Πατρ. Βαρθολομαιος: Τρισάγιο για τον αιρετικό Αυστραλίας Στυλιανό, αφορισμός για τον μακαριστό ορθόδοξο Σωτηρόπουλο

Αυστραλίας Στυλιανός(+): :«Όποιος νομίζει ότι η ανθρωπίνη φύση του Χριστού έπεσε από τον ουρανό τέλεια και αναμάρτητη σαν μετέωρο μαγικού αιφνιδιασμού, δηλαδή μηχανικά και ανώδυνα – όπως περίπου παρουσιαζόταν ο από μηχανής Θεός των Αρχαίων – αυτός δεν θα καταλάβει ποτέ τον βαθμό της κενώσεως πού καταδέχθηκε ο Θεός Λόγος» και «Η αναμαρτησία του Κυρίου έπρεπε να βιωθεί κατά τον πιο υπαρξιακό τρόπο από τους πιστούς, ως ηθική νίκη του Θεανθρώπου που κατακτήθηκε βήμα προς βήμα μέσα από τον αγώνα και την πάλη των δύο φύσεων και δύο θελήσεων».

Πατριαρχικό Τρισάγιο για τους μακαριστούς Αρχιεπισκόπους Αυστραλίας Θεοφύλακτο και Στυλιανό

trisagio sidnei 1

Την Τετάρτη, 9 Οκτωβρίου, η Α.Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος μετέβη στο Γενικό Κοιμητήριο του Rookwood, στο Σύδνεϋ, στο ελληνορθόδοξο τμήμα του οποίου αναπαύονται οι μακαριστοί Μητροπολίτης Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας κυρός Θεοφύλακτος και Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κυρός Στυλιανός. 

Ο Παναγιώτατος, πλαισιούμενος από τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας κ. Μακάριο, τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σεβαστείας κ. Σεραφείμ, τον Πανοσιολογιώτατο Μ. Εκκλησιάρχη κ. Αέτιο, Διευθυντή του Ιδιαιτέρου Πατριαρχικού Γραφείου, και τον Ιερολογιώτατο Πατριαρχικό Διάκονο κ. Ευλόγιο, Κωδικογραφεύοντα της Αγίας και Ιεράς Συνόδου, τέλεσε Τρισάγιο επί των τάφων των αειμνήστων Πρωθιεραρχών της τοπικής Εκκλησίας της Αυστραλίας και ομίλησε μετά βαθυτάτου σεβασμού και εκτιμήσεως για την θυσιαστική διακονία και προσφορά τους στον ελληνορθόδοξο λαό της πέμπτης ηπείρου. 


Με πολλή συγκίνηση αναφέρθηκε στον αοίδιμο Αρχιεπίσκοπο κυρό Στυλιανό, με τον οποίο συνδεόταν με πνευματικό δεσμό και προσωπική φιλία από τα νεανικά τους χρόνια, στα μαθητικά θρανία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. «Ο Αρχιεπίσκοπος Στυλιανός ήταν μία ιδιαιτέρα, ισχυρά προσωπικότης, άριστος θεολόγος, ευαίσθητος ποιητής, καλός φίλος, αγωνιστής, και όλα τα προσόντα του τα αφιέρωσε στη διακονία των Ελλήνων της Αυστραλίας για σχεδόν μισό αιώνα. Στο μακροχρόνιο πέρασμά του από την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας άφησε ανεξίτηλη τη σφραγίδα του», σημείωσε, μεταξύ άλλων.

Επιπλέον, ο Οικουμενικός Πατριάρχης προσευχήθηκε για την ανάπαυση των ψυχών των διακονησάντων Ιεραρχών και κληρικών, και όλων των Ορθοδόξων που αναπαύονται στα χώματα της Αυστραλίας. «Για όλους, η προσευχή μας σήμερα ανεβαίνει ως θυμίαμα ενώπιον του θρόνου του Θεού. Αιωνία αυτών η μνήμη», ανέφερε.

Πρωτύτερα, ο Παναγιώτατος κ.κ. Βαρθολομαίος έτυχε θερμής και ενθουσιώδους υποδοχής στον Ιερό Κοιμητηριακό Ναό του Αγίου Αθανασίου, από τον Ιερατικώς Προϊστάμενο, π. Ιωάννη Γρίλλη, και από πολυάριθμους πιστούς, μεταξύ των οποίων και πολλά παιδιά, που Τον έραναν με ροδοπέταλα. 

Ο π. Ιωάννης προσφώνησε καταλλήλως τον Πατριάρχη, εκφράζοντάς του εγκάρδιες ευχαριστίες για την ευλογητή επίσκεψή του στο Rookwood, ενώ παρουσίασε εν συντομία το χρονικό της ιδρύσεως και την ιστορία του Ι. Ναού του Αγίου Αθανασίου.

trisagio sidnei 2

Πηγή