Στην Ελλάδα όμως δεν απαιτούμε ούτε καταδικάζουμε τίποτα, εκφράζουμε μόνο την θλίψη μας.

 «Απαιτούμε να σταματήσει ο διωγμός της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας», δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Σεβάστειας Θεοδόσιος του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων.

                                    


Κατά τη συνάντησή του με μία από τις εκκλησιαστικές αντιπροσωπείες στην Ιερουσαλήμ στις 27 Μαρτίου 2023, ο Αρχιεπίσκοπος Σεβάστειας Θεοδόσιος (Πατριαρχείο Ιεροσολύμων) είπε: «Καταδικάζουμε σθεναρά τις συστηματικές καταστολές και διώξεις που έχουν οργανωθεί κατά της Εκκλησίας της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας από την κυβέρνηση στο Κίεβο, που, ως γνωστόν, πραγματοποιεί δυτικά προγράμματα εχθρικά προς ολόκληρη την Ορθόδοξη Εκκλησία. Αυτά έρχονται σε αντίθεση με τις αξίες και την αποστολή της, απειλούν απειλούν ακόμη και την ύπαρξη της».


Υπηρεσία επικοινωνίας DREE, 28.03.2023:

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα που αφιερώθηκε σε αυτή τη συνάντηση, ο Αρχιεπίσκοπος σημείωσε επίσης ότι «αντιλαμβανόμαστε τους διωγμούς κατά της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας ως διώξεις εναντίον ολόκληρης της Εκκλησίας, επειδή, επί του παρόντος, οι ιεράρχες, οι ιερείς και οι μοναχοί εξακολουθούν να απειλούνται με εκδίωξη από τη Λαύρα του Κιέβου, αυτό το αρχαίο μοναστήρι, πολύ γνωστό ως ένα από τα κύρια μοναστήρια της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας».

«Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας, υπό την προεδρία του Μακαριότατου Μητροπολίτη Ονούφριου, υφίσταται συστηματικές εχθρικές εκστρατείες, που συνοδεύονται από πολλαπλές απειλές και επιθέσεις», σημείωσε ο Επίσκοπος Θεοδόσιος, υπενθυμίζοντας ότι πάντα «έκανε μήνυμα αγάπης, αδελφοσύνης και ειρήνης».

«Όσον αφορά εμάς, απαιτούμε να ληφθούν επείγοντα μέτρα από όλη την Ορθόδοξη κοινότητα για να σταματήσουν αυτές οι εξαιρετικά σκληρές διώξεις», υπογραμμίζει ο ιεράρχης. «Ο Μητροπολίτης Ονούφριος είναι άνθρωπος του Θεού, μας επισκεπτόταν συχνά στην Ιερουσαλήμ. Τον διακρίνει η ταπεινοφροσύνη, η πνευματικότητά του και η σοφία του. Από αυτές τις αρχές συνεχίζει να εμπνέεται σήμερα, σε αυτούς τους σκοτεινούς καιρούς και στις πολύ δύσκολες συνθήκες που περνούν σήμερα τα ιστορικά μοναστήρια της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας. Υποστηρίζουμε όλους τους πνευματικούς ηγέτες που μίλησαν για να απαιτήσουν τον τερματισμό των διώξεων κατά του EOU».

Ο Αρχιεπίσκοπος Θεοδόσιος εξέφρασε την ελπίδα ότι αυτές οι δηλώσεις θα αποτελέσουν «σημαντικό παράγοντα για τον περιορισμό των αρχών στο Κίεβο, οι οποίες εμφανίζονται εχθρικές προς την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας και συμμετέχουν σε μεθόδους εναντίον της, υπακούοντας στους κυρίους τους».

«Δηλώνουμε ότι δεν αναγνωρίζουμε τη νομιμότητα οποιασδήποτε άλλης οργάνωσης που δημιουργήθηκε στην Ουκρανία για να αντικαταστήσει την κανονική Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας και καλούμε ολόκληρο τον χριστιανικό και πολιτισμένο κόσμο να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να βάλει τέλος στις συστηματικές διώξεις των οποίων είναι θύμα», πρόσθεσε.

Ο επίσκοπος Σεβάστες Θεοδόσιος προειδοποίησε επίσης για τον κίνδυνο προσφυγής σε βία εκ μέρους των αρχών για να διώξουν μοναχούς από μοναστήρια, ασκητήρια και εκκλησίες.mospat.ru/orthodoxie.com 29/3/23

Σήμερα επικράτησε σχετική ηρεμία στη Λαύρα ύστερα από την ομοβροντία διεθνών αντιδράσεων. Το καθεστώς Κιέβου δεν τόλμησε ακόμη ν΄απλώσει χέρι.. αλλά καιροφυλακτεί ν΄αδράξει την ευκαιρία….

Εκατοντάδες πιστοί στα γόνατα σήμερα προσευχήθηκαν στη Λαύρα για να μην αλλάξει χέρια..

dimpenews.com