Ο Αμερικής Ελπιδοφόρος που από αγάπη επαινεί και αναγνωρίζει ως ζευγάρι ομοφυλόφιλους, διώκει από μίσος και εωσφορική έπαρση αρχιμανδρίτες.

p alexandros 1

Του Θεόδωρου Καλμούκου | Εθνικός Κήρυκας


Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος εκδιώχνει από την Αμερική τον Αρχιμανδρίτη Αλέξανδρο Κανταριάκια με το αιτιολογικό ότι έχει λήξει η απόσπαση του από την Εκκλησία της Ελλάδος. Όπως έγραψε ο «Εθνικός Κήρυκας» στις 22 Σεπτεμβρίου 2022, «ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος έβαλε σε αργία από κάθε ιεροπραξία μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, ενώ τον καλεί και σε πνευματικό δικαστήριο στις 4 Οκτωβρίου, στις 12 η ώρα το μεσημέρι, τον Αρχιμανδρίτη Αλέξανδρο Κανταράκια.

Ο π. Αλέξανδρος είναι ιερατικός προϊστάμενος της κοινότητας του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στη Φιλαδέλφεια της Πενσυλβάνια.

Σύμφωνα με επιστολή που έστειλε εκ μέρους του Αρχιεπισκόπου ο πρωτοσύγκελος της Αρχιεπισκοπής, Νεκτάριος Παπαζαφειρόπουλος, με ημερομηνία 12 Σεπτεμβρίου 2022, ο Αρχιμανδρίτης Αλέξανδρος Κανταράκιας κατηγορείται ότι ομιλεί «ασεβώς» και κατά τρόπο «χυδαίο» (vulgar) εναντίον του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου, όπως αναγράφεται χαρακτηριστικά στην επιστολή του πρωτοσυγκέλου.

Ο π. Παπαζαφειρόπουλος ανάμεσα στα άλλα αιτιάζει σε βάρος του Αρχιμανδρίτη Αλέξανδρου Κανταράκια, πως, «έχουμε λάβει αξιόπιστες πληροφορίες πως ομιλείς κατάφωρα, ασεβώς και χυδαία ανοικτά και δημόσια εναντίον του Αρχιεπισκόπου, γι’ αυτό με εντολή του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου καθίστασαι αργός από όλα τα ιερατικά σου καθήκοντα μέχρι το τέλος του έτους. Δεν έχεις άδεια να τελέσεις κανένα μυστήριο της Εκκλησίας, καθώς εκκρεμεί η σύγκληση πνευματικού δικαστηρίου την Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2022».

Ο πρωτοσύγκελος της Αρχιεπισκοπής Νεκτάριος Παπαζαφειρόπουλος με καινούργια του επιστολή, με ημερομηνία 22 Σεπτεμβρίου – ημέρα που βγήκε το αποκαλυπτικό δημοσίευμα του «Ε.Κ.» – προς τον Αρχιμανδρίτη Αλέξανδρο Κανταράκια γράφει τα εξής: «Πανοσιολογιώτατε, Διαπιστωθέντος εκ της εξετάσεως του παρ’ ημίν τηρουμένου φακέλλου της υμετέρας Πανοσιολογιότητος ότι η εκ της Ι. Μητροπόλεως Διδυμοτείχουν απόσπασις αυτής εις την καθ’ ημάς Ι. Αρχιεπισκοπήν έχει λήξει ήδη προ τετραετίας, παρακαλείσθε όπως επιστρέψητε εις τα εν Ελλάδι εκκλησιαστικά σας καθήκοντα, παραδίδοντες αμέσως τας ενταύθα ευθύνας σας εις τον Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτην κ. Χριστοφόρον Οικονομίδην, Πρωτοσύγκελλον της Ι. Μητροποόλεως Νέας Ιερσέης. Μετ’ ευχών εν Κυρίω, Αρχιμ. Νεκτάριος Παπαζαφειρόπουλος, Πρωτοσύγκελλος».

Σε επικοινωνία του «Ε.Κ.» με τον Αρχιμανδρίτη Αλέξανδρο Κανταράκια αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο.

Σημειώνεται ότι ο Αρχιμανδρίτης Αλέξανδρος Κανταράκιας προϊσταμενεύει στην κοινότητα του Ευαγγελισμού της Φιλαδέλφειας επί δέκα έτη, η δε κοινότητα συγκροτείται από τριακόσιες οικογένειες.

