Όλοι ομολογούν ότι η ένωση των Εκκλησιών έχει αποφασιστεί και πολλοί πιστεύουν με αποδείξεις, ότι έχει ήδη γίνει. Αλλά οι αντιοικουμενιστές συνεχίζουν να μιλούν για «Οικονομία και Βασιλική οδό».

Διεθνές συνέδριο παρουσίασης μελετών για το θέμα: «Νίκαια και η Εκκλησία της Τρίτης Χιλιετίας: Προς την Ενότητα Καθολικών και Ορθοδόξων» (Ρώμη, 4 – 8 Ιουνίου 2025).

 

Μία συνδιοργάνωση της Διεθνούς Ορθοδόξου Θεολογικής Ένωσης I.O.T.A.,
και του Ινστιτούτου Οικουμενικών Σπουδών του Ποντιφικού Πανεπιστημίου Άγ. Θωμά Ακινάτη (Αγγελικού).

Η Σύνοδος της Νίκαιας (325) είναι θεμελιώδης για την ενότητα μεταξύ Ορθοδόξων και Καθολικών. Η Σύνοδος εγκαινίασε έναν συνοδικό τρόπο αντιμετώπισης θεολογικών και κανονικών ζητημάτων σε παγκόσμιο επίπεδο. Το Σύμβολο της Πίστεως της Νίκαιας παρείχε μία θεολογική εικόνα της Τριαδικής Θεότητας που συνεχίζει να καθοδηγεί την κοινή πίστη των Χριστιανών, ιδίως της Ορθοδόξου και της Καθολικής Εκκλησίας. Το συνέδριο θα επικεντρωθεί στην διατύπωση αυτής της κοινής πίστης στον σημερινό κόσμο, με σκοπό την στενότερη προσέγγιση των δύο εκκλησιών για πλήρη κοινωνία. Πάνω από 100 διεθνώς αναγνωρισμένοι ομιλητές θα συζητήσουν θέματα όπως τα δόγματα της τριάδας και της ενσάρκωσης, την συνοδικότητα και το πρωτείο, την αίρεση και το σχίσμα, την ημερομηνία του Πάσχα και άλλα πρακτικά ζητήματα υπό το φως της Α’ Οικουμενικής Συνόδου.

ΕΔΩ ΤΟ ΑΝΩ ΚΕΙΜΕΝΟ ΣΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ ΑΠΟ ΤΟ ΙΟΤΑ

[The Council of Nicaea (325) is foundational for Orthodox-Catholic unity. The Council inaugurated a synodal way of addressing theological and canonical issues at the universal level. The Nicene Creed provided a theological vision of the triune God that continues to guide the common faith of Christians, in particular, of the Orthodox and Catholic Churches. The conference will focus on articulating this common faith in today’s world with a view of moving two churches closer to full communion. Over 100 internationally respected speakers will discuss such topics as the doctrines of the trinity and incarnation, synodality and primacy, heresy and schism, the date of Easter and other practical matters in light of the First Ecumenical Council.]

 

 Η συνέχεια στο ΤΑΣ ΘΥΡΑΣ