Τότε γιατί το Φανάρι επαινεί τους ευρωπαίους ηγέτες και συνεργάζεται μαζί τους σ' όλους τους τομείς;

Φαναρίου: «Ο ευρωπαϊκός κόσμος μορφοποιεί μια ανθρωπότητα χωρίς Θεό»

doxologia fanarioy

Αγία Βαρβάρα | Θάνος Θανόπουλος


Με ιδιαίτερη λαμπρότητα τελέστηκε σήμερα, Δευτέρα 22 Απριλίου 2024 η Δοξολογία μετά των Εγκωμίων του Αγίου Νικολάου, Αρχιεπισκόπου Μύρων της Λυκίας του Θαυματουργού στο Ιερό Προσκύνημα της Αγίας Βαρβάρας στον ομώνυμο Δήμο Αττικής.

Στην Δοξολογία χοροστάτησε ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Φαναρίου κ. Αγαθάγγελος, Γενικός Διευθυντής της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, πλαισιούμενος από τον Προϊστάμενο του Προσκυνηματικού Ναού Αρχιμ. Δαμασκηνό Δαμιανάκη, Στρατιωτικούς Ιερείς και κληρικούς της Ιεράς Αρχιεπισκοπής και όμορων Ενοριών.

Να αναφερθεί ότι στις Ιερές Ακολουθίες παρέστησαν ο Πρόεδρος της «Νίκης» κ. Δημήτριος Νατσιός, ο Δήμαρχος Αγίας Βαρβάρας κ. Λάμπρος Μίχος, βουλευτές, ο εκπρόσωπος του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, εκπρόσωποι των Αρχηγών των Επιτελείων Στρατού, Ναυτικού, Αεροπορίας και πλήθος πιστών.

Αμέσως μετά τελέστηκε Ιερό Μνημόσυνο πάντων των υπέρ της Πίστεως και της Πατρίδος ηρωικώς αγωνισαμένων και ενδόξως πεσόντων.

Ο Πανιερώτατος στην ομιλία του μεταξύ άλλων ανέφερε:

«Συναχθήκαμε απόψε εδώ, για να τιμήσουμε τον Άγιο Νικόλαο, εκείνον που έμαθε στην ζωή του να είναι και να ενεργεί ως άνθρωπος του Θεού, του Θεού Πατέρα, του Θεού της αγάπης και της καταλλαγής, του Θεού της ειρήνης και της συγγνώμης, του Θεού που είναι φίλος και υπερασπιστής του ανθρώπου».

«Σήμερα τόσα χρόνια μετά την κοίμηση του Αγίου Νικολάου κυριαρχούν στον κόσμο άλλες συνθήκες: ο Χριστιανισμός φαίνεται να έχει απομακρυνθεί οριστικά από την δημόσια ζωή, από τις θεσμικές διακηρύξεις των κρατών, από τον αξιακό πυρήνα των κοινωνιών. Ο ευρωπαϊκός κόσμος ζει σήμερα μια κατάσταση χωρισμού από την θεανθρωπότητα, μορφοποιεί μια ανθρωπότητα χωρίς Θεό. Η πίστη δεν είναι πια πηγή της ζωής. Έγινε από δωρεά αναγκαστική θρησκεία. Ο σύγχρονος άνθρωπος ζει μέσα στην απουσία. Είναι βυθισμένος μέσα στην γήϊνη διάρκεια» - τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Αγαθάγγελος.

Σε άλλο σημείο ο Πανιερώτατος πρόσθεσε: «Καλούμεθα, λοιπόν, να ξανακηρύξουμε στον κόσμο το Ευαγγέλιο του Χριστού. Ο κόσμος σήμερα αναζητά από εμάς μια αξιόπιστη ορθόδοξη μαρτυρία, που να δίδει νόημα και περιεχόμενο στην ανθρώπινη ζωή. Ο κόσμος σήμερα, όσο ποτέ άλλοτε, χρειάζεται την Ορθοδοξία ως θύρα πίστεως και αυτή την Πατρίδα ως κληρονόμο μιας άλλης προτάσεως ζωής. Το συλλογικό μας παρελθόν δεν είναι μεταφυσική υπόθεση, που επαφίεται στην κρίση των αναζητήσεων εκάστου ή τα κριτήρια της ιδεοληψίας του, αλλά είναι η ιστορία του Γένους μας, χειροπιαστή, βιωμένη, ζώσα, καθημερινή μνήμη. Είναι ιστορία πόνου, θυσίας, αγώνων, πιστότητας στην συνείδηση, αίματος, δακρύων, θανάτου υπέρ πίστεως και πατρίδος».

«Τιμάμε απόψε και τους πεσόντες υπέρ πίστεως και πατρίδος με δέος, συγκίνηση, ευλάβεια, δοξολογία, ευχαριστία, ευγνωμοσύνη, όραμα και ενθουσιασμό, που μας φωτίζουν να διακρίνουμε τα χαρακτηριστικά του ευσεβούς Γένους των Ελλήνων, την σημασία και συνέχεια της ιστορικής ιδιοπροσωπίας του Νέου Ελληνισμού, να διαφυλάξουμε αξίες και αρετές. Σήμερα έχουμε την εξαιρετική τιμή να βρίσκεστε κοντά μας εσείς, τα ένδοξα ηγετικά στελέχη του Ελληνικού Στρατού, εσείς, που διακρίνεσθε από το πύρωμα της καρδιάς, ανώτερες πατριωτικές και ηθικές αξίες, από ευγενή ηρωισμό και αυταπάρνηση. Τιμή λοιπόν σε όλους εσάς όπου στη ζωή σας ορίσατε να φυλάσσετε Θερμοπύλες, ποτέ από το χρέος μη κινούντες».

Επίσης ο Μητροπολίτης Φαναρίου κ. Αγαθάγγελος ευχαρίστησε τον λαό του Θεού για την παρουσία του όλες τις ημέρες του προσκυνήματος του Αγίου Νικολάου, όπως και όλους όσους παρέστησαν σήμερα στις Ιερές Ακολουθίες τονίζοντας πως: «όλοι μας, σε όποιο μετερίζι μας έταξε ο Θεός, έχουμε χρέος καθημερινά να δίδομε με σύνεση και πραότητα λόγο για την ελπίδα που έχουμε στην καρδιά μας».

Τέλος, αμέσως μετά ο Πανιερώτατος τίμησε τον Πρόεδρο της Times Navigation Inc. και διακεκριμένο μέλος της ελληνικής ναυτιλίας κ. Ιωάννη Καραγεώργη, για την ευεργετική συμπαράστασή του στο φοιτητικό οικοτροφείο της Αποστολικής Διακονίας και προσέφερε στον Αρχιπλοίαρχο και Διοικητή Φρεγατών την Εικόνα του Αγίου Νικολάου για τις φρεγάτες του Πολεμικού Ναυτικού.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ

Πηγή