Τὸ σύγχρονο γεροντικό: Μετὰ τὴν εἰσαγωγὴ τῆς εἰκονικῆς πραγματικότητας (metaverse) (ἐδῶ) τώρα θέλουν μὲ λεφτὰ τῆς Κομισιὸν ἐλεύθερο WiFi. Τί κι ἂν οἱ Ἅγιοι καταδίκασαν τέτοιες πρακτικές;
Το Άγιον Όρος θέλει ελεύθερο WiFi
Tο Άγιο Όρος δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως περιοχή που έχει άμεση ανάγκη το γρήγορο και δωρεάν διαδίκτυο. Eντούτοις έσπευσε να υποβάλει αίτηση, όπως και 200 από τους 332 ελληνικούς δήμους. Άγνωστο παραμένει γιατί οι υπόλοιποι φαίνεται να σφυρίζουν προς το παρόν αδιάφορα. Οι περισσότεροι μεγάλοι δήμοι, όπως Αθηναίων, Θεσσαλονικέων, Πειραιωτών, Πατρέων, Λαρισέων και Ηρακλειωτών, ήδη ενεγράφησαν στην ιστοσελίδα wifi4eu για τη διεκδίκηση του “κουπονιού”. Όμως, μεγάλη ανάγκη -ίσως και μεγαλύτερη- έχουν οι δημότες μικρών και φτωχών δήμων της χώρας.
Πρόκειται για την επιδότηση της Κομισιόν, που θα χρηματοδοτήσει τα δίκτυα ασύρματης πρόσβασης των δήμων. Στην τελική ευθεία μπαίνει παράλληλα, μετά από τρία χρόνια πλήρους απραξίας, το πρόγραμμα για ελεύθερο WiFi στους δημόσιους χώρους ανά την επικράτεια της χώρας, το οποίο μένει… ανοιχτό από το 2020. Οικονομικές εφημερίδες και ιστοσελίδες αναφέρουν ότι έκλεισε η βασική συμφωνία μεταξύ των αναδόχων που έχουν οριστεί για την υλοποίηση του έργου. Αναμένεται μέσα σε ένα δεκαπενθήμερο να προκηρυχθεί νέος διαγωνισμός από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Αυτός ο διαγωνισμός θα κατοχυρώσει τις γεωγραφικές περιοχές που θα αναλάβει κάθε πάροχος.
Η συμφωνία έκλεισε μεταξύ ΟΤΕ, που έχει το 46% της αγοράς, της Vodafone, που έχει το 28% και της Nova που έχει το 24%. Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης συσκέφθηκε προ μηνός και με τους τρεις για να υπογραφούν οι τελικές συμβάσεις και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι υπογραφές “έπεσαν” πριν από μια εβδομάδα. Οι ανάδοχοι αναλαμβάνουν την προμήθεια, την εγκατάσταση και τη λειτουργία των σημείων ασύρματης πρόσβασης – WiFi (Hotspots), τη δε συντήρηση για τρία χρόνια.