Παναγόπουλος: «Την αγάπη όλοι την θέλουνε, αλλά παραπάνω από την αγάπη υπάρχει η αλήθεια»

Οι ημέρες αυτές μας βρίσκουν, εμάς τους Ορθοδόξους σε μια αναταραχή αναφορικώς με το θέμα της πίστεώς μας. Δίδουμε εξετάσεις αυτές τις ημέρες και είναι ανάγκη να το προσέξουμε, διότι γίνεται μια πολύ μεγάλη προπαγάνδα και προσπάθεια «επανασυγκολλήσεως» με τους Παπικούς, όμως εις βάρος της αληθείας.
Θα είναι κακός ο άνθρωπος που δεν αγαπάει, αλλά θα είναι κακός και αυτός που συμφωνεί, εκεί που δεν πρέπει να συμφωνήσει. Διότι άλλο αγάπη και άλλο συμφωνία. Σε αγαπώ γιατί είσαι άνθρωπος, γιατί φέρεις την εικών του Θεού, δεν συμφωνώ όμως με τα λάθη σου, με την αίρεσή σου. Έχω υποχρέωση να μην συμφωνήσω. Θα με ζητήσει λόγο ο Θεός.
Άλλο να σε αγαπώ, έστω και αν είσαι Μωαμεθανός, αν είσαι Παπικός, αν είσαι Βουδιστής κ.λπ. αλλά στις δοξασίες σου έχω το δικαίωμα να μην συμφωνήσω μαζί σου. Αυτό είναι το εξεταστέο. Δεν είναι το αν σε αγαπώ.
Την αγάπη όλοι την θέλουνε, αλλά παραπάνω από την αγάπη υπάρχει η αλήθεια. Εφόσον δεν υπάρχει η αλήθεια μέσα στη αγάπη, η αγάπη πλέον γίνεται ψέμα.
Θα πρέπει επίσης να έχουμε υπόψιν μας, άλλο αγάπη και άλλο πίστις. Έχουμε υποχρέωση να διατηρήσουμε τη πίστη μας σωστή, όπως μας την έδωσε ο Θεός, διότι τότε θα πιστεύουμε και σωστά και θα πράττουμε και σωστά.
Θα συναντηθούν Παπικοί με Ορθοδόξους να συζητήσουν. Τι να συζητήσουν; Οι Παπικοί δεν είναι να φύγουν από τις δοξασίες τους, ούτε μία τρίχα! Λένε αυτοί:
– Να επιστρέψουν οι «άσωτοι»…
 
Εμάς μας λένε άσωτος! Πώς θα γίνει αγάπη εν προκειμένω; Πρέπει να αρνηθούμε το Χριστό, πρέπει να αρνηθούμε την ορθότητα της πίστεως, για να γίνει «αγάπη». Και χωρίς πραγματική αγάπη τον Χριστό, τι σχέδιο αγάπη είναι αυτή; Το πιάνεται;
Εξάλλου Παπικέ, εφόσον ο Χριστός εδώ και 2000 χρόνια δεν σου δίνει το Φως της Αναστάσεως, παρά μόνο στον Ορθόδοξο Πατριάρχη, εγώ ως Ορθόδοξος πώς θα Τον αρνηθώ τον Χριστό; Δεν είναι κακό και για τους δυο μας; Και για σένα που έφυγες και εγώ που σε ακολουθώ; Και θα χαθούμε και οι δυο. Δεν είναι καλύτερα να μείνω εδώ που μένω, μήπως εσύ επιστρέψεις ποτέ;
 
