Ένα τραγικό αλλά αδιαμφισβήτητο παράδειγμα για το πόσο πια με ευθύνη των αρχιερέων δεν ισχύει στην Εκκλησία η εντολή του Κυρίου το «ναι ναι και το ου ου» και βασιλεύει η σύγχυση και η διχόνοια.

  Ο Οικουμενισμός,  η πολιτική σκοπιμότητα και τα διεθνή συμφέροντα έχουν διαβρώσει το εκκλησιαστικό φρόνημα και έχουν φέρει τα πάνω κάτω. Λαμπρό παράδειγμα εκτός του Βαρθολομαίου με τους σχισματικούς της Ουκρανίας (η φιλοαμερικανική πλευρά) το πατριαρχείο Σερβιας  (η φιλορωσική πλευρά), που έλεγε ότι δεν πρέπει να αναγνωριστεί η σχισματική ψευδοεκκλησία των Σκοπίων και μετά για ευνόητους πολιτικούς λόγους προχώρησε στην αναγνώριση της. Κι όμως, παρόλα αυτά οι «ευσεβείς» συνεχίζουν να μιλούν ακόμα για οικονομία και βασιλική οδό , διχάζουν το ποίμνιο μιλώντας για τους μεν (Ουκρανία) και σιγώντας για τους δε (Σκόπια) και αφήνουν την Εκκλησία να βυθίζεται όλο και περισσότερο στο χάος. Αντί μάλιστα να κατηγορούν τους αιρετικούς επισκόπους που πράττουν όλα αυτά και τους ιερείς που τους μνημονεύουν για να μην χάσουν την θεσούλα τους ξεχνώντας ότι ονομάζονται ποιμένες, κατηγορούν τους πιστούς που αντιδρούν και δεν αναγνωρίζουν ούτε κοινωνούν με το σχισμα και την αίρεση ως ζηλωτές. Ο αναγνώστης ας διαβάσει και ας κρίνει.

Α.Τ.

ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΣΕΡΒΙΑΣ ΠΡΟΣ ΦΑΝΑΡΙ: 


ΟΧΙ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΣΤΟΥΣ ΣΧΙΣΜΑΤΙΚΟΥΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ, ΣΚΟΠΙΩΝ, ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟΥ

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ εδω


Πατριάρχης Σερβίας από Σκόπια: Αναγνωρίζουμε την αυτοκεφαλία

Ενώ πραγματοποιείται στο Φανάρι η συνάντηση του Πατριάρχη Ρωσίας με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και ενώ το ζήτημα της Ουκρανίας έχει εξελιχτεί σε σκληρό πολιτικό πόκερ, είχαμε μια «ηχηρή» παρέμβαση του Πατριάρχη Σερβίας Σεργίου, που δείχνει πόσο σημαντικό είναι το ζήτημα των σχισματικών με τεράστια διεθνή πολιτική σημασία και πόσο η εξέλιξη του θα κρίνει την ίδια την ενότητα της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Όπως αναφέρεται από το πρακτορείο εκκλησιαστικών ειδήσεων «Romfea.gr» πολυσέλιδο γράμμα προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο, όπου εκθέτει τα πορίσματα των συζητήσεων σχετικά με τις εκφάνσεις του εθνοφυλετισμού στη σύγχρονη Ορθοδοξία, των γενομένων στην Ιερά Σύνοδο Ιεραρχίας της Σερβικής Εκκλησίας, απέστειλε ο Πατριάρχης Σερβίας κ. Ειρηναίος.

Αφορμή για τη σύνταξη του γράμματος στάθηκε η ανησυχία της Ιεράς Συνόδου και του Πατριάρχου για την ενότητα της Ορθόδοξης Εκκλησίας, μετά από παρεμβάσεις Ιεραρχών του Οικουμενικού Πατριαρχείου σχετικά με την εκχώρηση Τόμου Αυτοκεφαλίας σε Ουκρανικές σχισματικές οντότητες «παρὰ τὴν θέλησιν…τῆς Ρωσσικῆς Ὀρθοδόξου Ἐκκλησίας…, ἐν ὀνόματι δὲ τῆς κατὰ τὸ παρελθὸν ἐκκλησιστικῆς μητρότητος ὡς καινοφανοῦς κανονικῆς παραμέτρου» καὶ οτι «παρόμοιον ἐγχείρημα προγραμματίζεται καὶ διὰ τὴν σχισματικὴν ‘Μακεδονικὴν Ὀρθόδοξον Ἐκκλησίαν’».
«Ἡ αἴρεσις τοῦ ἐθνοφυλετισμοῦ συνιστᾷ μίαν τῶν οὐσιωδῶν κακοδαιμονιῶν τῆς συγχρόνου Ὀρθοδοξίας», αναφέρει μεταξύ άλλων το πολυσέλιδο γράμμα…
Μεγάλο ενδιαφέρον αποδίδει το γράμμα του Πατριάρχου Σερβίας και στον κίνδυνο παραβιάσεως των δικαιοδοσιακών δικαιωμάτων της οικείας αυτού Εκκλησίας επί του Μαυροβουνίου, όπου, η ἐστερημένη τῆς θείας χάριτος παρασυναγωγή ἤ σέκτα, ονομάζει ἑαυτὴν Ἐκκλησία Μαυροβουνίου, … «και δίκην τῆς ἐν Σκοπίοις πρεσβυτέρας ‘ἀδελφῆς’ αὐτῆς, πιστεύει καὶ διασαλπίζει, ὅτι μετὰ τὴν χορήγησιν τοῦ αὐτοκεφάλου εἰς τοὺς Οὐκρανοὺς σχισματικοὺς, μέλλει καὶ αὐτὴ λάβεῖν τὴν ἀναγνώρισιν καὶ τὴν αὐτοκεφαλίαν».
Και πριν αλέκτωρ λαλήσει

