Περί οργής, ψέματος, διακρίσεως

            

Αββάς Ησαΐας.

(Επιμέλεια Στέλιος  Κούκος)

Αββάς  Αγάθων  

Είπε:

–  Ο άνθρωπος που οργίζεται δεν είναι δεκτός από τον Θεό ακόμα κι αν αναστήσει νεκρό. 

*****

Άγιος Ησαΐας ο Αναχωρητής  

Η οργή είναι πάθος του νου φυσιολογικό. Και χωρίς την οργή δεν εξαγνίζεται ο άνθρωπος – αν δεν οργισθεί με όλες τις αμαρτίες που του υποβάλλει μέσω των ανθρώπων ο πονηρός. 

Και όταν τον ανακάλυψε ο Ιώβ έβρισε τους εχθρούς του με τα λόγια αυτά: «άτιμοι και διεφθαρμένοι που δεν έχετε τίποτε καλό, που δεν σας θεωρώ άξιους ούτε για σκύλους των ποιμνίων μου».

Εκείνος που θέλει να κατορθώσει την κατά φύσιν οργή ξεριζώνει όλα τα δικά του θελήματα μέχρι να υψωθεί στη φυσική κατάσταση του νου.

*****

Αββάς  Αλώνιος  

Ρώτησε κάποτε ο αββάς  Αγάθων τον αββά  Αλώνιο:

– Πώς θα μπορούσα να συγκρατήσω τη γλώσσα μου να μη λέει ψέματα;

Και ο αββάς  Αλώνιος του απαντά:

– Αν δεν ψεύδεσαι, θα κάνεις πολλές αμαρτίες.

Εκείνος τότε είπε:

– Τι εννοείς;

Και ο γέροντας του λέει:

–  Έστω ότι δύο άνθρωποι δολοφόνησαν κάποιον μπροστά στα μάτια σου, και ο ένας κρύφτηκε στο κελί σου. Και έστω ότι ο άρχοντας που ψάχνει να τον βρει σε ρωτάει «έγινε μπροστά σου φόνος»;

Αν δεν πεις ψέματα παραδίδεις τον άνθρωπο σε θάνατο. Καλύτερα άφησέ τον ελεύθερο ενώπιον του Θεού· γιατί Αυτός γνωρίζει τα πάντα.

*****

Αββάς  Ιωάννης ο Κολοβός 

Μερικοί βρήκαν τον καιρό να φάνε μαζί στη Σκήτι· ήταν μαζί τους και ο αββάς  Ιωάννης. Σηκώθηκε λοιπόν κάποιος που τύχαινε να είναι ο μεγαλύτερος στην ηλικία, να προσφέρει το σταμνάκι με το νερό· κανείς δεν δέχτηκε να το πάρει από αυτόν παρά μόνο ο  Ιωάννης ο Κολοβός. 

Οι υπόλοιποι λοιπόν απόρησαν και του είπαν:

– Πώς εσύ που είσαι τόσο μικρότερος τόλμησες να υπηρετηθείς από τον μεγαλύτερο;

Και τους λέει:

– Εγώ όποτε σηκώνομαι να προσφέρω το σταμνάκι χαίρομαι άμα το πάρουν όλοι, γιατί έτσι έχω μισθό. Τώρα λοιπόν γι᾽ αυτό τον λόγο το δέχτηκα, για να μπορέσει να έχει μισθό, μήπως λυπηθεί που κανείς δεν δέχτηκε από αυτόν. Και όταν τ᾽ άκουσαν αυτά θαύμασαν και ωφελήθηκαν από τη διάκρισή του.

Από την ιστοσελίδα της Αποστολικής Διακονίας: https://apostoliki-diakonia.gr/GR_MAIN/catehism/theologia_zoi/themata.asp?cat=patr&contents=contents_orthodoxipnevmatikothta.asp&main=EK_7&file=7.2.1.htm