Πιστοί οι Βατοπαιδινοί στον ευαγγελικό λόγο αποφάσισαν μετά τους οδηγούς μαγειρικής να ευαγγελίσουν τον κόσμο... με βραβευμένα κρασιά. Γι' αυτό πήγαν στον Άθωνα, για να παίρνουν βραβεία μαγειρικής και οινοποιίας. Επειδή μάλιστα ασκούνται έτσι, έχουν την κατάλληλη "διάκριση" και υποστηρίζουν τον οικουμενισμό.
Βράβευση των κρασιών της I. M. Μονής Βατοπαιδίου από το Olymp Awards 2022
20 Ιουλίου 2022
Για την εκπληκτική ποιότητα των προϊόντων της βραβεύτηκε για άλλη μία φορά η Ι.Μ.Μ. Βατοπαιδίου. Tα Olymp Awards 2022, ο διαγωνισμός ανώτερης ποιότητας τροφίμων και ποτών με την παγκόσμια αναγνώριση απένειμε στην Ι.Μ.Μ. Βατοπαιδίου 4 βραβεία για προϊόντα που προέρχονται από τους αμπελώνες της Μονής.
Αναλυτικά τα βραβεία:
Merlot 2018 – Gold Βραβείο
Syrah Grenache Rouge 2021 – Silver Βραβείο
Assyrtiko Athiri Sauvignon Blanc 2021 – Silver Βραβείο
Syrah 2016 – Platimum Βραβείο
Οι αµπελώνες της Μονής σήµερα καταλαµβάνουν µία έκταση 70 στρεµµάτων και είναι ιδιαίτερα ευνοηµένοι από τις περιβαλλοντικές συνθήκες. Τα ελαφρά, αµµώδη, µέσης σύστασης και πλούσια σε κάλιο εδάφη, τα µπουκέτα των αρωµάτων της µοναδικής Αθωνικής φύσης, µεταφέρονται µε την θαλάσσια αύρα διακριτικά στα µπαλκόνια των αµπελώνων στις παρακείµενες υπερθαλάσσιες αναβαθµίδες, όπου µέσω ενός µυστικού διαλόγου που κτίστηκε στην υπερχιλιετή ιστορία του τόπου, προσδίδουν τα µοναδικά χαρακτηριστικά των κρασιών της. Ο διάλογος επίσης του ήλιου µε το αµπέλι, ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς µήνες είναι συνεχής και «ανεβάζει» τον αλκοολικό βαθµό και την φαινολική ωριµότητα που δίνουν µοναδική ποιοτική παραγωγή.
Πιστοί σ’ αυτή την παράδοση, διατηρώντας τις παλαιές εγκαταστάσεις αλλά µε σύγχρονες µεθόδους, οι πατέρες οινοποιούν τα σταφύλια από τους Βιολογικούς αµπελώνες της Μονής. Μάρτυρας της οινοποιητικής παράδοσης είναι οι δυο πετρόχτιστοι κτηριακοί χώροι, όπου παρασκεύαζονται τα κρασιά στις παλαιές παραβούτες (κάδοι οινοποίησης) και φυλάσονται στο κελάρι της Μονής και ωριµάζουν σε µεγάλα παλαιά ξύλινα βαρέλια.