Ο Οικουμενισμός δεν πειραματίζεται πια. Εδραιώθηκε και βασιλεύει, καθώς κλήρος και λαός πρόδωσαν και παρέδωσαν την Ορθοδοξία στην παγκόσμια αρένα..

Πλήρης αλλαγή του Ευαγγελίου: "Το να είσαι Χριστιανός είναι επίσης και ιδιαίτερα στον οικουμενισμό μια σχολή μάθησης ζωής... το σύνθημα του οικουμενισμού «ενότητα στη διαφορετικότητα» είναι σχεδόν πανομοιότυπο με το σύνθημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης «ενότητα στη διαφορετικότητα»". Και τί κάνουν οι αντιοικουμενιστικές δυνάμεις; Βρίσκονται σε κοβιντιανό οίστρο και οι υπέρ και οι κατά. Ευσεβής δεν είναι πια αυτός που πολεμάει την αίρεση, αλλά αυτός που δεν φοράει μάσκα ή αυτός που υπακούει στην Ι. Σύνοδο ακόμα κι αν μνημονεύει και αν αιρετίζει κι αν επιτρέπει και ανέχεται με την στάση του την οικουμενιστική προδοσία και την κατάργηση του Ευαγγελίου. Οι δε γέροντες κηρύττουν και ζητούν μάρτυρες κατά των μέτρων, αλλά κατά της αίρεσης ούτε οι ίδιοι αντιστέκονται ούτε τους άλλους συμβουλεύουν να αντισταθούν. Πότε θα καταλάβουμε, ότι όλα όσα συμβαίνουν είνια επακόλουθο της αίρεσης που διάβρωσε και κατήργησε κάθε ορθόδοξο ένστικτο;

Οικουμενιστικό συλλείτουργο για την εβδομάδα προσευχής για την χριστιανική ενότητα στον καθεδρικό ναό της Κολωνίας. Πού αλλού; Στην Γερμανία! Ποιός άλλος; Ο π. Κωνσταντίνος Μίρον με τις ευλογίες του μητροπολίτου Αυγουστίνου αλλά και όλων των Πατριαρχείων! 


Με ένα ειδικά φτιαγμένο αστέρι της προτεσταντικής αιρετικής ομάδας Herrnhuter, την οποία ύμνησε ο π. Κωνσταντίνος, ο ρωμαιοκαθολικός Καθεδρικός Ναός της Κολωνίας ήταν ο χώρος για την τελετή με το σύνθημα: «Είδαμε το αστέρι του στην ανατολή και ήρθαμε να τον προσκυνήσουμε» (Ματ 2:2).

«Μαθαίνουμε διαφορετικές προοπτικές στον οικουμενισμό, γνωρίζουμε διαφορετικές προσεγγίσεις στη θεολογία και στην άσκηση της πίστης. Και αν κοιτάξουμε προσεκτικά και ακούσουμε προσεκτικά, μαθαίνουμε για τις πολύ συγκεκριμένες εμπειρίες των άλλων», εξήγησε ο ορθόδοξος πρωτοπρεσβύτερος Radu Constantin Miron, πρόεδρος της Ομάδας Εργασίας των Χριστιανικών Εκκλησιών στη Γερμανία (ACK) στην Προσευχή για την Ενότητα των Χριστιανών την Κυριακή στον Καθεδρικό Ναό της Κολωνίας. Οικουμενικός Χριστιανισμός σημαίνει «εξοικείωση με το πλαίσιο των αδελφών και των αδελφών μας, όπου κι αν ζουν. Αυτό το κάνουμε κάθε χρόνο με την ευκαιρία της Εβδομάδας Προσευχής για Χριστιανική Ενότητα», είπε ο Πρόεδρος του ACK π. Κωνσταντίνος. Το να είσαι Χριστιανός είναι επίσης και ιδιαίτερα στον οικουμενισμό "μια σχολή μάθησης ζωής".

Η σημασία του Ιουδαϊσμού στη Γερμανία

Ο βοηθός επίσκοπος Rolf Steinhäuser της Αρχιεπισκοπής της Κολωνίας, επεσήμανε ότι οι συμμετέχοντες στη λειτουργία στον Καθεδρικό Ναό της Κολωνίας θα έρθουν σε άμεση επαφή με το φετινό σύνθημα της εβδομάδας προσευχής «Είδαμε το αστέρι του στην ανατολή και έχουμε έρθει να τον προσκυνήσουμε». Ως σύμβολο αυτού του άστρου, ένα μεγάλο τρισδιάστατο "Herrnhut Star" τοποθετήθηκε σε ευδιάκριτη θέση ειδικά για την τελετή. Ταυτόχρονα, ο Βοηθός Επίσκοπος Steinhäuser τόνισε τη σημασία του αυξανόμενου διαλόγου μεταξύ Χριστιανών και Εβραίων και «τη διαρκή σύνδεση με τον Ιουδαϊσμό». Για την Κολωνία, η πρώτη εβραϊκή κοινότητα στη Γερμανία έχει τεκμηριωθεί εδώ και 1700 χρόνια.

