανάτων που προκύπτουν έμμεσα από τα lockdown μπορεί να είναι ακόμη υψηλότερος λόγω του ότι οι άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη.
«Όπως προκύπτει από τα αναδυόμενα δεδομένα, είναι πιθανό η περιορισμένη πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη κατά τη διάρκεια του lockdown, η προσωρινή διακοπή των παρεμβάσεων προληπτικής φροντίδας, η μαζική απώλεια ασφαλιστικής κάλυψης που παρέχεται από τον εργοδότη και η παρατεταμένη ανησυχία του πληθυσμού για την αναζήτηση ιατρικής λόγω του φόβου μήπως κολλήσω COVID-19, θα επηρεάσει το ποσοστό θνησιμότητας και προσδόκιμου ζωής ακόμη πιο σοβαρά».
«Ερμηνεύουμε αυτά τα αποτελέσματα ως μια ισχυρή ένδειξη ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα πρέπει να λάβουν υπόψη τις σοβαρές, μακροπρόθεσμες επιπτώσεις μιας τόσο μεγάλης οικονομικής ύφεσης στη ζωή των ανθρώπων κατά τη συζήτηση για τα μέτρα περιορισμού του COVID-19. Χωρίς αμφιβολία, τα lockdown σώζουν ζωές, αλλά συμβάλλουν επίσης στη μείωση της πραγματικής δραστηριότητας που μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία», γράφουν.
«Με βάση τα ευρήματά μας, οι μεγάλοι, συνεχείς και γρήγοροι κυβερνητικοί ελιγμοί για τη στήριξη του τρέχοντος άνεργου εργατικού δυναμικού και τη μείωση της ανεργίας θα είναι εξίσου σημαντικοί με τις μαζικές προσπάθειες που εστιάζονται στον περιορισμό και τελικά την εξάλειψη της μετάδοσης του SARS-CoV-2 με αποτελεσματικές στρατηγικές εμβολιασμού που τέθηκαν σε ισχύ», καταλήγουν.
Ενώ οι ακαδημαϊκοί προτείνουν ότι χρειάζονται «αποτελεσματικές στρατηγικές εμβολιασμού» για την εξάλειψη του COVID-19, ορισμένοι ερευνητές και γιατροί προειδοποιούν ότι τα εγκεκριμένα εμβόλια COVID είναι σε μεγάλο βαθμό πειραματικά και προκαλούν ανεπιθύμητες ενέργειες, ακόμη και θάνατο, με ανησυχητικό ρυθμό σε άτομα που τα παίρνουν.
Πηγή ἐδῶ.