Οὐκ ἔχομεν βασιλέα εἰ μὴ ἐπίσκοπον!

σσ. Δαιμονίστηκε κάποιος; Πρώτα θα ρωτηθεί και θα δώσει την έγκρισή του ο επίσκοπος και μετά θα διαβασθεί η ευχή στον δαιμονισμένο. Και αν ο επίσκοπος δεν την δώσει, ο δαιμονισμένος θα παραμείνει ως έχει,διότι ο Επίσκοπος είναι ο μόνο που ξέρει. Που υπάρχει τέτοια εντολή στην διδασκαλία του Ευαγγελίου, των Αποστόλων ή των Συνόδων; Πότε Άγιος εν ζωή και πριν την αγιοκατάταξή του, πριν κάνει κάποιον εξορκισμό, ρώτησε πρώτα τον Επίσκοπο του; Η επισκοποκρατία στην Ελλάδα γίνεται όλο και πιο βασανιστική, όλο και πιο ασεβής, καταργώντας απροκάλυπτα τον ευαγγελικό λόγο, την ιερωσύνη, την διδασκαλία της Εκκλησίας και την Ιερά Παράδοση. Παρόλα αυτά όμως δεν αλλάζει τίποτα και την κύρια ευθύνη φέρνει το ποίμνιο, πρωτίστως ιερείς και μοναχοί και μετά οι λαϊκοί, που δέχονται την τυφλή και αντιευαγγελική υποταγή και την συμπόρευση με τον δικτάτορα επίσκοπο, αντί να πράξουν το μόνο το οποίο οι αρχιερείς τρέμουν και φοβούνται: Την διακοπή μνημόνευσης και κοινωνίας μαζί τους μέχρι να αλλάξουν ή μέχρι να καταδικαστούν συνοδικά. Αυτή ήταν και είναι η διδασκαλία της Εκκλησίας.


ΘΑ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΑΙ ΓΡΑΠΤΗ ΑΔΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΠΙΣΚΟΠΟ ΤΟΥΣ

Αιτωλοακαρνανία: Ο Μητροπολίτης απαγορεύει στους κληρικούς να διαβάζουν αδιακρίτως εξορκιστικές ευχές




ΕΞΟΡΚΙΣΜΟΣ
ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΑΙΤΩΛΙΑΣ ΔΑΜΑΣΚΗΝΟΣ



«Απαγορεύεται ρητά σε όλους τους κληρικούς της ιεράς μητροπόλεως (εν ενεργεία και συνταξιούχους) να αναγιγνώσκουν αδιακρίτως τις εξορκιστικές ευχές χωρίς προηγουμένως να έχουν εξετάσει ενδελεχώς την κάθε περίπτωση και χωρίς προηγούμενη ενημέρωση και γραπτή άδεια από τον επίσκοπό τους», τονίζεται στην εγκύκλιο που εξέδωσε στις 4 Ιουνίου ο Μητροπολίτης Αιτωλίας Δαμασκηνός «περί απαγορεύσεως αναγνώσεως εξορκιστικών ευχών άνευ επισκοπικής αδείας».

Ο κ. Δαμασκηνός απευθυνόμενος στους κληρικούς της μητροπολιτικής του περιφέρειας, επισημαίνει πως, «ο επίσκοπος έχει την βαθύτερη ευθύνη για την πνευματική πρόοδο του ποιμνίου και είναι ο μόνος που μπορεί να καθοδηγήσει ώστε η ποιμαντική διακονία να είναι σωστή, αποτελεσματική και πάνω απ’ όλα να μην αποβεί επιβλαβής για εσάς», υπογραμμίζει.

Ο Μητροπολίτης Αιτωλίας καταλήγοντας υπενθυμίζει πως, «οι εξορκιστικές ευχές είναι η έσχατη λύση στην πνευματική φαρέτρα. Ας μην την μετατρέψουμε με ευκολία σε κύρια λύση προκαλώντας πνευματική ζημιά παρά ωφέλεια».