Είπε ο Χριστός μας, ότι το Πνεύμα το Άγιο, του εκ του Πατρός εκπορευόμενο. Πώς εσύ τολμάς Παπικέ να πεις, ότι εκπορεύεται και του Υιού; Δεν είναι αυτό το «φιλιόκβε» που υποστηρίζεις; Δεν είναι τίποτα αυτό; Θα την απαρνηθείτε αυτήν την δοξασία;
Θα πάψει να λέει ο Πάπας ότι είναι πρώτος και να έχει το «πρωτείο;»…
Θα πάψει να λέει ότι είναι αλάθητος; Θα τα εγκαταλείψει αυτά;
Θα πάψει να λέει ότι η Παναγία μας ήτανε «άσπιλος» και να την βλασφημάει;
Θα πάψουν να εορτάζουν γάμο της Παναγία μας με τον μνήστορα Ιωσήφ στις 23 Ιανουαρίου;
Ξέρετε, ότι οι Παπικοί πιστεύουν στο λεγόμενο «καθαρτήριο πυρ;». Ότι στην κόλαση μπορείς να περάσεις από ένα πυρ, για να καθαριστούν οι αμαρτίες εκ των υστέρων και να σωθείς!
Το ξέρεις ότι λέγουν, εάν εγώ έχω κάνει πολλές καλοσύνες, μπορώ να δώσω σε έναν άλλο και να σωθεί εκείνος πέρα από εκεί;
Θα τα αφήσουν αυτά οι Παπικοί; Εάν τα αφήσουν, από τώρα να πάμε όλοι στη Ρώμη, τρέχοντας θα πάμε να φιληθούμε! Αλλά δεν θα αφήσουν τίποτα…
 
Ξέρετε, ότι δεν βαπτίζουν αυτοί. Ξέρετε, ότι δεν Κοινωνούν αυτοί. Ξέρετε, ότι δεν μπορείς να πας προσφορά στην εκκλησία, διότι δεν έχουν θυσία και αν πεθάνετε, θα είστε σαν το σκυλί στο αμπέλι; Δεν έχει τίποτα από εκεί και κάτω… Τα ξέρετε αυτά;
Τι σχέδιο λοιπόν αγάπης μπορούμε να κάνουμε εμείς οι Ορθόδοξοι και πώς να κάνουμε αγάπη με τους Παπικούς; Αγάπη είναι να προσευχόμεθα γι’ αυτούς και αυτοί να θελήσουνε να επιστρέψουνε.
 
Πώς θα ενδώσουμε εμείς στα δογματικά πράγματα; Πώς θα κάνουμε με 5 δάκτυλα τον σταυρό μας, εφόσον πρέπει να τον κάνουμε με τρία; Πατήρ, Υιός και Άγιο Πνεύμα… Παναγία και Πάπας δεν είναι θεοί. Γι’ αυτούς ο Πάπας είναι θεός. Γι’ αυτούς η Παναγία είναι θεός. Και κάνουν το σταυρό τους με 5 δάκτυλα. Πώς θα γίνει;
Ας τα προσέξουμε αυτά… Διότι εάν δεν τα προσέξουμε, ο Κύριος θα μας εγκαταλείψει, θα δεινοπαθήσουμε, θα έχουμε και μαρτύριο ακόμη.
Εμείς λέμε ότι πιστεύουμε, αλλά και «ερωτοτροπούμε»:
– Να κάνουμε αγάπη…
– Τι αγάπη να κάνεις καλέ μου; Να κάνουμε αγάπη, αλλά να κάνουμε το σωστό. Και τώρα να κάνει «αβαρίες» η Ορθοδοξία, αλλά όχι στα δογματικά θέματα!
Να κάνεις αβαρία, να πεις φερ’ πειν να μην έχουν οι κληρικοί γένια. Στα δευτερεύοντα ας κάνουνε, αλλά στα άλλα στα δογματικά αν κάνουνε, θα είναι αγάπη αυτή; Τι σχέδιο αγάπης θα είναι αυτή. Για σκεφτείτε το. Και βάλτε το στην προσευχή σας. Να προσεύχεστε… γιατί κινδυνεύουμε!
 
Δημήτριος Παναγόπουλος ο Ιεροκήρυκας (1916 – 1982)