Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Γερμανίας δεν γλυκοκοιτάζει τον Οικουμενισμό, είναι πια σταθερό μέλος του και τον εκφράζει πνευματικά και λειτουργικά.

«Τόλμη για το μέλλον!» - Επιθυμία για ειλικρίνεια, αμοιβαία ακρόαση και προσευχή ως το κλειδί για τον επιτυχή οικουμενισμό

Φρανκφούρτη επί του Μάιν (31 Μαΐου 2024). Στο πλαίσιο της Κεντρικής Οικουμενικής Ακολουθίας της 103ης Καθολικής Ημέρας στην Ερφούρτη το βράδυ της Παρασκευής στον High Cathedral Church of St. Marien στην Ερφούρτη, ακούστηκαν επίσης στοχαστικοί τόνοι για την τρέχουσα κατάσταση του οικουμενισμού στη Γερμανία και μια νέα μορφή οικουμενικού εορτασμού.

Η λειτουργία οργανώθηκε από κοινού από τον πάστορα Franziska Demmler, την Ευαγγελική Μεθοδιστική Εκκλησία στην Ερφούρτη, τον Λουθηρανό περιφερειακό επίσκοπο της Ευαγγελικής Εκκλησίας στην Κεντρική Γερμανία (ΕΚΜ), τον Φρίντριχ Κράμερ, τον Επίσκοπο Δρ. Ulrich Neymeyr από την Αρχιεπισκοπή Erfurt, τον Επίσκοπο Εμμανουήλ από την Ελληνορθόδοξη Μητρόπολη Γερμανίας και την Claudia Rimestadt, εκπρόσωπο της Ρωμαιοκαθολικής κοινότητας από την Erfurt. 

Λατρεία πολυμερούς οικουμενισμού

Εκπρόσωποι άλλων εκκλησιών εξέφρασαν τις ελπίδες τους με σύντομες δηλώσεις στην αρχή της λειτουργίας. Το μουσικό σχέδιο ήταν στα χέρια του οργανίστα του καθεδρικού ναού της Ερφούρτης, καθηγητή Silvius von Kessel και της χορωδίας Arcobaleno από το Heilbad Heiligenstadt.

Πεντηκοστιανή Λουθηρανική ομάδα κηρύγματος

Στο κοινό τους κήρυγμα, η προτεσταντική εκκλησιαστική σύμβουλος Charlotte Weber του EKM από την Ερφούρτη και ο Frank Uphoff, πάστορας στην Ένωση Ελεύθερων Εκκλησιαστικών Πεντηκοστιανών εκκλησιών από το Velbert, αντάλλαξαν απόψεις για τις επιτυχίες και τα ελλείμματα στον οικουμενισμό και εξέφρασαν επίσης την πολύ προσωπική τους ελπίδα για τον οικουμενισμό. του μέλλοντος.

Θέλοντας να ακούσουμε και να καταλάβουμε ο ένας τον άλλον

«Πιστεύω ότι πρέπει να ακούμε ο ένας τον άλλον πολύ καλύτερα», είπε ο εκκλησιαστικός σύμβουλος Βέμπερ και διεύρυνε την ιδέα: «Δεν πρέπει απλώς να κοιτάμε το αποτέλεσμα μιας απόφασης, αλλά να ρωτάμε: Τι σας παρακίνησε να αποφασίσετε έτσι; Τι θέλετε να πετύχετε – και τι δεν πρέπει να συμβεί;»

Συνοδεύστε τον οικουμενισμό με προσευχή

Ο Frank Uphoff διατύπωσε την ελπίδα του για τον οικουμενισμό από μια πιο χαρισματική προοπτική: «Θα ήθελα να προσευχόμαστε μαζί περισσότερο στον οικουμενισμό ο πάστορας της Πεντηκοστής το έκανε συγκεκριμένο με μια δήλωση αναγκών: «Χρειαζόμαστε ένθερμες, πεπεισμένες, σταθερές προσευχές - και επίσης». προσευχόμενες γυναίκες και προσευχές που συνοδεύουν την υπόθεση της κοινής πορείας μέσα από τις προσευχές τους». 

Η ειλικρίνεια ως βάση της συνεργασίας

Και ο Uphoff διατύπωσε μια άλλη ευχή: «Ας φερόμαστε ο ένας στον άλλον ειλικρινά, όχι «πολιτικά». Με αυτό εννοώ: να μην μιλάω και να ενεργώ σύμφωνα με το σύνθημα: «Τι εξυπηρετεί εμένα και τα συμφέροντά μου;» Αλλά ειλικρίνεια σημαίνει επίσης να λες και να σου επιτρέπεται να λες πού δεν μπορείς να πας, πού δυσκολεύεσαι – και μετά να μην σε χαρακτηρίζουν».

Η υπηρεσιακή κοινότητα ως πρότυπο τοπικών οικουμενικών εορτασμών

Η λειτουργία προετοιμάστηκε από μια πολυομολογιακή ομάδα προετοιμασίας από τον Σύνδεσμο Χριστιανικών Εκκλησιών στη Γερμανία. Ως μέλος της προπαρασκευαστικής ομάδας, ο πρόεδρος του ACK στη Γερμανία, πρωτοπρεσβύτερος Ραντού Κονσταντίν Μιρόν, είπε: «Δεν πρέπει να είναι όλοι παρόντες, αλλά τα πάντα πρέπει να εκπροσωπούνται. Το ιδιαίτερο με αυτή την υπηρεσία είναι ότι μοιραστήκαμε τις υπηρεσίες μας ο ένας με τον άλλον στην υπηρεσία." Ο πρόεδρος του ACK είπε με αισιοδοξία: "Αυτό μπορεί να αποτελέσει πρότυπο για τοπικούς οικουμενικούς εορτασμούς εάν, για παράδειγμα, οι Χριστιανοί θέλουν να γιορτάσουν την οικουμενική κοινότητα μεταξύ τους , αλλά υπάρχει έλλειψη επίσημων εκπροσώπων ενός δόγματος ή, αντίθετα, εάν ένας μεγάλος αριθμός επίσημων εκπροσώπων της εκκλησίας πρέπει να εμπλακεί σε εκδηλώσεις υψηλού προφίλ».

Πηγή