Ο πατρ. Βαρθολομαίος προχωράει ανεμπόδιστος και μνημονευόμενος όλο και πιο πολύ στην αλλοίωση της Ορθοδοξίας και στην εκκοσμίκευσή της.

Οικουμενικός Πατριάρχης: Στην Ορθοδοξία δεν υπάρχει ενιαία στάση απέναντι στα ανθρώπινα δικαιώματα

“Η Ορθοδοξία καλείται σήμερα να λειτουργήσει ως θετική πρόκληση στον σύγχρονο κόσμο, ως μια θεοκίνητη προοπτική ζωής και ελευθερίας σε μια εποχή επαναπροσδιορισμού της ιεράρχησης των αξιών”, ανέφερε στον χαιρετισμό του κατά την έναρξη του 4ου Διεθνούς Συνεδρίου των Αρχόντων του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος.
Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, η εστίαση του Συνεδρίου στο ανθρώπινο δικαίωμα της θρησκευτικής ελευθερίας, κατονομάζει τη διάσταση του Υπερβατικού, χωρίς την οποία είναι αδύνατο να θεμελιωθεί ο απόλυτος σεβασμός προς το ανθρώπινο πρόσωπο.
Ο κ. Βαρθολομαίος ανέφερε μεταξύ άλλων ότι στην εποχή μας, αμφισβητείται έντονα, κυρίως εκ μέρους των μη δυτικών λαών και πολιτισμών και των μη χριστιανικών θρησκειών, η οικουμενική αξίωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Συγκεκριμένα τονίζει πως τα δικαιώματα του ανθρώπου χαρακτηρίζονται με περισσή ευκολία ως μια “αμιγώς δυτική ιδέα περί δικαίου”, ακόμη και ως “δούρειος ίππος της Δύσης” για πολιτισμική επιβολή επί του υπόλοιπου κόσμου.
Προσθέτει ακόμη ότι πολλά φαίνεται ότι εξαρτώνται από τη στάση των θρησκειών απέναντι στα δικαιώματα, από την υιοθέτηση των ανθρωπιστικών αιτημάτων εκ μέρους των θρησκειών, από τη συστράτευση των θρησκειών στον αγώνα για τον σεβασμό αυτών.
Ανέφερε δε ότι στον χώρο της Ορθοδοξίας δεν υπάρχει ενιαία στάση απέναντι στα δικαιώματα του ανθρώπου.
Η συνέχεια εδώ