Χρονικό της επισκέψεις του πατρ. Βαρθολομαίου στην Αρτα

Μέχρι και πλατεία στο όνομα του Βαρθολομαίου μετονομάστηκε (θα ρωτήσει ευλόγως κανείς, για ποιά προσφορά του;) αλλά παρόλα αυτά στο αντιαιρετικό μέτωπο επικρατεί άκρα του τάφου σιωπή.

Το χρονικό της επίσκεψης του Οικουμενικού Πατριάρχη στην Άρτα – Φωτογραφίες


O Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος επισκέφτηκε την Άρτα το Σάββατο 29 Ιουνίου 2024. Ήταν ο τρίτος και τελευταίος σταθμός της πρόσφατης πολύημερης επίσκεψης του Παναγιωτάτου στην Ελλάδα μετά την Λευκάδα και την Πρέβεζα.

Το πρωί του Σαββάτου 29 Ιουνίου 2024, τελέσθηκε Πατριαρχική Θεία Λειτουργία επί τη μνήμη των Αγίων Πρωτοκορυφαίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου, στον ενοριακό Ιερό Ναό Αγίου Μαξίμου του Γραικού Άρτης.

Έμπροσθεν του Ιερού Ναού πραγματοποιήθηκε επίσημη υποδοχή του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου από τον Σεβασμιώατατο Μητροπολίτη Άρτης κ. Καλλίνικο και τον Δήμαρχο Αρταίων κ. Χριστόφορο Σιαφάκα.

Κατά την Ακολουθία του Όρθρου, χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γέρων Δέρκων κ. Απόστολος, ενώ της Θείας Λειτουργίας προεξήρχε ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, συλλειτουργούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Ιωαννίνων κ. Μαξίμου, ως εκπροσώπου του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου, Προικοννήσου κ. Ιωσήφ, Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμονος, Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιεροθέου, Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρου, Λευκάδος και Ιθάκης κ. Θεοφίλου, Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ. Χρυσοστόμου και Κεφαλληνίας κ. Δημητρίου.

Συμπροσευχόμενοι παρέστησαν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Γέρων Δέρκων κ. Απόστολος, Άρτης κ. Καλλίνικος, πρώην Άρτης κ. Ιγνάτιος, Σταγών και Μετεώρων κ. Θεόκλητος και Καστορίας κ. Καλλίνικος.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Άρτης κ. Καλλίνικος, προσφώνησε τον Οικουμενικό Πατριάρχη και τον ευχαρίστησε για την τιμητική του πρώτη επίσκεψη στην Μητρόπολη. Συνάμα, του προσέφερε μια ποιμαντορική ράβδο ως ενθύμιο της επισκέψεώς του.

Ακολούθως, τον Οικουμενικό Πατριάρχη προσεφώνησαν οι Βουλευτές του νομού κ. Γεώργιος Στύλιος και κα Όλγα Γεροβασίλη, ο Αντιπεριφερειάρχης Άρτας κ. Βασίλειος Ψαθάς και εκ μέρους του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου ο ιερατικώς προϊστάμενος αυτού, Πρωτοπρ. Νικόλαος Κακοχρήστος, ο οποίος προσέφερε στον Παναγιώτατο ένα σετ Αρχιερατικών Σταυροεγκολπίων.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης με την σειρά του αντιφώνησε καταλλήλως, κάνοντας αναφορά στους Αγίους της Άρτας, αλλά και τις προσωπικότητες που λάμπρυναν την Εκκλησία και το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Τέλος, προσέφερε ως δώρα στον Μητροπολίτη μία ασημένια κανδήλα για τον Ιερό Ναό του Αγίου Μαξίμου, ένα Αρχιερατικό Εγκόλπιο, ένα ασημένιο χερνιβόξεστο και βιβλία περί του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Με το πέρας της Πατριαρχικής Θείας Λειτουργίας, ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, μετά της συνοδείας του παρέστη στην τελετή ονοματοδοσίας της νέας πλατείας, έμπροσθεν του Ιερού Ναού Αγίου Μαξίμου του Γραικού στην Άρτα.

Ο Παναγιώτατος τέλεσε τον Αγιασμό της νέας πλατείας, η οποία έλαβε το όνομά του «ΠΛΑΤΕΙΑ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ Α΄».

Ακολούθως, ο Δήμαρχος Αρταίων κ. Χριστόφορος Σιαφάκας, καλωσόρισε και ευχαρίστησε τον Οικουμενικό Πατριάρχη για την επίσκεψή του, αφού για πρώτη φορά επισκέπτεται την πόλη της Άρτας, καθώς και για την αποδοχή των, πρός το Σεπτό πρόσωπό του, τιμητικών εκδηλώσεων εκ μέρους του Δήμου Αρταίων.

Εν συνεχεία, αναγνώσθηκε από τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Αρταίων κ. Κωνσταντίνο Πατήλα και επιδόθηκε η απόφαση ανακήρυξης του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου σε επίτιμο Δημότη Άρτας.

Στην αντιφώνησή του, ο Παναγιώτατος κ.κ. Βαρθολομαίος, ομίλησε καταλλήλως, ενώ ευχαρίστησε θερμά τον Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο για τις τιμητικές ενέργειές τους προς το πρόσωπό του.

Τέλος, ο Οικουμενικός Πατριάρχης αντάλλαξε αναμνηστικά δώρα με τον Δήμαρχο κ. Σιαφάκα.
Η συνέχεια εδώ