Παρουσίαση ταινίας Εμίλ Κουστουρίτσα «Λαός του Χριστού – η εποχή μας» για τις διώξεις των Ορθοδόξων στην Ουκρανία

Η πρεμιέρα του ντοκιμαντέρ «Λαός του Χριστού – η εποχή μας», αφιερωμένη στον διωγμό της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας από το επίσημο Κίεβο, έλαβε χώρα στο Βελιγράδι. Οι δημιουργοί της ταινίας είναι ο παγκοσμίου φήμης σκηνοθέτης Emir Kusturica, ο παραγωγός Mirko Radenovic και ο σεναριογράφος Jovan Markovic.

«Οι συγκρούσεις που λαμβάνουν χώρα σε όλο τον πλανήτη και τραβούν όλη τη σύγχρονη ανθρωπότητα στη δίνη της, αντιπροσωπεύουν έναν γνωστικό πόλεμο στην πνευματική, πολιτιστική και ψυχολογική σφαίρα της ζωής των ανθρώπων και του κάθε ανθρώπου ξεχωριστά. Η νίκη σε αυτόν τον πόλεμο είναι πιο αποτελεσματική από το να νικήσεις στρατεύματα και να καταλάβεις εδάφη. Σε αυτόν τον πόλεμο γίνεται αγώνας για ολόκληρο τον άνθρωπο, για το μυαλό του και, κυρίως, για την ψυχή του» τονίζει ο σεναριογράφος και σκηνοθέτης του ντοκιμαντέρ Jovan Markovic.

Σύμφωνα με τον Jovan Markovic, μέσα από τις ιστορίες κληρικών, καλλιτεχνών και απλών πολιτών από διάφορες χώρες, ιδιαίτερα από την Ουκρανία και τη Σερβία, η ταινία προσπαθεί να δείξει πραγματικές καταστάσεις στις οποίες οι άνθρωποι, παρά τις πιέσεις και τις προκλήσεις στην «εποχή του παραμορφωμένου νοήματος», παραμένουν πιστοί στην πίστη, τις αξίες και τη χώρα τους. Ο σκηνοθέτης και οι συμμετέχοντες του ντοκιμαντέρ πιστεύουν ότι τα δεινά της Ορθόδοξης Εκκλησίας και των ανθρώπων, τόσο στην Ουκρανία όσο και σε άλλα μέρη του κόσμου, είναι μέρος μιας γενικής σκόπιμης υποτίμησης της πίστης από το κράτος. Η ταινία δείχνει την τραγωδία των σλαβικών λαών και της Ορθοδοξίας και εγείρει αιώνια ερωτήματα για την καταγωγή, τη δημιουργία, τη ζωή, την αιωνιότητα και την ευτυχία.

Στην πρεμιέρα της ταινίας ήρθαν εκπρόσωποι πολιτιστικών, πνευματικών και κοινωνικών κύκλων από πολλές χώρες. Σύμφωνα με τους δημιουργούς του φιλμ, δείχνει ότι η δίωξη της ορθόδοξης πίστης στην Ουκρανία προκαλεί σύγχυση και αγανάκτηση στους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, ανεξάρτητα από τη θρησκευτική τους πίστη. «Οι πολιτισμένοι και καλλιεργημένοι άνθρωποι δεν μπορούν να δεχτούν μια τέτοια απαράμιλλη καταπάτηση της ελευθερίας της συνείδησης», σημειώνουν.

«Είδα αυτή την ταινία με βαριά καρδιά. Πιστέψτε με, στην ταινία είδαμε μόνο ένα μικρό μέρος της φρίκης που βιώνει ο ουκρανικός λαός σήμερα», πρόσθεσε ο Ουκρανός φιλόσοφος και συγγραφέας Ruslan Kalinchuk, ο οποίος περιέγραψε πώς «κατά τη διάρκεια του τρέχοντος πολέμου, οι ουκρανικές αρχές, υπό την επιρροή δυτικών και Ευρωπαϊκής πολιτικής, προέβησαν σε κατάσχεση εκκλησιών και φυλακή ιερέων της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας».

Ο παραγωγός Μίρκο Ραντένοβιτς εξήγησε ότι η ιδέα για την ταινία προέκυψε όταν ήταν στο Βελιγράδι και επικοινώνησε με πολλούς φίλους από το Κίεβο και μετά στράφηκε στον Εμίρ Κουστουρίτσα για βοήθεια. Στην ταινία συμμετείχαν πολλοί διάσημοι ιερείς, λόγιοι και σχολιαστές. Συγκεκριμένα, ήρωές του ήταν ένας από τους πιο έγκυρους σύγχρονους θεολόγους, ο επίσκοπος Irinej της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, ο Ουκρανός ορθόδοξος ιεραπόστολος και φιλόσοφος Ruslan Kalinchuk, ο πατέρας Mykola Mogilny από το Κίεβο και ένας ορθόδοξος ιερέας από τη Γένοβα της Ιταλίας, ο φιλόσοφος και ποιητής Mario Selvini. . Στην ταινία μπορείτε επίσης να ακούσετε τον Vukan Markovic – PhD, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ στο Ηνωμένο Βασίλειο, τον Yuri Bardash – με καταγωγή από το Donbass, παραγωγό και δημιουργό δημοφιλών μουσικών έργων, καθώς και απόψεις ανθρώπων και παιδιών που ηχογραφήθηκαν στους δρόμους της Ρώμης , Μόσχα, Κίεβο και Βελιγράδι.

Η ταινία δημιουργήθηκε για να μαρτυρήσει «τον Γολγοθά της Ορθοδοξίας στον σύγχρονο κόσμο και ιδιαίτερα στην Ουκρανία, όπου δεν υπάρχει μόνο αθεΐα και απανθρωπιά, αλλά και επιθέσεις με ρουκέτες», σημειώνει ο Sputnik Srbija.

Ο σκηνοθέτης και σεναριογράφος της ταινίας, Γιόβαν Μάρκοβιτς, ανέφερε ότι βρέθηκε αρκετές φορές στο Κίεβο και μία φορά φέρεται να συνελήφθη.

Παράλληλα, ο παραγωγός της ταινίας Μίρκο Ραντένοβιτς δήλωσε ότι οι Σέρβοι «καταλαβαίνουν καλύτερα όλα όσα συνέβησαν στην Ουκρανία». Και πρόσθεσε ότι θέλει όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι να δουν την ταινία, ώστε να καταλάβουν τι «πραγματικά συμβαίνει με την Ορθόδοξη Εκκλησία στο Κίεβο και σε όλη την Ουκρανία και τι βασανιστήρια υφίστανται οι κληρικοί της». Ο ίδιος λέει ότι η ιδέα της ταινίας γεννήθηκε όταν επικοινωνούσε με «φίλους» από το Κίεβο, οι οποίοι βρίσκονταν στο Βελιγράδι.

 

πληροφορίες ἀπό dimpenews.com