Για όλους όσους διαμαρτύρονται, αλλά η μεν μνήμη τους παραμένει ασθενής η δε άρνηση τους αναγνώρισης προσωπικών ευθυνών ισχυρή.

Εάν μετά το Κολυμπάρι όπου για πρώτη φορά στην εκκλησιαστική ιστορία εκτός από αιρετικούς συμμετείχαν σε σύνοδο γυναίκες όλοι, όσοι σήμερα (ενώ γνώριζαν) ωσάν «κεραυνόπληκτοι» διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους για τα σχετικά με το θέμα πραχθέντα των Επισκόπων π.χ. του Ζιμπάμπουε, είχαν πράξει το εκκλησιαστικώς αυτονόητο, δηλ. την διακοπή κοινωνίας με τους Οικουμενιστές, και δεν μιλούσαν για «Οικονομίες», «μην πιέζετε τον άλλο» «άχρι καιρού» κλπ., σήμερα δεν θα είχε προχωρήσει η πτώση. Ακόμα και τώρα όμως δεν είναι αργά.



Πρόταση για συμμετοχή γυναικών στην Πανορθόδοξη Σύνοδο

                

Του Ζιμπάμπουε Σεραφείμ Κυκκώτη (Μέλος της ερχόμενης Αγίας και Μεγάλης Συνόδου)

Σε ένα ενδιαφέρον κείμενο που δημοσιεύθηκε πρόσφατα από καθηγήτριες της Ορθόδοξης Θεολογίας στις Η.Π.Α. το οποίο επισυνάπτουμε στη συνέχεια, γίνεται αναφορά για τις δυνατότητες της συμμετοχής και Γυναικών αναφερόμενοι στην τελευταία απόφαση των Προκαθημένων των Τοπικών Ορθοδόξων Εκκλησιών για τη συμμετοχή εξαμελών Αντιπροσωπειών από την κάθε Τοπική Ορθόδοξη Εκκλησία στις διάφορες Διορθόδοξες Επιτροπές που θα λειτουργήσουν κατά τις εργασίες της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου τον επόμενο δεύτερο δεκαπενθήμερον του μηνός Ιουνίου του τρέχοντος έτους…
Δεν υπάρχει κανένα κανονικό ή εκκλησιαστικό εμπόδιο να σεβαστούμε τη πρόταση αυτή ακολουθώντας το κριτήριο της ίσης μεταχείρισης.
Μπορούν επομένως οι άγιοι 14 Προκαθήμενοι μας να δώσουν οδηγίες εις τα κριτήρια της επιλογής των εξαμελών αντιπροσωπειών των Τοπικών Εκκλησιών, οι τρείς νάναι άνδρες και οι τρείς γυναίκες.
Για τους άνδρες ένα μέλος νάναι από τους πρεσβυτέρους και διακόνους και τον Μοναχισμό, ένα μέλος από τους λαϊκούς Καθηγητές Θεολόγους και ένα μέλος από τους νέους.
Για τις γυναίκες ένα μέλος από το Μοναχισμό, ένα μέλος από τις γυναίκες Θεολόγους και ένα μέλος από τη γυναικεία νεολαία. Προσωπικά βλέπω τη πρόταση αυτή πολύ απλή και πολύ δίκαιη.
                        Και το αποτέλεσμα;


Οι δυό πρώτες τυπικές καινοτομίες: Στην "Αγία και Μεγάλη Σύνοδο" εκτός από αιρετικούς παρατηρητές θα μετέχουν και γυναίκες!!!
Οι δύο γυναίκες του... Οικουμενικού Πατριαρχείου


                                            


«Εχετε επιλεγεί για να συμμετάσχετε στη θέση των συμβούλων του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Αγία και Μεγάλη Σύνοδο».Με τη φράση αυτή σε ειδική επιστολή του ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος (φωτογραφία) καλεί δύο γυναίκες να παρακολουθήσουν την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο μετά το Σχίσμα των Εκκλησιών που θα συγκληθεί τον προσεχή Ιούνιο στην Κρήτη. Με την απόφασή του αυτή ο κ. Βαρθολομαίος ουσιαστικά αποστέλλει μήνυμα και στους προκαθημένους των άλλων εκκλησιών να συμπεριλάβουν στις αντιπροσωπείες τους γυναίκες, όπως είχε συμφωνηθεί προσφάτως στη Σύναξη των Ορθοδόξων Προκαθημένων στο Σαμπεζί.

Οι αποδέκτες του πατριαρχικού γράμματος είναι η ηγουμένη της Μονής Παναγίας Χρυσοπηγής των Χανίων μοναχή Θεοξένη και η επισκέπτρια αναπληρώτρια καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Ταφτ της Βοστώνης κυρία Ελισάβετ Προδρόμου.