Πατριάρχης Σερβίας από Σκόπια: Αναγνωρίζουμε την αυτοκεφαλία

Στην ανακοίνωση ότι το Πατριαρχείο Σερβίας αναγνωρίζει το αυτοκέφαλο στην Αρχιεπισκοπή Αχρίδος προέβη ο Πατριάρχης Σερβίας κ.κ. Πορφύριος στην ομιλία του από τον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Κλήμεντος Αχρίδος όπου συλλειτούργησε με τον Αρχιεπίσκοπο Αχρίδος κ. Στέφανο. 

Ωστόσο για ακόμη μια φορά ο Σέρβος Πατριάρχης έκανε λόγο για “Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία – Αρχιεπισκοπή Αχρίδος”, ενώ επεσήμανε ότι την απόφαση αυτή έλαβε η Ιερά Σύνοδος των Επισκόπων. Με χαρά δέχθηκε την ανακοίνωση ο Αρχιεπίσκοπος κ. Στέφανος ο οποίος προανήγγειλε συλλείτουργο και με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο την Κυριακή της Πεντηκοστής στο Φανάρι.  

Του Νικόλαου Ζαΐμη

Ο Προκαθήμενος της εν Σερβία Ορθοδόξου Εκκλησίας ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα το οποίο του απηύθυνε ο Αρχιεπίσκοπος Αχρίδος και από χθες πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στα Σκόπια.

Στο Πολυαρχιερατικό συλλείτουργο που τελέστηκε στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Κλήμεντος Αχρίδος επί τη μνήμη των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου συμμετείχαν Ιεράρχες και των δύο Εκκλησιών ενώ ο ναός ήταν κατάμεστος από πιστούς και εκπροσώπους των κρατικών αρχών. Η επίσκεψη του Πατριάρχη Πορφυρίου γίνεται λίγες ημέρες μετά το συλλείτουργο συμφιλιώσεως, όπως χαρακτηρίστηκε, στο Βελιγράδι για την αποκατάσταση των σχέσεων μεταξύ των δύο Εκκλησιών οι οποίες για 55 χρόνια παρέμειναν ψυχρές καθώς το Πατριαρχείο Σερβίας είχε κηρύξει σχισματική την Εκκλησία των ΣκοπίωνΟ Πατριάρχης Πορφύριος ανακοίνωσε ότι αναγνωρίζει την αυτοκεφαλία…

Ο Πατριάρχης κ.κ. Πορφύριος χαιρέτισε τον Αρχιεπίσκοπο Αχρίδος κ. Στέφανος, ενώ ακολούθως μίλησε για τη σημασία της συνάθροισης, τη σημασία της κοινότητας, επισημαίνοντας ότι οι διαφορές και οι λεπτομέρειες δεν έχουν σκοπό να μας χωρίσουν, αλλά να μας ενώσουν σε αμοιβαία κοινότητα και αιώνια κοινωνία με τον Θεό.

“Είδα τις προάλλες και τώρα χαρά και αγάπη στα μάτια όλων σας. Βλέπω μια υποχρέωση και ένα καθήκον για εμάς τους ιεράρχες και αυτό είναι ότι η αγάπη και οι προσευχές σας στο Βελιγράδι και εδώ έχουν ξεπεράσει τον πειρασμό να κάνει ο Θεός ένα θαύμα, να καταλάβει ότι είμαστε ένα και ότι δεν μπορούμε ο ένας χωρίς τον άλλον. Και τώρα σας μεταφέρουμε άλλη μια είδηση. Η Συνέλευση των Επισκόπων της Ιεράς Συνόδου ανταποκρίθηκε ομόφωνα στο αίτημα της Μακεδονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας – Αρχιεπισκοπής Αχρίδος και αποδέχεται και αναγνωρίζει το καθεστώς του αυτοκέφαλου”, σημείωσε.