Ως εκπρόσωπος της Ευαγγελικής Εκκλησίας στη Γερμανία (EKD), η Oberkirchenrätin Barbara Rudolph κάλεσε τους ανθρώπους να δουν το αστέρι του Ιησού στη ζωή τους.

Ο π. Κωνσταντίνος Μίρον, ο Βοηθός Επίσκοπος Steinhäuser και η Oberkirchenratin Rudolph τέλεσαν την τελετή μαζί με εκπροσώπους του ACK στη Γερμανία, του ACK στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία και του ACK στην Κολωνία. Αυτή τη φορά το σύνθημα και η επιλογή των λειτουργικών κειμένων προήλθε από χριστιανούς από τη Μέση Ανατολή. Αυτό εκφράστηκε και στη μουσική σύνθεση, στην οποία συμμετείχαν η Χορωδία Κομιτά της Αρμενικής Κοινότητας στην Κολωνία και η Βυζαντινή Χορωδία της Βόννης. 


Συνολικά, μόνο περίπου 170 άτομα επετράπη να παρακολουθήσουν τη λειτουργία στον καθεδρικό ναό της Κολωνίας λόγω των κανονισμών για τον κορωνοϊό. Η υπηρεσία μεταφράστηκε ταυτόχρονα στη νοηματική γλώσσα, ώστε τα άτομα με προβλήματα ακοής να μπορούν να κατανοήσουν τις λέξεις.



Αυξανόμενη σύνδεση με την Ευαγγελική Συμμαχία

Στο πλαίσιο της κεντρικής λειτουργίας, ο πρόεδρος του ACK παρέδωσε στον πρόεδρο της Ευαγγελικής Συμμαχίας, πάστορα Ekkehart Vetter, ένα άγαλμα στο οποίο είναι ενωμένοι ο σταυρός και τα ψάρια. Ο π. Κ. Μίρον είχε λάβει αυτή τη «σκυτάλη» μόλις μια εβδομάδα νωρίτερα στο τέλος της εβδομάδας προσευχής της Συμμαχίας στο Μόναχο. Το γλυπτό ήταν υπό τη φροντίδα του ACK κατά τη διάρκεια της Εβδομάδας Προσευχής για Χριστιανική Ενότητα. Ο Μίρον και ο Vetter εξήγησαν ότι η μία εβδομάδα προσευχής πέρασε στην επόμενη. «Αυτή η μετάβαση δεν έγινε μόνο χρονικά, αλλά και πνευματικά και από άποψη περιεχομένου. Μαζί ερχόμαστε στον Θεό και προσευχόμαστε για την ενότητα των Χριστιανών και της Εκκλησίας», τόνισε ο Μίρον.

Ελευθερία, Ειρήνη, Αλληλεγγύη

Στην κεντρική λειτουργία παρευρέθηκε και η δήμαρχος της Κολωνίας, Henriette Reker, η οποία απηύθυνε χαιρετισμό. Επισήμανε ότι το σύνθημα του οικουμενισμού «ενότητα στη διαφορετικότητα» είναι σχεδόν πανομοιότυπο με το σύνθημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης «ενότητα στη διαφορετικότητα». «Για να επιτευχθεί αυτή η ενότητα, και στις δύο περιπτώσεις εστιάζουμε σε κοινές αξίες όπως η ελευθερία, η ειρήνη και η αλληλεγγύη σε μια ένωση που αποτελείται από διαφορετικούς πολιτισμούς και γλώσσες», τόνισε η Reker

Στο τέλος της λειτουργίας, οι συμμετέχοντες στη λειτουργία έκαναν προσκύνημα στην λειψανοθήκη των Τριών Μάγων ο ένας μετά τον άλλο, τηρώντας την απαίτηση απόστασης. Με αυτόν τον τρόπο εξέφρασαν ότι βρίσκονται όλοι μαζί στο δρόμο για τον Ιησού Χριστό.

Πηγή