Πληροφορίες του «Ε.Κ.» αναφέρουν ότι ο εν λόγω κληρικός έχει εκφρασθεί για κάποιες ενέργειες και λεχθέντα του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου, τα οποία δεν συνάδουν με την Ορθόδοξη Πίστη και φρόνημα και τα οποία έχουν σχολιασθεί δυσμενώς δημόσια τόσο από ιεράρχες της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Υπενθυμίζεται ότι η Εκκλησία της Ελλάδος έχει προβεί σε επίσημο διάβημα διαμαρτυρίας εναντίον του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου για τη γνωστή βάπτιση την οποία τέλεσε στη Μητρόπολη Γλυφάδας, ενώ η Σύνοδος του Πατριαρχείου του έδωσε εντολή, όπως αποκάλυψε ο «Εθνικός Κήρυκας», να απαντήσει ο ίδιος στη διαμαρτυρία της Ελλαδικής Εκκλησίας.

Στελέχη της Αρχιεπισκοπής τα οποία για τώρα ζήτησαν να τηρηθεί η ανωνυμία τους, είπαν στον «Ε.Κ.», πως «η καταδίωξη του π. Κανταράκια είναι εκδίκηση του Ελπιδοφόρου επειδή στάθηκε στο πλευρό του Μητροπολίτη Ευαγγέλου κατά την αποπομπή του από τη Μητρόπολη Νέας Ιερσέης». Αναφέρθηκαν ακόμα και στον «περίεργο ρόλο» στην εκδίωξη του π. Κανταράκια του νεοδιορισθέντος πρωτοσυγκέλου της Μητρόπολης Νέας Ιερσέης Αρχιμανδρίτη Χριστοφόρου Οικονομίδη, τον οποίον έφερε εξ’ Ελλάδος ο Ευάγγελος.

Εν τω μεταξύ ο εκδιωχθείς ιερεύς έστειλε στην κοινότητα του ην ακόλουθη ανακοίνωση:

«Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η

Θέλω να ενημερώσω όλους εσάς τα members και τους φίλους της κοινότητας του Ευαγγελισμού, που όλα αυτά τα 10 χρόνια σταθήκατε δίπλα μου σε καλές και δύσκολες στιγμές, ότι από σήμερα 23 Σεπτεμβρίου 2022 δεν είμαι πλέον ο ιερέας της κοινότητας Σας. Όλα αυτά τα χρόνια είναι φυσικό, μέσα στη φθορά του χρόνου και της καθημερινότητας, κάποιον ή κάποιους να στενοχώρησα. Ζητώ την συγνώμη από όλους και την παρέχω ομοίως.

Ομοίως ευχαριστώ από καρδίας για όλα όσα προσφέρατε σε μένα και την οικογένεια μου. Ήρθα ξένος και άγνωστος και φεύγω γνωστός και ευεργετημένος. Θα Σας αγαπώ μέχρι το τέλος της ζωής μου. Στην επόμενη περιοχή που θα με στείλει ο Χριστός μας δεν θα πάψω ποτέ να μνημονεύω την κοινότητα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και τους ανθρώπους της.

Θα Σας παρακολουθώ από μακριά και θα χαίρομαι με τις χαρές Σας και θα συμμετέχω στις Θλίψεις Σας. Σας παρακαλώ πολύ να φροντίζετε την εκκλησία και να κάνετε ό,τι μπορείτε για αυτήν. Να μην ξεχάσετε ποτέ ότι όποιος είναι μακριά της Εκκλησίας χάνει και χάνεται.

Σας ενημερώνω τέλος, ότι δεν φεύγω γιατί το επιθυμώ, αλλά γιατί αυτό αποφάσισε ο Αρχιεπίσκοπος μετά την αργία που μου επέβαλε.

Να θυμάστε ότι είτε οι φίλοι μας μα ευεργετούν, είτε οι εχθροί μας μας βλάπτουν και οι δύο διακονούν ακούσια το σχέδιο του Θεού για μας.

Ασπάζομαι όλους με αγάπη, χαρά και ευγνωμοσύνη.

Ο Θεός μαζί μας.

Ο πρώην ιερέας Σας,

π. Αλέξ. Κανταράκιας».

Πηγή