Ἀγνόησαν τά μέτρα γιά μιά κηδεία, ὄχι ὅμως καί γιά τήν Θ. Εὐχαριστία! --Ἀφορμή νά καταλάβουν τήν δύναμή τους οἱ πιστοί.

Θλιβερή "απολογία" μητροπολίτη στους ...τηλεδικαστές!
Μητροπολίτης Κηφισίας για κηδεία π. Σαράντη:
Δεν έχω κατασταλτική δράση

Πολύς θόρυβος έχει δημιουργηθεί από χθες, με τις φωτογραφίες που δείχνουν αρκετό κόσμο συγκεντρωμένο σε μια εκκλησία για την κηδεία του αρχιμανδρίτη Σαράντη Σαράντου.

Ο Μητροπολίτης Κηφισιάς, Αμαρουσίου και Ωρωπού Κύριλλος, ο οποίος ήταν και αυτός που τέλεσε την εξόδιο ακολουθία για τον μακαριστό αρχιμανδρίτη, έδωσε τη δική του διάσταση των όσων συνέβησαν, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN.

«Μιλάτε με έναν άνθρωπο, που όχι μόνο είναι υπέρ των μέτρων, αλλά έχω χαλάσει τις φιλίες μου, είμαι πολύ αυστηρός για την τήρηση των μέτρων» δήλωσε ο Μητροπολίτης αναφερόμενος στις συνθήκες που επικρατούσαν κατά την τέλεση της κηδείας.

Όπως εξήγησε, «ο πατήρ Σαράντης ήταν ένα πρόσωπο στο Μαρούσι τεράστιας αποδοχής χιλιάδων ανθρώπων. Για να μην κάνουμε την κηδεία του εκεί στο Μαρούσι, που υπηρέτησε εκεί 50 χρόνια προτιμήσαμε κι εμείς και η οικογένειά του να γίνει στην μονή στον Αγιο Στέφανο όπου ήταν πνευματικός.

Η οικογένεια του ιερέα είναι 29 μέλη, είναι πολύτεκνοι. Μας είπε η οικογένεια, να μην κάνουμε την κηδεία στο Μαρούσι, θα προσπαθήσουμε να τηρήσουμε εμείς τα πράγματα. Πέθανε 11:00 το βράδυ της Κυριακής, με ειδοποίησαν 12 το βράδυ, έκανα την κηδεία στις 12 την επόμενη μέρα το μεσημέρι κεκλεισμένων των θυρών. Το κάναμε όσο πιο γρήγορα μπορούσαμε για να αποφύγουμε τις μετακινήσεις.

Πήγα να περισώσω ό,τι μπορούσα από την δική μου αρμοδιότητα. Εκανα την κηδεία κεκλεισμένων των θυρών με την οικογένεια μέσα. Εφάρμοσα την ΚΥΑ τόσο σκληρά, όσο δεν την εφαρμόζουν πουθενά. Εκανα προχθές κηδεία γιατρού και συγκρούστηκα με τους παρευρισκόμενους. Τους έβγαλα όλους έξω. Εγώ έκανα ό,τι μπορούσα. Τα μέτρα τα εφάρμοσα αυστηρά μέσα στην εκκλησία, αλλά έξω τι να κάνω; Δεν έχω κατασταλτική δράση.

Χθες κάλεσα και την Αστυνομία, ήρθαν τα περιπολικά, έκαναν συστάσεις, αλλά πώς να μαζέψουμε τον κόσμο; Δεν ήταν 500 άτομα στην κηδεία, όπως γράφτηκε. Το 80% όσων ήταν εκεί φορούσαν μάσκα. Ο ιερέας είχε 19 εγγόνια, τα εγγόνια του κρατούσαν το φέρετρο. Δεν θέλω να δικαιολογήσω την κατάσταση. Στην εκκλησία μέσα, ελέγχεται. Στις κηδείες, υπάρχει και μια συναισθηματική φόρτιση. Βλέπουμε τι γίνεται και στις υπόλοιπες κοινωνικές συγκεντρώσεις» κατέληξε ο κ. Κύριλλος.

Πηγὴ ἐδῶ.