Καθηγητής Ιατρικής Ιωάννης Κουντουράς: Η υποτροπιάζουσα παρεκκλίνουσα στην Επιστήμη της Ορθόδοξης Θεολογίας περσόνα Μόσιαλου με άσχετο επιστημονικό ντύμα επάγει την αυτοχειρία της …

                                                

 Η εξηνταδιάχρονη και υποβασταζομένη κυρίως από τη λονδρέζικη επιστημονική συνοδεία περσόνα Μόσιαλου, παρεκκλίνει ανερυθρίαστα έναντι της επιστήμης της Ορθόδοξης Θεολογίας επάγουσα την παταγώδη αυτοχειρία της, η δύστυχη…

Ασχολήθηκα με την ίδια περσόνα για μια παρεκκλίνουσα ανάλογη παρέμβασή της που ήταν πάλι εντελώς άσχετη με το γνωστικό επιστημονικό της αντικείμενο.  Στις 10-5-2020 δημοσίευσα σχετικό μου επιστημονικό πόνημα με τίτλο: Καθηγητής Ιατρικής Ι. Κουντουράς:  Ο κ. Μόσιαλος, είναι ανενημέρωτος ως προς διεθνή επιστημονικά δεδομένα για την ασφάλεια από τη μετάδοση της Θ. Κοινωνίας έναντι λοιμώξεων!

Συγκεκριμένα, για το τόσο σοβαρό υπαρξιακό θέμα του Μυστηρίου της Θείας Κοινωνίας, αποφάνθηκε, παρά την ασχετοσύνη του, δίκην ειδικού: “Η γνώμη μου είναι πως θα πρέπει (η Θεία Κοινωνία) να αποφευχθεί με τη σημερινή της μορφή, μέχρι να έχουμε ασφαλές εμβόλιο”…

Τότε κατέγραψα: «Για να διαπιστώσω πού στηρίζει επιστημονικά αυτή την άποψή του με την επιστημονική ιδιότητα που τον χαρακτηρίζει (καθηγητής της Πολιτικής της Υγείας του London School of Economics και σύμβουλος της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του Covid-19), προχώρησα στην ακόλουθη αυτονόητη, αυστηρώς επιστημονική, αντικειμενική προσέγγιση: Ανέτρεξα στο PubMed και με τις αναφερόμενες λέξεις κλειδιά «Mossialos Ε.» διαπίστωσα ότι από τις 160 δημοσιευμένες μελέτες του, 2 μελέτες (μία ανασκόπηση και ένα Editorial) αναφέρονται στον COVID-19∙ σ΄ αυτές, μαζί με κύρια συμμετοχή άλλων συγγραφέωναναλύουν αποκλειστικά τις οικονομικές επιπτώσεις του COVID-19. Θεωρώ ότι ορθώς εκφράζει τη γνώμη του λόγω της ειδικότητάς του μέχρις εδώ. Εντούτοις, επειδή είναι πλήρως ανενημέρωτος όσον αφορά τα σχετικά διεθνή επιστημονικά δεδομένα που βεβαιώνουν την ασφάλεια από τη μετάδοση της Θείας Κοινωνίας, τον συμβουλεύω να ανατρέξει στοιχειωδώς π.χ. στην πολύ πρόσφατη επιστολή ιατρών με τίτλο “ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΙΑΤΡΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΚΑΙ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΙΕΡΩΝ ΝΑΩΝ”, η οποία κοινοποιήθηκε και στον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη. Εκεί θα βρει συνημμένο έναν από τους συνδέσμους που αναφέρεται και στις διεθνείς επιστημονικές μελέτες, οι οποίες βεβαιώνουν την ασφάλεια από τη μετάδοση της Θ. Κοινωνίας έναντι λοιμώξεων! Παρακαλώ να τις μελετήσει προσεκτικά. Τοποθετήθηκε -πιστεύω- αυθαίρετα και εκτίθεται σε τοπικό και διεθνές επίπεδο λόγω ελλείψεως σχετικού επιστημονικού ‘‘background” (υπόβαθρου). Στη συνάφεια αυτή υπενθυμίζω και τον σχετικό ρόλο που ασκεί η διεθνής Επιστημονική Επιτροπή Ηθικής (Ελσίνκι)».

Στην όλη παρέμβαση δεν ανταποκρίθηκε.

