Νικαίας Αλέξιος: «Ο Άγιος Ευθύμιος αρνήθηκε τον συμβιβασμό».

Δίγλωσσε και δίψυχε, Αλέξιε! Αφού παραδέχεσαι, ποιά στάση είχε ο Άγιος, γιατί τότε εσύ δέχεσαι κάθε συμβιβασμό; Σε ποιό σημαντικό θέμα των τελευταίων χρόνων αντιστάθηκες;

keratsini nikaias 1

Κερατσίνι - Ιάσονας Ντικούλης


Μέσα σε λαμπρή χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα τελέστηκε σήμερα, Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου 2022 η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Ευθυμίου Επισκόπου Σάρδεων, του οποίου η μνήμη τιμάται σήμερον.

Στην Θεία Λειτουργία προεξήρχε ο Σεβ. Μητροπολίτης Νικαίας κ. Αλέξιος, πλαισιούμενος από τον Προϊστάμενο του Ναού Αρχιμ. Ιωάννη Μαρή, τους συνεφημερίους του και κληρικούς της Ιεράς Μητροπόλεως.

Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος, ο οποίος αναφέρθηκε στον βίο του Αγίου Ευθυμίου τονίζοντας χαρακτηριστικά πως «αρνήθηκε τον συμβιβασμό και την υποταγή στις αυτοκρατορικές ορέξεις. Χαρακτηριστική είναι  σωζόμενη δήλωσή του στον αυτοκράτορα: «ει τις ου προσκυνεί τον Κύριον ημών Ιησούν Χριστόν εικόνι περιγραπτόν ήτω ανάθεμα».

Να αναφερθεί ότι κατά την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος τέλεσε σε κλίμα συγκίνησης την χειροτονία σε Πρεσβύτερο του Διακόνου π. Νεκταρίου Ρούσσου, έγγαμου και πατέρας ενός τέκνου.

Ο Σεβασμιώτατος στην ομιλία του προς τον π. Νεκτάριο αναφέρθηκε στο Μυστήριο της Ιερωσύνης τονίζοντας ότι «η ιερωσύνη είναι Θεοϊδρυτος θεσμός και στην Εκκλησία κανένα Μυστήριο δεν τελείται χωρίς τους ιερείς. Ο Ιερέας γίνεται συνεχιστής του έργου των Αγίων Αποστόλων».

Τέλος, να σημειωθεί ότι σε αυτόν τον Ιερό Ναό φυλάσσεται η Τιμία Κάρα του Αγίου, την οποία μετέφεραν οι πρόσφυγες από τις αλησμόνητες πατρίδες και συγκεκριμένα από την Χηλή του Πόντου.

Πηγή