Επιστολή Πατριάρχη Γεωργίας στον Οικουμενικό Πατριάρχη για την Ουκρανία

georgias oikoumenikos

Γράφει ο Αιμίλιος Πολυγένης


Επιστολή προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο απέστειλε ο Καθολικός Πατριάρχης Γεωργίας κ. Ηλίας Β΄, σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στην Ουκρανία για το θέμα της Λαύρας των Σπηλαίων του Κιέβου.

Ο Πατριάρχης Ηλίας Β' στην επιστολή του, μεταξύ άλλων αναφέρει ότι «η κυβέρνηση της Ουκρανίας, που βρίσκεται σε κατάσταση πολέμου, έχει τη δική της θέση και λαμβάνει υπόψη της τα θρησκευτικά ζητήματα σε μικρότερο βαθμό».

Με αφορμή την εν λόγω κατάσταση ο Πατριάρχης Γεωργίας, ζητά από τον Οικουμενικό Πατριάρχη να βοηθήσει στην εκτόνωση.

Επίσης, ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Γεωργίας υπογραμμίζει ότι «η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας βρέθηκε σε πολύ δύσκολη κατάσταση από πολλές πλευρές», λέγοντας ότι ένα από αυτά είναι η Λαύρα των Σπηλαίων καθώς και οι αρπαγές των Ιερών Ναών.

«Είναι εξαιρετικά σημαντικό ότι ο Μητροπολίτης Ονούφριος με συνοδική απόφαση, αποχώρησε από την Εκκλησία της Ρωσίας και έκανε κάποια βήματα προς τις διαπραγματεύσεις. Δυστυχώς ο Ορθόδοξος κόσμος σήμερα αντιμετωπίζει μια σειρά από σοβαρές προκλήσεις και κάθε θετικό βήμα σε αυτό το πλαίσιο θα εκτιμηθεί ιδιαίτερα…» - συμπληρώνει ο Πατριάρχης Γεωργίας.

Κλείνοντας ο Πατριάρχης τονίζει: «θα θέλαμε να εκφράσουμε για άλλη μια φορά τη μεγάλη μας οδύνη σε σχέση με τον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο, ο οποίος αφαιρεί ζωές στρατιωτών και χιλιάδων αθώων ανθρώπων που υπερασπίζονται την Πατρίδα. Έχουμε περάσει από αυτές τις δοκιμασίες και γνωρίζουμε πολύ καλά τη σοβαρότητα της κατάστασης. Μαζί με τα παραπάνω, λυπούμαστε για την τρέχουσα κατάσταση στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας».

Πηγή