Μόλις πριν λίγο διαπίστωσα δεύτερο ανάλογο ατόπημα της ίδιας περσόνας που σε συνέντευξή της, το υποστήριξε με ντύμα επιστημονικό για τη «σωστική της παρέμβαση» στα ελληνικά δρώμενα επί το αζημίωτο και με την άνεση του λονδρέζικου κλειστού  lobby. Οπότε, σήμερα 27-12-2021, ανέτρεξα πάλι δειγματοληπτικά στο αντικειμενικό έγκριτο ιατρικό site PubMed που ξεσκεπάζει στην κυριολεξία όλη την ακαδημαϊκή μας κοινότητα. Πρόσθεσε άλλες 57 στο σύνολο ίσαμε σήμερα 217 μελέτες. Χρησιμοποίησα ακολούθως έναν κατεξοχήν κύριο αντικειμενικό δείκτη που αναδεικνύει την ενεργό ακαδημαϊκή δραστηριότητα του καθενός, που ηγείται ως πρώτος συγγραφέας της ερευνητικής προσπάθειας, και διαπίσπωσα, (φευ!), ότι αυτή η περσόνα δεν υπάρχει ως πρώτος συγγραφέας στις 57 τελευταίες μελέτες. Κάνοντας επιπλέον προσπάθεια για να μην την αδικήσω, διαπίστωσα ότι δεν είναι πρώτη συγγραφέας στις τελευταίες 95 από 217 μελέτες. Επειδή, για παράδειγμα, βίωσα ανάλογη ακαδημαϊκή εμπειρία και στο  Royal Free Hospital του Λονδίνου, αυτή η περσόνα ας λάβει σοβαρά υπόψη τι εννοώ όταν τονίζει η γραφίδα μου ότι υποβαστάζεται κυρίως από λονδρέζικη επιστημονική  της συνοδεία που, αν δεν την ανέφερε ως συν-συγγραφέα, πιθανόν να αντιδρούσε και επικίνδυνα. Θα προσδοκούσα να ήταν πιο μετριοπαθής και χωρίς αιχμές σε συνεντεύξεις στυλ φιέστας.

Αλλά ακολουθώντας ιταμή παρεκκλίνουσα συπεριφορά οίησης, ως μη όφειλε, πρόβαλε, δήθεν σατυρικό χριστουγεννάτικο στοιχείο. Σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου αποφάνθηκε εντελώς άσχετα: «Θα ήθελα να πω ότι τις Άγιες μέρες των Χριστουγέννων και των γιορτών έχουμε την ευκαιρία να στοχαστούμε και να θυμηθούμε τις βασικές μας αξίες. Την αξία της ανθρώπινης ζωής, αλλά και την αξία της προστασίας της ανθρώπινης ζωής. Αυτές είναι οι θεμελιώδεις αξίες της ορθόδοξης χριστιανικής πίστης». Η συνέντευξη αυτή ντοκουμέντο αφήνει τον ακροατή σύξυλο. Φαίνεται να της διαφεύγει η στοιχειώδης βιωματική Θεολογία της Ορθοδοξίας. Θέλει να ανήκει στην κατηγορία πολλών δήθεν σύγχρονων και προοδευτικών, που δεν μιλάνε για τον Χριστό· ο Χριστός παραμένει άγνωστος γι’ αυτούς. Δεν Τον ερεύνησαν. Και το τραγελαφικό είναι ότι θεωρούν, λόγω της υφιστάμενης μικρονοϊκής τους συνδρομής, ίσως μειονέκτημα το να ασχοληθούν με τον Ιησού. Αυτοί οι επιπόλαιοι ψευδολόγοι που η παρανοϊκή φαντασία τους ξεπερνά κάθε όριο· αυτοί οι γελοίοι αλαζόνες που υπό την επήρεια του μοιραίου μεθυσιού της ψευτοφιλοσοφίας και μεταφυσικής, οπλίστηκαν σαν άλλοι σταυροφόροι εναντίον του Σταυρού και του Τεχθέντος και Αναστημένου Κυρίου· αυτοί  που φιγουράρουν ως δήθεν «ελεύθερα πνεύματα»· αυτοί λυσσομανούν δίκην «vampires» (βρικόλακες) επιχειρώντας να δολοφονήσουν άδοξα τον Χριστό. Η πρώτη απόπειρα δολοφονίας έγινε μέσα στην καρδιά τους, η οποία  προσβλήθηκε από εκτεταμένο έμφραγμα αγνωσίας και φθοράς που τους κατέστησε «ανάπηρους»· στη συνέχεια προσπαθούν μάταια να Τον σκοτώσουν μέσα στις καρδιές των ανθρώπων.

Και είναι ν’ απορεί κανείς, γιατί μερικοί δεν έχουν ξεφυλλίσει καν την Καινή Διαθήκη· το Ευαγγέλιο που είναι πέρα από τον χρόνο, αιώνιο· το Βιβλίο που νοηματοδοτεί τη ζωή, ιδιαίτερα στον νέο άνθρωπο, τον στοχαζόμενο, τον προβληματιζόμενο άνθρωπο της εποχής μας. Πρόκειται για το μοναδικό Βιβλίο που στέγνωσε τα περισσότερα δάκρυα των ανθρώπων, διότι ο λόγος Του είναι λόγος Θεού· και οι αποδέκτες λαμβάνουν τον λόγο όχι σαν αποστεωμένη έκφραση, αλλά ως μια ζωντανή, σπαρταριστή, δαιώνια αλήθεια που τρέφει, παρηγορεί, λυτρώνει...

