Κάθε χρόνο το ακούμε, αλλά δεν θέλουμε ούτε να το καταλάβουμε ούτε να το κάνουμε πράξη!

Κάθε χρόνο το ακούμε, αλλά δεν θέλουμε ούτε να το καταλάβουμε ούτε να το κάνουμε πράξη! Έτσι ούτε τους Αγίους τιμούμε, ούτε τις Γραφές τηρούμε, αλλά συνεισφέρουμε με την απραξία μας στην αύξηση και επιδείνωση των σαπρών μελών και καταστάσεων στην Εκκλησία. Όσοι δε μιλούν για την Αγία Γραφή λόγω Κορονοϊού, τα μεν τηρούν τα άλλα αναιρούν, διαστρέφοντας έτσι το Ευαγγέλιο, καταδικάζοντας παράλληλα αυτούς που τους το υπευνθυμίζουν.

Από την ερμηνεία του ιερού Χρυσοστόμου στον απόστολο της εορτής των Τριών Ιεραρχών

Ίσως όμως μας πει κάποιος ότι υπάρχει και τρίτο κακό, το να είναι ο αρχηγός κακός. Το ξέρω και εγώ, και όχι μόνο δεν είναι μικρό το κακό αυτό, αλλά είναι πολύ χειρότερο και από την αναρχία· και είναι προτιμότερο να μην διοικείσαι από κανέναν, παρά να διοικείσαι από κακό άρχοντα· διότι αυτός πολλές φορές σώθηκε, αλλά πολλές φορές και κινδύνευσε, ενώ ο άλλος οπωσδήποτε θα κινδυνεύσει, οδηγούμενος στα βάραθρα.

    Πώς λοιπόν ο Παύλος λέγει: «Να υπακούτε στους πνευματικούς προϊσταμένους σας και να υποτάσσεστε τελείως σε αυτούς»; Αφού είπε προηγουμένως: «ὧν ἀναθεωροῦντες τὴν ἔκβασιν τῆς ἀναστροφῆς μιμεῖσθε τὴν πίστιν (:να αναλογίζεστε και  να μελετάτε το άγιο και θεάρεστο τέλος της ζωής και της ενάρετης συμπεριφοράς τους, και να μιμείστε την πίστη τους)»[Εβρ.13,7], κατόπιν πρόσθεσε: «να υπακούτε και να υποτάσσεστε στους προϊσταμένους σας». «Τι λοιπόν θα συμβεί», αναρωτιέται ίσως κάποιος, «όταν είναι κακός και δεν τον υπακούμε;». «Κακός», πώς το εννοείς; Εάν είναι τέτοιος εξαιτίας της πίστεως, απόφευγέ τον και απομακρύνσου από αυτόν, όχι μόνο αν είναι άνθρωπος, αλλά κι αν ακόμη είναι άγγελος που κατέβηκε από τον ουρανό· εάν όμως είναι κακός ως προς την ιδιωτική του ζωή, μην ασχολείσαι με αυτήν. Και αυτό δεν το λέγω εγώ, αλλά το παίρνω από τη θεία Γραφή.

Α.Τ.