Ω, της υποκρισίας! Εκδίδουν βιβλίο εναντίον του σχίσματος, ενώ παράλληλα κοινωνούν με όσους το αναγνωρίζουν, και μάλιστα με τον κύριο υπαίτιο πατριάρχη Βαρθολομαίο, όντες έτσι στην πραγματικότητα συμμέτοχοι του σχίσματος και της αδικίας! Είναι δυνατόν να θεωρούμε μία τέτοια φαρισαϊκή στάση θεάρεστη;
Στην ιστοσελίδα του Πατριαρχείου Μόσχας διαβάζουμε:
“Ο επίσκοπος της Εκκλησίας της Ελλάδος Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ στο βιβλίο του αποτίμησε την εισβολή του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως στην εκκλησιαστική ζωή της Ουκρανίας.
Κυκλοφόρησε η ρωσική μετάφραση του βιβλίου «The Ukrainian Church Question» ενός από τους πιο έγκυρους ιεράρχες της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, Μητροπολίτη Πειραιώς Σεραφείμ. ιστοσελίδα doktorantura.ru.
Το βιβλίο περιέχει άρθρα που γράφτηκαν από τον Μητροπολίτη Σεραφείμ κατά την περίοδο 2018-2020 ως απάντηση σε γεγονότα στην εκκλησιαστική ζωή της Ουκρανίας. Τα χρόνια αυτά σημαδεύτηκαν από την έναρξη μιας κρίσης στις διορθόδοξες σχέσεις, αιτία της οποίας ήταν η εισβολή του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως στην εκκλησιαστική ζωή της Ουκρανίας. Το απόγειο αυτής της παράνομης παρέμβασης ήταν η μη κανονική χορήγηση από τον Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Βαρθολομαίο του «τόμου της αυτοκεφαλίας» σε μια ομάδα Ουκρανών σχισματικών στις 6 Ιανουαρίου 2019.
Στις δημοσιεύσεις του, οι περισσότερες από τις οποίες δημοσιεύονται για πρώτη φορά στα ρωσικά, ο Μητροπολίτης Σεραφείμ αξιολογεί αυτά τα τραγικά γεγονότα για την Οικουμενική Ορθοδοξία.Στον πρόλογο του βιβλίου, ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνας, πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριάρχη Μόσχας, τονίζει ότι «ο Μητροπολίτης Πειραιώς προσδιορίζει αναμφισβήτητα το κύριο νεύρο του ουκρανικού εκκλησιαστικού ζητήματος, το πιο βαθύ και οδυνηρό συστατικό του. Πρόκειται για παραβίαση του ορθού συσχετισμού ενότητας και καθολικότητας στην Εκκλησία – «αδράνεια και διαστρέβλωση της καθολικότητας».
Η έκδοση που εκπονήθηκε από τον Εκδοτικό Οίκο Poznanie σε συνεργασία με το Ίδρυμα για την Υποστήριξη του Χριστιανικού Πολιτισμού και Κληρονομιάς είναι η δεύτερη από μια σειρά δέκα βιβλίων αφιερωμένων στις διεθνείς και τις διορθόδοξες σχέσεις. Μεταξύ των συγγραφέων των πλησιέστερων εκδόσεων είναι ο Μητροπολίτης Βιντίν Δανιήλ (Βουλγαρική Ορθόδοξη Εκκλησία), ο Επίσκοπος Μόραβιτς Αντώνιος (Πάντελιτς) (Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία), ο Πρωτοπρεσβύτερος Αναστάσιος Γκοτσόπουλος (Ορθόδοξη Εκκλησία της Ελλάδος) και άλλοι.”
Πηγή