Πήγαινε περσόνα, για παράδειγμα, στην Εθνική Βιβλιοθήκη των Παρισίων που είναι καθρέπτης της δυτικής κουλτούρας. Εκεί θα δεις ότι το λήμμα «Ιησούς» έρχεται δεύτερο σε αριθμό καρτελών. Το πρώτο ανήκει στη λέξη «Θεός». Μόνο κατά τη διάρκεια του περασμένου αιώνα, 62.000 τόμοι γράφτηκαν γι’ Αυτόν. Και σε ρωτώ: Έκανες ποτέ τον στοιχειώδη κόπο να μπεις στο διαδίκτυο, να Τον μελετήσεις, έστω με σκοπό να Τον πολεμήσεις; Πριν Τον πολεμήσεις, έμαθες ποιον πολεμάς; Εκεί θα δεις ότι η βιβλιογραφία που αφορά στο όνομα Ιησούς Χριστός δύναται να συγκριθεί με έναν ορμητικό ωκεανό, που βρίσκεται σε ακατάπαυστο αναβρασμό στο διηνεκές. Πρόσεξε μην «πνιγείς», αν έχεις τα κότσια να Τον μελετήσεις, έστω και επιφανειακά. Μελέτησε, επιπλέον, Ιερό Χρυσόστομο, Μέγα Βασίλειο, Γρηγόριο Θεολόγο, Γρηγόριο Νύσσης στις δημοσιεύσεις τους στα αντίστοιχα New Engl  J Med της θύραθεν Ορθόδοξης Θεολογικής Πραγματείας. Πρόσεξε μην πάθεις πραγματικό κολποκοιλιακό αποκλεισμό μιας και ασχολείται η συνοδεία σου και εσύ σεκοντάρεις με καρδιοπάθειες. Διότι, ακόμη και αν τολμήσεις να Τον μελετάς διαρκώς, εις βάθος, και χωρίς «κολποκοιλιακές παύλες», σε όλη σου τη ζωή, και πάλι μόνο την επιφάνεια της γνώσης Του θα αγγίζεις. Τότε όμως, είμαι σχεδόν βέβαιος ότι θα μαθαίνεις αδρομερώς με ποιον τα βάζεις και πολεμάς!

Τότε θα γονατίσεις, «de facto» (εκ των πραγμάτων!), ταπεινωμένη και σωφρονισμένη περσόνα, όπως ο διώκτης, να πω ομοεθνής σου, ο Σαύλος, γονάτισε εμπρός στο «Φως της Δαμασκού». Αλλά όλα αυτά είναι «ψιλά γράμματα» για σένα, διότι αδυνατείς, δεν θέλεις ή δεν έχεις δυνατότητες να τα ψηλαφήσεις. Θέλει π.χ. υπέρβαση, μελέτη επισταμένη να προσεγγίσεις και τη συνημμένη μας επιστημονική μελέτη που δημοσιεύθηκε και ως commentary σε διεθνές περιοδικό για τα επιστημονικά δεδομένα της πιθανής μετάδοση του COVID-19 μέσω σιέλου…

http://aktines.blogspot.com/2021/08/covid-19-conflict.html

Παρεμπιπτόντως, ο Ludwig Wittgenstein, που είχε την έδρα της Φιλοσοφίας στο Κέμπριτζ  της Αγγλίας, δεν έκανε παρέα με τους συναδέλφους του και έλεγε συχνά στους φοιτητές του περίπου τα ακόλουθα: «Μη γίνετε τέτοιοι καθηγητές Πανεπιστημίου, διότι είναι αδύνατον να γίνει κάποιος καθηγητής Πανεπιστημίου και να παραμείνει έντιμος στη ζωή του»... Και τούτο, διότι υπήρχαν στη ζωή του καθενός περίοδοι σύγχυσης και σκότους που δεν είχαν να προσφέρουν τίποτα, τίποτα. Ιδιάζουσες φιγούρες «ασωτίας»! Ώστε οι νεανικές φοιτητικές και όχι μόνον, συντροφιές να εκφράζουν ποικίλου είδους χαχανητά, θεωρώντας το γελοίο, δήθεν ανανεωμένο, βαμμένο σε μαύρη απόχρωση τριχωτό τεχνητό προσωπείο τέτοιας μεσόκοπης περσόνας που οδεύει σε αποπτωτική παταγώδη αυτοχειρία.

Τι κρίμα, αν δεν σημάνει λυτρωτική προσέγγιση Άνωθεν καταβαίνουσα.

Υποσημειούμαι

Ιωάννης Κουντουράς

Ομότιμος Καθηγητης Ιατρικής ΑΠΘ

Πηγή