Άλλοι δύο Επίσκοποι, τους οποίους ο Πάπας της Ανατολής Βαρθολομαίος, αφού χειροτόνησε εισβάλλοντας στην Εκκλησία της Κρήτης μετά τιμωρεί για λόγους που ο ίδιος μόνο γνωρίζει!

Το χάος στην Εκκλησία συνεχίζεται με ευθὐνη των Οικουμενιστών. Γιατί το Οικουμενικό Πατριαρχείο «τιμωρεί» τους δύο Επισκόπους (σσ. οι λόγοι της τιμωρίας τους δεν αναφέρονται)

Τέσσερα χρόνια πριν η εκλογή τους είχε προκαλέσει δυσαρέσκεια στην Εκκλησία της Κρήτης


Η εκλογή των ηγουμένων δύο Πατριαρχικών Σταυροπηγίων  της Κρήτης, της Μονής Γουβερνέτου και της Μονής Τζαγκαρόλων,  σε βοηθούς Επισκόπους του Οικουμενικού Πατριάρχη, τον Δεκέμβριο του 2019,  στην πραγματικότητα είχε  προκαλέσει μούδιασμα στην Εκκλησία της  Κρήτης. Κάτι τέτοιο είχε να γίνει αιώνες και κύκλοι της τοπικής Εκκλησίας είχαν, έστω και στο παρασκήνιο, δυσφορήσει καθώς η εκλογή αυτή δημιουργούσε ένα ιδιότυπο καθεστώς. Οι δύο νέοι, τότε, Βοηθοί Επίσκοποι, Ευμενείας Ειρηναίος και Δορυλαίου Δαμασκηνός, θα αναφέρονταν απευθείας στον Οικουμενικό Πατριάρχη, όμως ως ηγούμενοι των Μονών παράλληλα είχαν την υποχρέωση  να αναφέρονται στην τοπική Εκκλησία σε σχέση με τη διοίκηση και τη διαχείριση τους.

Σχεδόν τέσσερα χρόνια μετά, τα πράγματα φέρεται να έχουν αλλάξει άρδην για τους δύο Επισκόπους, οι οποίοι φαίνεται να μην ανταποκρίθηκαν στις προσδοκίες του Οικουμενικού Πατριάρχη αλλά και όσων στήριξαν την εκλογή τους.

Με ομόφωνη απόφαση της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, κάτι που προβλέπεται από το Κανονικό Δίκαιο σε περιπτώσεις διάπραξης παραπτωμάτων, επιβάλλεται στους δύο Επισκόπους ποινή με την οποία περιορίζονται τα ιερουργικά τους καθήκοντα μόνο μέσα στις Μονές τους. Κάθε άλλη ιεροπραξία εκτός, απαγορεύεται. Μία ποινή που ισχύει μέχρι ανακλήσεως της. Δημοσιογραφικές πηγές αναφέρουν ότι οι λόγοι της ποινής στους δύο Επισκόπους είναι εντελώς διαφορετικοί.

Μαζί με τους δύο Επισκόπους, η Αγία και Ιερά Σύνοδος επιβάλλει «κυρώσεις» και σε στενούς συνεργάτες τους αφού με την ίδια απόφαση αφαιρούνται τα οφίκια του αρχιμανδρίτη του Οικουμενικού Θρόνου από τον Πορφύριο Μπικουβαράκη (Μονή Γουβερνέτου) και Νικηφόρο Εικοσιδέκα (Αγίας Τριάδας Τζαγκαρόλων)

Χαρακτηριστικό είναι το απόσπασμα της ανακοίνωσης της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου. «Περί δέ τῆς περιπτώσεως τῶν Ἐπισκόπων Εὐμενείας Εἰρηναίου καί Δορυλαίου Δαμασκηνοῦ, ἡ Ἁγία καί Ἱερά Σύνοδος, εὐρείας συζητήσεως γενομένης, ἐπέβαλεν εἰς αὐτούς ὁμοφώνως τήν ποινήν τοῦ περιορισμοῦ ἄχρι καιροῦ εἰς τάς οἰκείας αὐτῶν Ἱεράς Μονάς, ἤτοι τοῦ Ἐπισκόπου Εὐμενείας εἰς τήν Μονήν Γουβερνέτου – Κυρίας τῶν Ἀγγέλων καί τοῦ Ἐπισκόπου Δορυλαίου εἰς τήν Μονήν Ἁγίας Τριάδος Τζαγκαρόλων, ἀμφοτέρας εὑρισκομένας ἐν τῇ περιοχῇ τῶν Χανίων.

Ἐπίσης, ἐκ τῶν Ἀρχιμανδριτῶν τοῦ Οἰκουμενικοῦ Θρόνου Πορφυρίου Μπικουβαράκη καί Νικηφόρου Εἰκοσιδέκα ἀφῃρέθησαν τά ἀπονεμηθέντα αὐτοῖς ἐν καιρῷ Πατριαρχικά ὀφφίκια…”

Να σημειωθεί ότι ο Δορυλαίου, ο οποίος υπήρξε πνευματικό τέκνο του Μητροπολίτη Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνού, είχε απομακρυνθεί τον Αύγουστο από τη θέση του ηγουμένου της Μονής Τζαγκαρόλων.

Ο Ευμενείας Ειρηναίος υπήρξε πνευματικό τέκνο του πρώην Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ. Ειρηναίου.

Πηγή