Πανορθόδοξον Σύνοδον επιζητεί η πλειοψηφία των Τοπικών Ορθοδόξων Εκκλησιών
Πανορθόδοξον Σύνοδον επιζητεί η πλειοψηφία των Τοπικών Ορθοδόξων Εκκλησιών
Του Β. Χαραλάμπους, θεολόγου
Σε άρθρο το οποίο δημοσιεύτηκε στη διαδικτυακή έκδοση του «Ορθόδοξου Τύπου» στις 24 Ιαννουαρίου 2023 με τίτλο ‘’Ο Αλεξανδρείας επιμένει εις Πανορθόδοξον’’, σημειώνεται μεταξύ άλλων ότι ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας ‘’επαναφέρει εις συνέντευξίν του ως παγίαν λύσιν την Πανορθόδοξον’’. Στο εν λόγω άρθρο παρατίθεται απόσπασμα από τη συνέντευξη του Πατριάρχη Αλεξανδρείας στην εφημερίδα «Το Βήμα» της 15ης Ιαννουαρίου 2023, όπου σημειώνεται μεταξύ άλλων το εξής : ‘’Στην Ορθόδοξη Εκκλησία πάντοτε τα αναφυόμενα προβλήματα ελύνοντο πανορθοδόξως και συνοδικώς. Έχω την πεποίθηση ότι το ουκρανικό εκκλησιαστικό ζήτημα θα λυθεί, όταν σταθούμε όλοι μας νηφάλια απέναντί του’’.
Η Πανορθόδοξη Σύνοδος είναι η μόνη οδός, καθότι θα επαναφέρει πρωτίστως την Εκκλησιαστική ενότητα. Μόνο συνοδικώς θα επιλυθεί το πολύπλοκο και ιδιάζον Ουκρανικό πρόβλημα. Προς τούτο συνηγορεί και η επισήμανση του μ. πατρός Γεωργίου Μεταλληνού, σε κείμενό του που τιτλοφορείτο ‘’Για να μη κακοποιείται το εκκλησιαστικό αυτοκέφαλο’’ (29/11/2018, ιστολόγιο ‘’aktines’’), ο οποίος τόνισε ότι ‘’τα αυτοκέφαλα δεν πρέπει να διασπούν την ενότητα των κατά τόπους Ορθοδόξων Εκκλησιών, που διακρατείται με τη μία Πίστη, την ίδια Λατρεία και την ίδια Κανονική Τάξη’’.
Το να τεθεί το θέμα σε Πανορθόδοξη Σύνοδο, βρίσκει σύμφωνο και τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων, τον Πατριάρχη Αντιοχείας, τον Πατριάρχη Σερβίας ο οποίος επίσης ζήτησε Πανορθόδοξη Σύνοδο για το Ουρανικό, τον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας ο οποίος στην αρχική του εισήγηση πρότεινε Πανορθόδοξη Σύνοδο για το Ουρανικό και τον Αρχιεπίσκοπο Τσεχίας. Τέσσερεις Ιεράρχες της Εκκλησίας της Ελλάδος (Κυθήρων, Πειραιώς, Κονίτσης και Αιτωλοακαρνανίας), πρότειναν Πανορθόδοξη Σύνοδο για το Ουρανικό.
Θα πρέπει επίσης να προστεθεί ότι η Σύνοδος του Πατριαρχείου Ρουμανίας επεσήμανε, ότι δεν ζητήθηκε Πανορθόδοξη διαμεσολάβηση για το ουκρανικό εκκλησιαστικό πρόβλημα, ανάλογη με εκείνη που έγινε στο σχίσμα με την Εκκλησία της Βουλγαρίας.
Ας θυμίσουμε ότι απαρχή για να αρθεί το Βουλγαρικό Σχίσμα, αποτέλεσε η Πανορθόδοξη διάσκεψη του έτους 1932, που πραγματοποιήθηκε στο Άγιο Όρος. Η άρση του Βουλγαρικού σχίσματος έγινε το έτος 1945. Και όταν μετά την άρση του σχίσματος, δημιουργήθηκε νέο σχίσμα το έτος 1953, από το γεγονός ότι αυθαίρετα ο έξαρχος της Βουλγαρικής Εξαρχίας ανακηρύχθηκε Πατριάρχης, η άρση του νέου σχίσματος έγινε κατά την Α΄ Πανορθόδοξη διάσκεψη της Ρόδου το έτος 1961 και ακολούθως απονεμήθηκε στον Έξαρχο της Βουλγαρικής Εξαρχίας ο τίτλος του Πατριάρχη. Αυτά φυσικά καταρρίπτουν και τα περί ‘’κανονικού εθίμου’’ τα οποία προβάλλονται.
‘’Εκκλησία συστήματος και συνόδου εστίν όνομα’’, λέγει ο Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος (PG 55,493). Με βάση το εκκλησιαστικό κριτήριο της ενότητας, με Πανορθόδοξη Σύνοδο θα επιλυθεί το μεγάλο αυτό πρόβλημα. ‘’Στην Ορθόδοξη Εκκλησία πάντοτε τα αναφυόμενα προβλήματα ελύνοντο πανορθοδόξως και συνοδικώς’’, τόνισε ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας στην εν λόγω συνέντευξή του.